Доступність посилання

ТОП новини

Відкриття нових коридорів для цивільних у зоні АТО треба обговорити в Мінську – «Донбас SOS»


Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Через пункти пропуску на Донбасі зараз проходить у три рази більше людей, ніж на початку жовтня

Київ – Кількість людей, які перетинають лінію розмежування на Донбасі, протягом жовтня зросла у три-чотири рази. Через черги люди змушені ночувати в машинах. Державна прикордонна служба повідомила, що ініціює відновлення кількох пунктів пропуску, закритих раніше через активізацію бойових дій, оскільки зараз на обидві області діє тільки два таких пункти для автомобілів. Громадські активісти, тим часом, заявляють про необхідність поставити питання про збільшення кількості коридорів для переміщення цивільних на переговорах у Мінську.

Майже дев’ять тисяч людей перетнули протягом одного дня пункт пропуску у селищі Новотроїцьке на Донеччині. Про це повідомив перший заступник голови Державної прикордонної служби Василь Серватюк. Для порівняння, ще на початку місяця йшлося про понад три тисячі людей, а в середині місяця потік зріс вже удвічі, говорить він. Причиною, на думку генерал-лейтенанта, є відносне затишшя на фронті та чутки, що начебто після місцевих виборів в Україні не можна буде перетнути лінію розмежування.

«Фактично діють два контрольні пункти в’їзду-виїзду. Це – КПВВ «Зайцево» і «Новотроїцьке». У деякій мірі ми можемо говорити про функціонування КПВВ «Гнутово» (на Донеччині – ред.) та відновлення роботи КПВВ пішохідного – у Станиці Луганській (Луганщина – ред.). Окрім того, зараз опрацьовується питання про відновлення КПВВ на Лисичанському напрямку», – зазначає Серватюк.

За його словами, нині Держприкордонслужба збільшила кількість працівників, які оформлюють документи, піднявши пропускну спроможність у три рази, проте черги утворюються все одно.

Здебільшого люди їдуть переоформлювати довідки переселенців, або по теплі речі, часто – це люди з дітьми, каже головний координатор організації «Донбас SOS» Олександр Горбатко.

Хочу, аби коридорів відкрилось не шість, як у нас задекларовано, а значно більше. Повернімо людям можливість пересуватися по країні
Олександр Горбатко

«Потрібно, аби представники ОБСЄ, представники всіх сторін на перемовинах у Мінську почали обговорювати це питання і відкрили додаткові коридори. Я хочу, аби коридорів відкрилось не шість, як у нас задекларовано, а значно більше. Повернімо людям можливість пересуватися по країні», – закликає активіст.

Також він наголошує на необхідності збільшити час роботи пунктів пропуску, які нині відкриті тільки у світлий період доби та напотребі збільшення кількості автобусів, якими можна доїхати до найближчого від лінії розмежування українського блок-поста.

Люди у «сірій зоні» взагалі перебувають у повній блокаді – Азізян

Проблеми на лінії розмежування виникають не тільки у тих, хто живе на підконтрольній сепаратистам території, а і у жителів так званої «сірої зони». Наприклад, Водяного і Комінтернового під Маріуполем, що розташовані між українськими блокпостами і блокпостами «ДНР». Про це Радіо Свобода розповів юрист благодійного фонду «Схід SOS» Левон Азізян.

Люди фактично опинилися у повній блокаді, вони не можуть виїхати зі своїх сіл, дістатися до Маріуполя, отримати медичну допомогу
Левон Азізян

«Дані села не взяті під контроль досі. Проблема в тому, що ці люди фактично опинилися у повній блокаді, вони не можуть виїхати зі своїх сіл, дістатися до Маріуполя, отримати медичну допомогу, наприклад», – говорить він.

Нещодавно МВС повідомляло про викрадення у Комінтерновому проукраїнської активістки.

Сьогодні, за словами Азізяна, перетин лінії розмежування на Донбасі регулюється тимчасовим порядком. На думку правника, є потреба у напрацюванні окремого закону, бо йдеться про декларовану Конституцією свободу пересування.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG