Доступність посилання

ТОП новини

ГПУ: розслідування про видачу зброї МВС «тітушкам» під час Майдану завершили


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування у справі щодо колишніх працівників міліції, які незаконно видавали зброю та набої для застосування проти учасників Революції гідності.

Як повідомляє прес-служба Генпрокуратури, стороні захисту надали для ознайомлення матеріали кримінального провадження щодо трьох колишніх працівників столичної міліції та однієї цивільної особи – так званого «тітушки».

Їм інкримінують вчинення таких злочинів: перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу, викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживанням службовим становищем, незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами.

У ГПУ зазначають, що під час досудового розслідування встановлено, що 20 лютого 2014 року ці працівники міліції, перевищуючи службові повноваження, діючи на виконання явно злочинного наказу колишнього керівництва МВС України, забезпечили та взяли безпосередню участь в незаконній видачі зі складу МВС так званим «тітушкам» понад 600 одиниць автоматичної вогнепальної зброї та більш як 160 тисяч набоїв до неї для подальшого застосування проти учасників мирних акцій протесту.

За сприяння цих працівників міліції «тітушки», один з яких на даний час утримується під вартою, привласнили зазначену вогнепальну зброю та боєприпаси, чим заподіяли державі збитків у розмірі 2 мільйони гривень, додають у відомстві.

У ГПУ не уточнюють прізвищ підозрюваних.

Раніше у Генпрокуратурі заявляли, що вказівку на видачу зброї зі складів МВС віддавав безпосередньо екс-міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко.

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали 2,5 тисячі людей, 104 з них загинули. Зокрема, у лютому 2014 року під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

XS
SM
MD
LG