Доступність посилання

ТОП новини

Чи вдасться переконати Росію погодитись на ЗВТ між Україною та ЄС?


©Shutterstock
©Shutterstock

1 грудня у Брюсселі відбудуться тристоронні міністерські консультації з торгових питань у форматі Україна-ЄС-Росія

Рівно за місяць, 1 січня 2016 року, коли має повноцінно запрацювати зона вільної торгівлі між Україною та ЄС. Проти цього виступає Росія і погрожує Україні закрити доступ українських товарів на свій внутрішній ринок, якщо не буде враховано її економічні інтереси. Сьогодні, 1 грудня, у Брюсселі відбудуться тристоронні міністерські консультації з торгових питань у форматі Україна-ЄС-Росія, де сторони спробують досягти домовленостей. Між тим експерти сумніваються, що зустріч матиме практичний результат.

Переговори в Брюсселі у тристоронньому форматі стануть черговою спробою домовитися з Росією щодо питань, пов’язаних із початком дії зони вільної торгівлі між Євросоюзом та Україною з 1 січня 2016 року. Подібні консультації вже проводилися 17 разів, щоразу Київ і Брюссель намагалися переконати Москву, що її побоювання за власну економічну безпеку марні, і що термін запровадження угоди в дію та її зміст змінюватися не будуть. Днями єврокомісар з питань торгівлі Сесілія Мальмстрем заявила, що Європейська комісія готова шукати порозуміння з Росією щодо питань санітарних і фітосанітарних норм, митної співпраці. Проте й Росія має визнати, що згадана угода набуде чинності, наголосила єврокомісар.

Жодні зміни до угоди про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС не вноситимуться, не зважаючи на таке бажання Росії, запевнила напередодні переговорів член української делегації, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України – торговельний представник Наталія Микольська.

Росія ж продовжує наполягати на необхідності відкласти набуття чинності цієї угоди або укласти до неї додаток, який би враховував ризики російської сторони. Інакше погрожує ввести економічні санкції з 1 січня наступного року: підвищити митні тарифи і збори на товари, що ввозитимуться з України, та запровадити продовольче ембарго. Москва пояснює це бажанням захистити свій ринок від можливого реекспорту європейських товарів з України.

«Ситуація дуже заполітизована» – експерт

Усі спірні питання з Росією можна було врегулювати ще на стадії узгодження договору про асоціацію. Цей процес тривав майже сім років і не зрозуміло, чому тоді сторони не порушували цих питань, каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

«Те, що на сьогоднішній момент пропонує Росія – взагалі заборонити або ввести мито на всі товари, які будуть надходити з України в Росію. Це порушує зону вільної торгівлі в СНД. Так що тут ситуація дійсно заплутана і дуже заполітизована», – каже експерт.

Втрата російського ринку для українських виробників не буде критичною, вважає економічний експерт Олександр Жолудь, адже обсяги українського експорту до сусідньої країни останнім часом і так скоротилися на дві третини – через введення Росією в односторонньому порядку заборон на ввезення різних видів товарів з України. Експерт також переконаний, що позиція Росії не пов’язана з економікою.​

«Вимоги Росії переважно носять політичний характер, тому важко сказати, як вони можуть бути вирішені економічними шляхами. Відповідно я не думаю, що такі переговори на сьогоднішній день можуть бути успішними», – зазначив Олександр Жолудь.

Раніше передбачалося, що режим вільної торгівлі між Україною та ЄС почне діяти з жовтня 2014 року. Однак після тристоронніх консультацій за участю Росії сторони домовилися відтермінувати введення в дію угоди до 31 грудня 2015 року. Євросоюз запровадив односторонні преференції на експорт українських товарів, а європейські товари в Україні до кінця року продовжують обкладатися митом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG