Доступність посилання

ТОП новини

Україна постійно нагадує про себе світові. Футбол. Майдан. Війна. Знову футбол


Гравці української збірної святкують вихід до фінальної частини Євро-2016. Марибор, 17 листопада 2015 року
Гравці української збірної святкують вихід до фінальної частини Євро-2016. Марибор, 17 листопада 2015 року

«Україні зараз є чим пишатися, є довкола чого об’єднуватися. Футбол – це додатковий стимул у ці нелегкі часи» – Ар’єв

Київ – Вихід України до фінальної частини Євро-2016 є ще одним приводом для українців повірити в себе та більше розповісти про себе світові, упевнені українські політики та експерти. Водночас політологи стверджують, що нині, на відміну від чемпіонату Європи з футболу 2012 року українські громадяни можуть пишатися не лише футбольними досягненнями, адже держава пережила великі випробування. Україна за час Незалежності потрапить до фінальних європейських змагань лише утретє. Між тим, футбольні аналітики нагадують, що вихід до фінальної частини «Євро-2016» дався українській збірній зі значними труднощами.

ЗАВАНТАЖИТИ

Українська футбольна збірна отримала право грати у фінальній частині Чемпіонату Європи з футболу, зігравши в нічию (1:1) зі Словенією 17 листопада, і перемігши її команду в попередньому матчі у Львові. Успіх українських футболістів – це подарунок усім українським громадянам, «від Полісся до Криму», заявив голова Федерації футболу України (ФФУ) та депутат від «Блоку Петра Порошенка» Андрій Павелко.

Ви принесли втіху нашій Батьківщині у той час, коли будь-яка гарна новина, будь-яке досягнення є джерелом оптимізму та натхнення для всього народу
Андрій Павелко

«Ви довели, що збірна України – це справді головна команда нашої країни. Ви подарували неймовірну радість кожному вболівальнику, кожному українцю. Ви принесли втіху нашій Батьківщині у той час, коли будь-яка гарна новина, будь-яке досягнення є джерелом оптимізму та натхнення для всього народу. Ваш же здобуток – особливий. Ми – на чемпіонаті Європи! Переконаний, що 17 листопада за вас переживали у всіх куточках нашої країни… І ця енергія, це народне єднання, поза всяким сумнівом, вам теж додавали наснаги та сил», – ідеться у заяві Павелка на сайті ФФУ.​

Це перемога не так у спорті, як у свідомості людей – експерт

Перемога української збірної за підсумками двох матчів зі Словенією має надзвичайне значення для українського суспільства, однак люди невдовзі забудуть, наскільки важко вона далася, та за якого збігу обставин, наголосив у коментарі Радіо Свобода заступник головного редактора футбольного порталу «UA – Футбол» Володимир Миленко.

Це дуже велика перемога. Цей вихід на чемпіонат Європи – об’єднавчий фактор, який допоможе повірити, що в нас таки щось виходить
Володимир Миленко

«Ситуація – парадоксальна: з точки зору спорту – це не є великим досягненням. На Євро-2016 – змінили регламент, збільшивши кількість команд у фіналі з 16 до 24. Був би старий формат – Україна забула б про чемпіонат ще місяць тому. Як ми мучилися зі словенцями – теж всі бачили. З точки зору значення для суспільства – це дуже велика перемога. Цей вихід на чемпіонат Європи – об’єднавчий фактор, який допоможе повірити, що в нас таки щось виходить».

Але, за словами Миленка, Україна не могла вийти до фінальної частини чемпіонату інакше, аніж в останній момент, зі значними труднощами.

Футбольний аналітик додає, що завдяки входженню України до фіналу Євро-2016 багато українців, футбольних вболівальників, поїдуть до Франції, і не лише подивляться матчі, але й поглянуть на життя в ЄС. Відтак експерт переконаний, що чемпіонат стане для українських уболівальників великим святом.

Олексій Голобуцький
Олексій Голобуцький

Будь-яка участь України в міжнародних змаганнях – завжди позитив, однак після Революції гідності та стримування російської військової агресії важливість таких досягнень не варто переоцінювати, наголошує політтехнолог Олексій Голобуцький.

«Зараз це сприймається як позитив, хоча в нинішніх непростих умовах за півроку що завгодно може статися, – каже він. – Ми вважаємо себе футбольною нацією, але такою не є: так, в Україні немає жодного рентабельного футбольного клубу. З точки зору того, що до України зріс інтерес після Євро-2012 – коли українці нагадали про себе, але через Майдан і війну – нагадали ще і ще. Саме з 2012 року Україна постійно перебуває в центрі уваги Європи і світу, і нині вже не є «терра інкогніта», якою була раніше».

Завдяки останній футбольній перемозі, завдяки попереднім подіям Україна стала державою, про яку в ЄС знають: що це велика держава, що вона не є частиною Росії, що має свої традиції, має свій футбол, наголошує політтехнолог.

Президент України Петро Порошенко під час матчу між Україною та Словенією у Львові. 14 листопада 2015 року
Президент України Петро Порошенко під час матчу між Україною та Словенією у Львові. 14 листопада 2015 року

Україні нині є чим пишатися, і вихід до фінальної частини європейського футбольного чемпіонату є одним з таких приводів, пояснює Радіо Свобода народний депутат від БПП, віце-президент ПАРЄ від України Володимир Ар’єв.

Україні зараз є чим пишатися, є довкола чого об’єднуватися, окрім футбольних матчів. Футбол – це просто додатковий стимул у ці нелегкі часи
Володимир Ар’єв

«Європейські і світові чемпіонати завжди впливали на події в Україні, відігравали об’єднавчу роль, підіймали патріотизм. Раніше такі спортивні здобутки були дуже важливими. Зараз – вони просто важливі. Адже Україні зараз є чим пишатися, є довкола чого об’єднуватися, окрім футбольних матчів. Футбол – це просто додатковий стимул у ці нелегкі часи», – підсумовує Ар’єв.


17 листопада депутат писав у соцмережах, що активно стежить за матчем України та Словенії. Зокрема, під час одного з напружених моментів гри він написав: «той, хто зараз почне продавати в пивбарах корвалол, стане мільйонером».


Проходження України до фінальної частини до Євро-2016 викликало потужну реакцію українців у соцмережах.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG