Доступність посилання

ТОП новини

Вільна торгівля з ЄС є вигідною, попри російські «палиці в колеса» – економіст


Вероніка Мовчан
Вероніка Мовчан

Зона вільної торгівлі з ЄС призведе до зростання добробуту українців та оздоровлення структури економіки, свідчить моделювання Інституту економічних досліджень та політичних консультацій

Київ – Україна виграє від запровадження зони вільної торгівлі з Євросоюзом порівняно з ефектом від дії односторонніх торговельних преференцій. Такими є результати моделювання економічного ефекту від ЗВТ з Євросоюзом, розповіла в інтерв’ю Радіо Свобода директор з наукової роботи Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Вероніка Мовчан – після свого виступу в рамках курсу лекцій «Макроекономіка: гроші, центробанк, політика». На думку експерта, позитивного ефекту від вільної торгівлі з ЄС не зможуть знівелювати навіть такі негативні чинники, як коливання курсу гривні чи російське ембарго щодо українських товарів.

– Автономні торговельні преференції – це, звісно, дуже важливий і приємний факт підтримки українських експортерів з боку Євросоюзу. Але автономні преференції – це лише зменшення або скасування мит у межах квоти на той чи інший товар, а не спрощення українського експорту до Євросоюзу загалом. Тому якщо порівняти автономні преференції та всеохопну зону вільної торгівлі (ЗВТ) з ЄС (яка мала би почати діяти з нового року), то повноцінна ЗВТ – вигідніша. Бо основні перепони до експорту – не в митних тарифах, а в нетарифних бар’єрах, у порядку проходження митниці тощо. Зміни, які передбачає зона вільної торгівлі, а саме гармонізація українського законодавства з європейським, спільні стандарти якості, спрощення процедур торгівлі, – вони будуть значно вигідніші для української економіки.

– Які внутрішні зміни при цьому відбудуться в українській економіці?

В Україні швидше розвиватимуться більш конкурентні галузі, менш конкурентні – вийдуть з гри
Вероніка Мовчан

– В Україні швидше розвиватимуться більш конкурентні галузі, менш конкурентні – вийдуть з гри. Наймані працівники, задіяні в них, перейдуть до більш успішних галузей. Швидше розвиватиметься сфера послуг, яка має більшу додану вартість. В результаті найбільше зросте добробут кваліфікованих працівників. А деякі галузі – зникнуть повністю. Наприклад, виробництво асбесту, шиферу тощо. За нормами ЄС ця продукція вважається канцерогенною. До того ж, зросте конкуренція на внутрішньому ринку товарів та послуг, це призведе до зростання якості товарів, а то й до зниження цін на певні їхні категорії.

– Як відобразиться така різниця на долі простих українців?

– Якщо порівняти оцінки, зроблені Інститутом економічних досліджень та політичних консультацій у так званій моделі «загальної рівноваги» (моделювання ефекту від зони вільної торгівлі, автономних торговельних преференцій та торговельних обмежень Росії, за умови, що всі інші економічні чинники є однаковими для кожної з цих ситуацій – ред.), то в довгостроковій перспективі автономні торговельні преференції з боку ЄС дадуть один відсоток зростання добробуту українців (ідеться про купівельну здатність домогосподарств). Тоді як всеохопна зона вільної торгівлі – це зростання добробуту на 12%. У реальності ці цифри можуть бути більшими, наприклад, у разі ефективної роботи уряду та сприятливої ситуації на ринку.

– Як на ефект від зони вільної торгівлі з ЄС можуть вплинути зовнішні чинники, як-от обіцяне Кремлем ембарго на українські продукти, починаючи з 1 січня 2016 року, або ж внутрішні, зокрема – стрибки курсу гривні?

– Щодо стрибків курсу: загалом девальвація валюти – вигідна експортерам. Але це короткостроковий, максимум – середньостроковий ефект. І головне – вміти ним скористатися. Бо Україна у 2015 році потрапила в таку пастку: девальвація підвищила конкурентноздатність українських товарів за кордоном, але оскільки маємо внутрішню кризу та втрату частини виробництва – то скористатися цими перевагами було дуже складно. В разі ж повного або часткового скасування зони вільної торгівлі з Росією (ідеться про анонсоване Кремлем ембарго на українські товари) – то це дещо погіршить ефект від ЗВТ з ЄС, але не критично. Плюс – залишається плюсом.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG