Доступність посилання

ТОП новини

«Офіцери СБУ» в кабіні «Бука» та інші фейки ЗМІ Росії


Підбірка фейків російської пропаганди за останній тиждень

Цього тижня у соцмережах активно обговорювали чергове перекручування фактів російськими ЗМІ. Більшість із цієї інформації стосувалася катастрофи малайзійського «Боїнга». Після версії про його так зване «замінування західними спецслужбами», з’явилась й низка нових.

Зокрема, російське видання «Комсомольская правда» опублікувало нову версію загибелі малайзійського «Боїнга». Після версії про його так зване «замінування західними спецслужбами», на Youtube-каналі видання з’явилось нове відео, нібито зняте на мобільний телефон «офіцером СБУ» в кабіні ЗРК «Бук».

Незадовго до цього прокуратура Нідерландів повідомила про детальне вивчення уламків, знайдених на місці аварії. Вони, ймовірно, можуть походити з ракети зенітно-ракетного комплексу «Бук». Ними буде займатись група міжнародних експертів. На звіт щодо результатів розслідування очікують у першій половині жовтня.

У тому ж матеріалі видання «Комсомольская правда» опублікувало аудіозапис, на якому нібито двоє агентів ЦРУ розмовляють про підготовку операції зі знищення цього ж таки лайнера.

У Нідерландах спростували вигадки російських ЗМІ

Днем пізніше низка російських видань поширила інформацію про те, що уряд Нідерландів відмовляється розсекречувати документи, які стосуються падіння цього ж таки літака, посилаючись на тамтешній телеканал RTL.

Цього ж дня прес-секретар Нідерландської ради з безпеки Сара Ферной спростувала це, коментуючи інформацію низки ЗМІ, повідомляє «Європейська правда».

«Ми, як і раніше, плануємо оприлюднити остаточний звіт у жовтні. Нічого не змінилося. Ми опублікуємо висновки щодо причин аварії, маршруту, яким летів літак, а також список пасажирів», – заявила Ферной.

Тоді ж офіційний телеканал Міноборони Росії «Звезда» опублікував інформацію про те, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ на Донбасі (СММ) збирається залишити Донбас нібито через обстріли з боку українських військових. Але в звіті ОБСЄ, опублікованому 12 серпня, йдеться про те, що «СMM вирушила для перевірки інформації про обстріли в районі Старогнатівки, (перебуває під контролем українських сил і розташована в 51 кілометрі на південь від Донецька). СMM не змогла потрапити в цей район із міркування безпеки, але контролювала ситуацію у прилеглих районах».

«Боїнг-777» компанії Malaysian Airlines, що летів із Амстердама в Куала-Лумпур рейсом MH17, був збитий на Донбасі 17 липня 2014 року. Загинули всі 298 пасажирів та екіпаж, які були на борту літака.


На тему дезінформації:

11.08.2015
На пропагандистів Путіна чекає трибунал – російський журналіст

«Саме телебачення сьогодні є провідним приводом фашизації країни, того, що в країні сформувався авторитарний режим фашистського типу» далі
07.08.2015
Чи змінилась риторика російських ЗМІ щодо України?

Експерти кажуть, що її акценти останнім часом зміщено далі
04.08.2015
Фейк ЗМІ Росії: в армію у Запоріжжі заманюють «за допомогою геїв»

Так описали соціальну рекламу на підтримку ЛГБТ-спільноти у Запоріжжі далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG