Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Путін хоче боротися з тероризмом, чому здійснює інші вбивства? – депутат сейму Латвії


Президент Росія Володимир Путін. Архівне фото
Президент Росія Володимир Путін. Архівне фото

«Не думаю, ще енергоблокада сприятиме визволенню Криму. Люди – українці, що б там не було, вони нелегально окуповані. І не треба їх карати»

Майя Жакова

У Києві з офіційним візитом перебуває латвійська делегація на чолі з головою Комітету закордонних справ сейму Латвії Оярсом Еріксом Калниньшем. Він запевнив, що, хоч Європа і світ зайняті зараз думками про тероризм, Латвія й досі притримується фокусу на кризу на українському Донбасі. До того ж, латвійці вважають, що події у Східній Україні також є частиною питання про тероризм.

Пане Калниньш, нещодавно президент сусідньої з вами країни Даля Грібаускайте заявила, що Литва не братиме участі «в жодній новій коаліції, у якій бере участь чи хоче брати участь Росія». Що ви про це думаєте, і яка позиція Латвії в цьому питанні?

Перш, ніж ми навіть задумаємося про те, щоб співпрацювати з Росією проти тероризму на Середньому Сході, вона повинна зупинити тероризм на Донбасі і на Сході України

– Я не можу говорити за президента, тому що не знаю, чи прийняв він офіційну позицію. Але моя особиста реакція така: перш, ніж ми навіть задумаємося про те, щоб співпрацювати з Росією проти тероризму на Середньому Сході, вона повинна зупинити тероризм на Донбасі і на Сході України. Вони підтримують там терористів. І я вважаю, буде складно працювати з ними в одному питанні, якщо вони відмовляються кооперуватися в іншому. Якби насправді пан Путін хотів боротися з тероризмом, то чому вони здійснюють інші вбивства?

– Ви, певно, знаєте про ситуацію з енергозабезпеченням Криму. Якою, на вашу думку, повинна бути позиція української влади у цьому питанні?

Оярс Ерікс Калниньш
Оярс Ерікс Калниньш

– Моя перша думка була б про добробут людей, які проживають у Криму. Це прикро, коли люди страждають від дій політиків чи екстремістів. І я не думаю, що такого роду дії сприятимуть визволенню Криму. Я розумію, що це все складно, але передусім треба дбати про людей. Вони, перш за все, – українці, що б там не було, вони нелегально окуповані. І не треба їх карати.

Ми були нелегально окуповані протягом п’ятдесяти років. І ми не мали шансу на незалежність, але ніколи не кажіть «ніколи». Вирішення питання Криму може зайняти певний час

У ситуації з Кримом ви маєте пам’ятати ситуацію з прибалтійськими країнами. Ми були нелегально окуповані протягом п’ятдесяти років. І ми не мали шансу на незалежність, але ніколи не кажіть «ніколи». Вирішення питання Криму може зайняти певний час.

Чи зникнуть кордони між Україною та Європою, і якщо так, то в який термін?

– Це все питання часу. Я – оптиміст у цьому, хоча це може зайняти багато часу, та я бачу це десь у майбутньому. Україна – європейська країна, культурно й історично. Я вважаю, що членство у Європейському союзі чи навіть НАТО – це те, за що ви маєте боротися. Вам варто виконати усі зобов’язання, і з часом обставини можуть змінитися.

Ви також маєте розуміти, що Євросоюз зараз обтяжений багатьма проблемами, включаючи таку: багато країн говорять про те, що хочуть жити, як Великобританія. Тому, думаю, зараз думка про розширення – не на часі. Але якщо ми зможемо подолати наші внутрішні проблеми, а ви – вирішити ситуацію тут, в Україні, і працюватимете над реформами, я думаю, все можливо.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG