Доступність посилання

ТОП новини

Відмова Мартиненка від депутатства – реверанс Яценюка у бік Заходу?


Микола Мартиненко
Микола Мартиненко

Сам Мартиненко радить не прив’язувати «ні папу Римського, ні віце-президента США, ні англійську королеву»

«Сакральною жертвою, яку Арсеній Яценюк приносить на алтар своїх стосунків з американським урядом» назвав заяву народного депутата Миколи Мартиненка про складення депутатських повноважень його колега по Верховній Раді Сергій Лещенко. На думку колишнього журналіста, рішення Мартиненка може бути зумовлене приїздом в Україну наступного тижня віце-президента США Джо Байдена і небажанням лідера «Народного фронту», премєра Арсенія Яценюка вислуховувати претензії західних партнерів через резонансну справу в його оточенні. Микола Мартиненко, однак, наголосив, що рішення ухвалив самостійно і закликав не шукати у ньому конспірології.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Про складення депутатських повноважень заступник голови фракції «Народного фронту» Микола Мартиненко заявив у телеефірі. За словами парламентаря, і на території України, і на території Європи і США проти нього розгорнули кампанію з дискредитації, витрати на яку вже сягнули 10 мільйонів доларів.

«Мені вже зрозуміло, хто може бути замовником, – я до них зараховую так звані олігархічні кола, які пов’язані з Російською Федерацією», – сказав він.

Ці кола, на думку Мартиненка, переслідують дві мети. Перша – дестабілізація політичної ситуації в країні шляхом відставки уряду Арсенія Яценюка. Друга – економічна, яку Мартиненко пояснив своїм головуванням у парламентському комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу й ухваленні рішень, «не завжди приємних» для згаданих ним кіл.


Лещенко: проблема Мартиненка – не журналісти, а прокурори у Європі

Одним із найактивніших публічних критиків Мартиненка в останні місяці був його колега по Верховній Раді, народний депутат від БПП і колишній журналіст Сергій Лещенко. У листопаді він зокрема оприлюднив документи, які, за його словами, підтверджують порушення проти соратника Яценюка кримінальної справи у Швейцарії, де Мартиненка підозрюють у відмиванні грошей і отриманні хабара. За цим же епізодом, за даними Лещенка, проти Мартиненка відкрите кримінальне провадження у Чехії. Обидві справи сам депутат «Народного фронту» заперечує й обіцяє довести непричетність до будь-яких зловживань.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

У коментарі Радіо Свобода Сергій Лещенко називає «маячнею» заяву Мартиненка про розгорнуту проти нього дискредитаційну кампанію. «Неможливо навіть за 10 мільйонів доларів порушити кримінальну справу у Швейцарії, – каже парламентар. – Мартиненко або свідомо переводить фокус, або він просто недостатньо розумна людина, тому що він вважає, що його проблемою є якісь українські журналісти чи депутати, а насправді його проблемою є прокурори у Швейцарії та Чехії».

У Генпрокуратурі кажуть: розслідуватимуть, якщо буде що

За словами Сергія Лещенка, західні дипломати добре поінформовані про справу проти Мартиненка у Швейцарії: він особисто передав дані про неї послам США, Канади, Німеччини, Франції й у місію ЄС. «Тут головне питання: чому немає справи в Україні?» – запитує Лещенко.

Якщо він скоює злочин, то звісно – для цього є й антикорупційна прокуратура, й інші прокуратури
Давид Сакварелідзе

Про те, чи становить Мартиненко інтерес для українського слідства, Радіо Свобода запитало в заступника генерального прокурора Давида Сакварелідзе.

«Якщо він скоює злочин, то звісно – для цього є й антикорупційна прокуратура, й інші прокуратури, які мають займатися такими справами, – зазначив він. – Якщо він скоїть злочин, будуть розслідувати».

Мартиненко: конспірологія висмоктана з пальця

Сам Микола Мартиненко наголосив, що складення депутатських повноважень – його особисте рішення. «Конспірологія тут висмоктана з пальця – ні папа Римський, ні віце-президент США, ні англійська королева тут ні до чого», – йдеться в заяві політика, оприлюдненій на сайті «Народного фронту».

Сергій Лещенко, однак, вважає, що за заявою Мартиненка стоїть прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який перед візитом в Україну віце-президента США Джо Байдена (запланованим на 7 грудня) прагне зменшити претензії до себе американської сторони щодо присутності у своєму оточенні ймовірних корупціонерів.

Сергій Лещенко додає: вважає претензії Заходу до української влади цілком справедливими. «Західні донори України мають право ставити запитання, чому американські, європейські платники податків повинні жертвувати своїми коштами і підтримувати Україну в той час, коли український уряд не спроможний поборотися з корупцією всередині самого уряду, зібрати податки зі своїх олігархів», – каже народний депутат.

У посольстві США – як і в Кабінеті міністрів України – гіпотетичний зв’язок рішення Мартиненка з візитом Байдена не коментують. У вівторок посол США Джеффрі Пайєтт, однак, у своєму «Твіттері» назвав рішення Миколи Мартиненка «підкоритися верховенству права» ознакою «України, що змінюється».

Магда: у нас якась «байденоцентрична» система, і це дивно

Політолог Євген Магда у бесіді з Радіо Свобода зазначає: від США залежить і фінансова підтримка України Міжнародним валютним фондом, і санкції Заходу проти Росії. Таким чином, за словами експерта, Вашингтон, зокрема й в особі віце-президента Байдена, має підстави підштовхувати Україну до різних рішень.

Євген Магда
Євген Магда

«Я не відкидаю того, що він буде підштовхувати, я лише кажу про те, що коли існує такий підштовхувач, то це свідчення, скажімо так, слабкої компетенції тих, хто називає себе українською владою», – каже оглядач.

«У нас якась «байденоцентрична» політична система, що для мене виглядає, м’яко кажучи, дивно», – резюмує експерт.

Рішення Мартиненка скласти депутатські повноваження Євген Магда вважає цікавим прецедентом і звертає увагу на те, що донині впливові політичні фігури у Верховній Раді від своїх мандатів не відмовлялися.

За рішення Миколи Мартиненка ще має проголосувати Верховна Рада. Найближче пленарне засідання очікується 8 грудня (а 12 грудня, до слова, спливає мораторій на оголошення недовіри чинному Кабінету міністрів із боку Верховної Ради). У «Народному фронті» заявили, що планують підтримати рішення Мартиненка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG