Доступність посилання

ТОП новини

Греція сподівається домовитися з кредиторами вже сьогодні


Греки повинні відмовитися від багатьох пільг, яких не мають робітники на півночі Європи

Греція та міжнародні кредитори сподіваються вже 11 серпня домовитися остаточно про багатомільйонну програму фінансової допомоги, яка мала б надійти вчасно, щоб почати виплачувати борги міжнародним кредиторам, включно з Європейський центральним банком. Переговори тривають останніми днями ледь не цілодобово, адже кредитори вимагають не лише виплати боргу, але і реформ, які б унеможливили повторення нинішньої катастрофічної ситуації.

Греція сподівається домовитися з кредиторами вже сьогодні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Найжорсткішу позицію щодо надання фінансової допомоги Греції висловлює Німеччина, яка вимагає пов’язати видачу траншів з проведенням реформ, адже попередній досвід свідчить, що Афіни не завжди дотримувалися слова. Переговори відновилися в понеділок зранку після того, як попередні дискусії, що розпочалися в суботу, тривали до недільного ранку.

Майже безперервний характер переговорів зумовлений тим, що весь пакет допомоги в обсязі 86 мільярдів євро, має бути повністю узгоджений і підписаний до 20 серпня, коли Греція має провести виплати боргу Європейському центральному банку. Про те, що надії на завершення переговорів вчасно є високими, сказала речниця Європейської комісії Анніка Брайдгард.

«Відбувається поступ. Ми очікуємо подальшого поступу протягом дня, щоб вирішити питання, які залишаються неузгодженими», – сказала речниця Єврокомісії.

Угода, якщо її буде досягнуто, має ознаменувати завершення багатомісячного процесу переговорів щодо болючих реформ, яких кредитори вимагали в обмін на фінансову підтримку грецької економіки. Інакше вони погрожували виключити Грецію з зони євро. Також деякі кредитори вимагають зменшення загального обсягу допомоги з огляду на те, що постійні дотації Греції викликають протести у платників податків у їхніх країнах.

Громадськість у країнах з вищою фінансовою дисципліною вказує на те, що греки повинні відмовитися від багатьох пільг, яких не мають робітники на півночі Європи, наприклад, пенсійний вік у них вищий і можливості піти на дострокову пенсію менші. Про це говорить в інтерв’ю агентству Reuters фінансовий аналітик одного з європейських банків Вікі Прайс.

«Існують сумніви, що Греція спроможна вирішити проблеми з ринком праці та пенсіями. Одним з найбільших каменів спотикання є питання ранніх пенсій. Це питання постійно повертається на стіл переговорів», – пояснює аналітик.

Очікується, що після підписання угоди грецька економіка зможе почати процес оздоровлення, а інвестори будуть знову їй довіряти.

За словами людей, близьких до переговорів, якщо принципової домовленості вдасться досягти до ранку вівторка, перші гроші на погашення попередніх кредитів Греція зможе отримати вже протягом найближчих днів.

На цю ж тему:

22.07.2015
Після Греції чехи не впевнені, чи потрібен їм євро

Чехи на роздоріжжі: з одного боку, економічне піднесення Словаччини з євро, а з іншого – успішна Польща з власним злотим далі

22.07.2015
Греція – російський «троянський кінь» в ЄС?

«Політичні подарунки» Путіну й намагання Афін «дружити» з Кремлем на кредиторів і ЄС не вплинули далі
22.07.2015
Грецька криза матиме позитивний вплив на Україну – економіст

«Україна на тлі Греції завжди у позитивному тренді» – Качка далі
14.07.2015
Афінам кинули «рятівне коло» за дуже високу ціну

Експерт з Брюсселя: грецька економіка приречена на спад, греки – на зубожіння далі
11.07.2015
«Добре хоч Греція не має ядерної зброї, щоб шантажувати світ» (соцмережі)

Увага соцмереж прикута до Греції, а хітом інтернету стало відео, на якому відчитують прем'єра Греції Ципраса у Європарламенті далі
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG