Доступність посилання

ТОП новини

Я не буду переховуватись від слідства – Ульянченко


Оголошення про розшук у базі МВС
Оголошення про розшук у базі МВС

«Це спроба змусити її поділитися, бо землі мало, а нові чиновники хочуть нових Конча-Засп» – Речинський про розшук Ульянченко

Денис Свириденков і Жанна Безп'ятчук

Київ – СБУ оголосила в розшук колишню голову Київської ОДА часів президенства Віктора Ющенка і його найближчу соратницю Віру Ульянченко. Інформація про це оприлюднена на сайті МВС. Вона є підозрюваною у справі щодо незаконного привласнення мисливських угідь «Сухолуччя» екс-президентом Віктором Януковичем. Сама Віра Ульянченко вже прокоментувала повідомлення про її статус «особи, що переховується від слідства». Вона наголошує, що ні від кого не переховується, співпрацює зі слідством і далі працює в Києві, в своєму офісі. Тим часом, усі задіяні в справі правоохоронні органи – Генпрокуратура, МВС, СБУ – від коментарів по суті справи утримуються й відправляють за поясненнями один до одного.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:21 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Мисливські угіддя «Сухолуччя». Там, де полювати на диких кабанів планував свого часу Віктор Янукович, після перемоги Майдану тренуються бійці добровольчого батальйону «Київ-2». Так справедливість мала відновитися. Проте й досі доля всіх величезних площ у понад 17 гектарів у Вишгородському районі під Києвом, які ГПУ оцінила в 22 мільйони гривень, викликає резонанс.

На сайті МВС з'явилася інформація про те, що екс-очільницю Київської ОДА Віру Ульянченко СБУ оголосила в розшук.

Ukraine -- police wanted Ulyanchenko Vira, Kyiv, 14Sep2015
Ukraine -- police wanted Ulyanchenko Vira, Kyiv, 14Sep2015

Нам надається пакет документів, і ми вносимо в базу – все
Артем Шевченко

Начальник департаменту комунікації МВС Артем Шевченко заявив Радіо Свобода, що він не може нічого коментувати, окрім того, що його відомство виконало технічну функцію в цій історії: «Нам надається пакет документів, у даному разі від СБУ, і ми вносимо в базу – все».

Радіо Свобода спробувало зв’язатися з прес-службою Генеральної прокуратури. Там пообіцяли надати коментарі згодом, бо наразі з цим питанням розбираються. Саме слідче управління ГПУ займається справою Віри Ульянченко.

У СБУ публічно також справу не коментують і пояснень жодних не надають.

З 1 липня цього року Ульянченко є підозрюваною у незаконній передачі «Сухолуччя» Віктору Януковичу. У рамках цього кримінального провадження Віра Ульяченко та сам Віктор Янукович є не єдиними підозрюваними. Підозри, як повідомлялося на сайті ГПУ, отримали також директор Дніпровсько-Тетерівського державного лісомисливського господарства Микола Гордійчук, помічник прем'єр-міністра України Микола Коломієць, директор ТОВ «Дім Лісника» Юрій Булава, директор ТОВ «КиївУніверсалСервіс» Василь Гулик, громадянин Олександр Файніцький.

Вони підозрюються у скоєнні злочину, передбаченого частиною 5-ю статті 191-ї Кримінального кодексу України за фактом незаконного заволодіння з використанням службового становища державним майном в особливо великому розмірі.

Віра Ульянченко прокоментувала Радіо Свобода оголошення про розшук, наголосивши, що перебуває в Києві, в своєму офісі.

Я була в Києві, залишаюся в Києві, мене дуже легко знайти
Віра Ульянченко

«Я не знаю, що це означає, тому що з інформації СБУ я дізналася, що ніяка СБУ мене в розшук не оголошувала. Хто зробив цю провокацію, хай цим займається СБУ. Чи вона спрямована проти мене, чи проти Служби безпеки, мені це не відомо. Але мені дуже прикро, що сьогодні силові органи держави займаються такою несерйозною справою. Я була в Києві, залишаюся в Києві, працюю кожен день в офісі, крім суботи та неділі, там працює мій колектив, мене дуже легко знайти», – заявила Ульянченко.

Віра Ульянченко
Віра Ульянченко

До цього вона додає, що вважає оголошення в розшук «абсолютною провокацією, причому не лише проти себе, але й проти правоохоронних органів», вважає себе невинною, тому не збирається переховуватися від слідства й, навпаки, зацікавлена з ним співпрацювати. За словами Віри Ульяненко, її адвокат розмовляв зі слідчим щодо повідомлення на сайті МВС, і в цій розмові з’ясувалося, що слідчому причини цього також не відомі.

Колишній речник голови СБУ, а нині редактор інтернет-видання «ОРД», що спеціалізується на питаннях безпеки, Станіслав Речинський у коментарі Радіо Свобода припустив, що Віра Ульянченко веде переговори із силовими відомствами.

Станіслав Речинський
Станіслав Речинський

За його словами, ціна питання – переоформлення документів на землі «Сухолуччя», якими нібито досі володіє сама Віра Ульянченко.

Це спроба змусити її поділитися
Станіслав Речинський

«Це спроба змусити її поділитися, тому що землі мало, а нові чиновники хочуть будувати нові Конча-Заспи. Це віджим неправедно награбованого. Її великі земельні ділянки – це район Сухолуччя й Бориспільський район», – каже Речинський.

Ульянченко не зможе це назвати політичним переслідуванням – Лещенко

На думку народного депутата від фракції «Блок Петра Порошенка» Сергія Лещенка, у цій кримінальній справі екс-керівник Київської ОДА могла б домогтися для себе умовного покарання, адже головним фігурантом тут є колишній президент-втікач. Для цього їй потрібно було б співпрацювати зі слідством і давати свідчення проти інших фігурантів справи.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Сергій Лещенко привертає увагу до того, що свого часу Віра Ульянченко виїхала з України до США на п’ять років. Тоді це було пов’язано з іншою справою щодо розкрадання державного майна. На початку 1990-х вона була генеральним представником державної судноплавної компанії «Бласко» в Києві. Після того, як 1994 року керівника фірми Павла Кудюкіна засудили за розкрадання майна, Ульянченко тимчасово мешкала в США.

За словами Лещенка, тоді вона могла використовувати аргумент про політичне переслідування, проте нині цей аргумент не спрацює. Зважаючи на репутацію Віктора Януковича, Ульянченко навряд чи змогла б уникнути екстрадиції.

Питання в тому, чи є в неї якийсь статус чи подвійне громадянство
Сергій Лещенко

«Для того, щоб уникнути затримання, їй необхідно поїхати до Росії або якимось чином легалізуватися за кордоном. Питання в тому, чи є в неї якийсь статус чи подвійне громадянство. Якщо в неї є громадянство Ізраїлю, вона буде там жити», – вважає нардеп.

Карєрний злет Василя Грицака повязаний з Ульянченко – Речинський

Станіслав Речинський вказує на ще один факт. До кінця 2006 року керівником СБУ у Київській області був нинішній очільник цієї спецслужби Василь Грицак. У цей же час Київську ОДА вже очолювана Віра Ульянченко.

«Я не думаю, що ці незаконні дії були непомітними для нього», – зазначає Речинський.

Більш того, Станіслав Речинський також стверджує, що кар’єрний злет Василя Грицака пов’язаний саме з Вірою Ульянченко, яка свого часу була наближена до президента Віктора Ющенка.

Речинський розповів Радіо Свобода, що нинішній очільник СБУ навіть мав прізвисько серед своїх співробітників – «водій для Віри».

Віктор Янукович отримав землі для облаштування мисливського угіддя у Вишгородському районі Київщини ще 2007 року. Рішення про зміну цільового призначення земель ухвалювала Віра Ульянченко, будучи керівником обласної адміністрації.

Станом на 22.00 годину 14 вересня повідомлення про оголошення Віри Ульянченко у розшук зникло зі сайту МВС.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG