Доступність посилання

ТОП новини

«Найбезстрашніша розслідувачка Азербайджану» вже рік під арештом


Акція під посольством Азербайджану в Молдові з вимогою звільнити Хадіджу Ісмаїлову, вересень 2015 року
Акція під посольством Азербайджану в Молдові з вимогою звільнити Хадіджу Ісмаїлову, вересень 2015 року

Матір Хадіджі Ісмаїлової до останнього сподівалась, що її випустять після чергового судового засідання

Від дня арешту Хадіджі Ісмаїлової, однієї з найвідоміших журналісток-розслідувачів Азербайджану, минає рік. За цей час вона пережила низку судових слухань та у вересні була засуджена до семи з половиною років ув’язнення. Правозахисники переконані, що в такий спосіб президент Азербайджану Ільхам Алієв усунув загрозу своїй владі. А матір Хадіджі зізнається, що цей рік без дочки для неї пройшов, як п’ять років.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Хадіджа Ісмаїлова потрапила за ґрати через те, що вільно говорила правду, яку хотіло замовчати найближче оточення президента Азербайджану, говорить мама засудженої Ельміра Ісмаїлова в інтерв’ю Радіо Свобода. Вона сумує за дочкою, хоч і намагається триматись і не опускати рук. Жінка розповідає: вона до останнього сподівалась, що суддя вирішить відпустити Хадіджу, і вони разом поїдуть додому.

Утім, на початку вересня одну з найрезонансніших розслідувачок Азербайджану, яка співпрацювала з Радіо Свобода, засудили за низкою економічних статей. Ельміра розповідає, що Хадіджа повторювала їй: «Мамо, будь сильною, вони мене не відпустять, тож навіть не налаштовуйся на це».

За словами матері, врешті, ще до озвучення вироку, стало зрозуміло: суд не випустить Ісмаїлову. Міжнародні правозахисні організації, серед яких Freedom House та Комітет на захист журналістів, неодноразово звертались до влади держави з вимогою звільнити її, вбачаючи у судовому процесі політичне переслідування. Утім, матір Ісмаїлової вважає, що Алієв діє свідомо щодо її дочки.

«Наш уряд хоче залякати суспільство та змусити його мовчати. Арештувавши Хадіджу, він немов дав сигнал: «хто говоритиме правду – насильно замовкне». Тож головна мета – нагнати страху», – каже матір.

Ельміра Ісмаїлова каже, що відчуває підтримку: друзі дочки часто заходять в гості, вітають матір із нагородами, які отримує Хадіджа. Водночас дехто з родичів відвернувся від них, не поділяючи поглядів Хадіджі, каже жінка.

Ніякого правосуддя в Азербайджані немає – Дмитро Гнап

Український журналіст антикорупційного проекту «Слідство.Інфо» Дмитро Гнап сподівається, що завдяки міжнародному тиску на президента Алієва вдасться витягнути Хадіджу Ісмаїлову з-за ґрат ще до кінця терміну її ув’язнення.

«Ніякого правосуддя в Азербайджані немає. Вона є його особистим ворогом, політичним опонентом. Фактично, потужним критиком влади. І тому, усупереч навіть примарному правосуддю, людину просто кинули до в’язниці. Із нею розправились», – каже Гнап.

«Активна і думаюча частина» азербайджанського суспільства добре обізнана з антикорупційною діяльністю Хадіджі, утім зараз ця частина залякана, каже журналіст. Подібне можна спостерігати і в Росії та Білорусі, вважає він.

«Вона найшанованіший і чи не найбезстрашніший журналіст в Азербайджані на сьогоднішній день», – оцінює вплив колеги Дмитро Гнап.

Журналістські розслідування Ісмаїлової були дійсно резонансними в Азербайджані. Зокрема, вона вголос говорила про порушення під час виборчого процесу, на якому втретє обрали президентом Алієва. Також змалювала, як родина глави держави заробила на будівництві концертного комплексу для конкурсу «Євробачення», яке її країна приймала у 2012 році. Хадіджа розслідувала корупційні угоди чиновників із підставними фірмами, через які уряд у Баку заробляв на золотих копальнях.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG