Доступність посилання

ТОП новини

Судова реформа: «нова кров» чи переатестація кадрів?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У жовтні очікують рішення Венеціанської комісії про конституційні зміни щодо судочинства – Волков

Київ – У середині жовтня очікується рішення Венеціанської комісії щодо законопроекту про внесення змін до української Конституції у рамках судової реформи. Про це на четвертому судовому форумі «Юридична синергія заради процвітання» у Києві зазначив суддя Конституційного суду та член профільної комісії при президентові Олександр Волков. Водночас, свої пропозиції на розгляд експертів ЄС передали й активісти громадської ініціативи «Реанімаційний пакет реформ», оскільки, на їхню думку, розроблений Конституційною комісією документ не дозволить забезпечити люстрації суддів.

Судова реформа від Конституційної комісії фактично консервує існуючу систему, вважає експерт «Реанімаційного пакету реформ» Роман Куйбіда. За його словами, активісти хочуть її спростити, а суддів не переатестовувати, як пропонується, а набрати в оновлені інституції новий персонал за конкурсом, як це відбувається зараз із правоохоронцями. На конкурс можуть подавати заявки як нові люди, так і теперішні працівники системи, але на рівних засадах. Відповідна електронна петиція зареєстрована на сайті президента.

Українському судочинству потрібна «свіжа кров», і почати цей процес потрібно зверху: ефективність апеляційної та касаційної інстанцій визначає якість правосуддя, наголошує Куйбіда.

«Ми вважаємо, що переатестація не дасть належного результату, тому що для звільнення судді внаслідок переатестації має бути дотриманий дуже суворий стандарт доказування, тобто фактично той орган, що проводить переатестацію, має довести, що суддя щось зробив не так. Тоді як в процесі конкурсу кожен учасник мусить довести, що він найкращий,» – пояснює він.

Інфографіка «Реанімаційний пакет реформ»
Інфографіка «Реанімаційний пакет реформ»

В Україні сьогодні більшість свавільних судових рішень, ухвалених під час подій Майдану, не скасовані, а людей звільняли з-під варти рішенням парламенту – тому суддів, які виносили рішення про арешти активістів, складно притягнути навіть до дисциплінарної відповідальності, каже експерт.

До призначення і звільнення суддів застосовують індивідуальний, а не колективний підхід – Валанчюс

Потрібно розробити прозорий механізм оцінювання суддів, якому б довіряли всі: і суспільство, і самі судді, вважає Віргіліюс Валанчюс, консультант Конституційної комісії та керівник групи експертів проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні». Він висловлюється проти радикальних кадрових рішень.

Віргіліюс Валанчюс (Фото: «Асоціація правників України»)
Віргіліюс Валанчюс (Фото: «Асоціація правників України»)

«У Європі є негативний досвід Сербії: п’ять років тому всі судді та прокурори були звільнені, але потім всі, хто хотів, був знову прийнятий на ті ж самі посади. З точки зору світових стандартів це дуже складно – звільнити всіх суддів, є гарантії, які захищають їх на посадах. Тому щодо суддів застосовують індивідуальний, а не колективний підхід», – розповідає він.

В Адміністрації президента судову реформу анонсували у два етапи: перший – це внесення змін до профільного законодавства, другий – зміни до Конституції.

Згідно з всеукраїнським дослідженням, проведеним у липні цього року фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва» та соціологічною службою Центру Разумкова, 35% опитаних вважають самосуд «виправданим в окремих випадках».

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG