Доступність посилання

ТОП новини

«Батоги і пряники» Україні від «доброго поліцейського» Байдена


Президент України Петро Порошенко та віце-президент США Джозеф Байден під час брифінгу у Києві. 7 грудня 2015 року
Президент України Петро Порошенко та віце-президент США Джозеф Байден під час брифінгу у Києві. 7 грудня 2015 року

«В України є ще один шанс. Важливо викорінити ракову пухлину корупції» – віце-президент Сполучених Штатів

Із чим і ким тільки не порівнювали віце-президента США Джозефа Байдена напередодні візиту в Україну. Намагаючись передбачити перебіг та наслідки його зустрічі з Петром Порошенком та Арсенієм Яценюком, експерти говорили і про «холодний душ» для української політичної верхівки і про Байдена як «вихователя у дитсадочку», який приїде когось поставити у кут, а комусь «надає по мякому місці». Своєрідним мемом, яким відреагували соцмережі на звістку про цей візит, також стала фраза «Байден прийде – порядок наведе!». Натомість на публіці американський високопосадовець активно грає роль «доброго поліцейського» і наголошує: все в руках українців.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Інспектор Байден», як його вже встигли охрестити українські політологи, в Україну приїхав і з «батогом», і з «пряником». Під час спільної прес-конференції з українським президентом американський віце-президент зробив очікувану заяву про надання Україні додаткової фінансової підтримки у сумі майже 190 мільйонів доларів.

Ми надали значні фінансові кошти і стали вашими союзниками для того, щоб побачити Україну як країну, яка має право на новий день
Джозеф Байден

«Ми надали значні фінансові кошти і стали вашими союзниками для того, щоб побачити Україну як країну, яка має право на новий день. Сьогодні я хочу оголосити про нову допомогу на суму майже 190 мільйонів доларів для підтримки прогресу. Ми вже надали 760 мільйонів у формі прямої підтримки відтоді, як відбулись зміни в уряді у 2014 році. Ці фінанси допоможуть боротися з корупцією в правоохоронному секторі та впровадженні реформи в судовій системі, залучати більше інвестицій від приватизації в прозорий спосіб, збільшувати потенціал в галузі торгівлі, робити поступ у конституційній реформі та підтримці громадянського суспільства і незалежних ЗМІ», – оголосив віце-президент США Джозеф Байден і навіть пожартував, що останнім часом спілкується з Петром Порошенком з українського питання частіше, ніж зі своєю дружиною.

Дуже важливо для того, щоб забезпечити процвітання і бути частиною безпечної Європи, викорінити ракову пухлину корупції
Джозеф Байден

Що ж до зауважень, то найбільший наголос Байден, як і передбачалось, зробив на боротьбі з корупцією та єдності демократичних сил.

«Я закликаю пана президента співпрацювати з демократичними силами. Саме цього очікують і заслуговують українці... В України є ще один шанс, і дуже важливо для того, щоб забезпечити процвітання і бути частиною безпечної Європи, викорінити ракову пухлину корупції. Допоки ви продовжуватимете поступ у боротьбі з корупцією, доти США будуть разом з вами», – сказав він.

Віце-президент США: Америка стоїть пліч-о-пліч із народом України (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Петро Порошенко
Петро Порошенко

У відповідь президент Петро Порошенко заявив, що Україна старається і вже зробила багато реформ. Серед них він назвав децентралізацію, зміни до Конституції у справі судоустрою, зміни законодавства щодо адміністративної і податкової реформ, держуправління, «наші досягнення в диверсифікації енергозабезпечення, реструктуризацію суверенного боргу, очищення банківської системи від проблемних активів і уникнення дефолту».

За короткий проміжок часу, в умовах агресії і війни, окупації частини нашої законної території, ми зробили більше, ніж за всі роки незалежності
Петро Порошенко

«За короткий проміжок часу, в умовах агресії і війни, окупації частини нашої законної території, ми зробили більше, ніж за всі роки незалежності. І не треба цього соромитись», – запевняв американця український гарант.

«Байден чітко зазначив, що і він, і Обама добре знають, що має бути зроблено» – Айвазовська

Натомість дещо іншу картину щодо стану справ в Україні Джо Байдену вранці намалювали «депутати-єврооптимісти» та громадські активісти («Круглий стіл з реформаторами» став першим пунктом перебування Байдена у столиці 7 грудня).

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

«Окрім представників посольства там було 12 учасників. Переважно це були або народні депутати, або представники громадськості і Адміністрації президента. Тобто така міксована команда, і кожен говорив відверто, зокрема про реалістичність реалізації Мінських угод або щодо того, що коли доноситься позиція про те, що в Україні не відбулись системні реформи, то як мають діяти в цій ситуації Штати. У відповідь Байден чітко зазначив, що і він, і Обама добре знають, що має бути зроблене і що повинно бути зроблене на цей момент. Я ж говорила про виборчу реформу, що вона не відбулася і що не можна говорити, що вибори були позитивно оцінені тільки тому, що вони були проведені краще, ніж у Росії. І також я озвучила два прізвища членів ЦВК, які, на мою думку, повинні бути в новому складі. Це Володимир Ковтунець і Євген Радченко. Віце-президент попросив записати їх», – поділилась враженнями у коментарі Радіо Свобода координатор виборчих ініціатив громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Конкретні прізвища Джо Байдену «надиктовувала» і голова парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко.

Я підняла питання олігархів. Що можливо варто запровадити санкції і зробити їх нев’їзними у цивілізовані країни
Ганна Гопко

«Я підняла питання олігархів. Що, можливо, варто запровадити санкції і зробити їх нев’їзними у цивілізовані країни, оскільки Україна вже не

джунглі, і тут бізнес, до якого всі звикли, має бути в минулому. Наприклад, Коломойський і Григоришин… Коломойський, який взагалі не сплатив 11 мільярдів гривень у бюджет», – перелічувала вона, підглядаючи у записи.


У графіку віце-президента США ще зустріч з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та виступ у Верховній Раді. Ця промова з трибуни українського парламенту вже апріорі історична, кажуть експерти, адже востаннє з американських високопосадовців у Раді виступав Джордж Буш. (У 1991 році, за лічені тижні до московського путчу президент Джордж Буш-старший застеріг український народ від «самовбивчого націоналізму», по суті, виступивши на захист збереження Радянського Союзу).

«Поганий поліцейський» Нуланд

Тарас Загородній
Тарас Загородній

Втім, окрім Байдена, у Києві перебуває і помічник державного секретаря США у справах Європи та Євразії Вікторія Нуланд, нагадує політолог Тарас Загородній. І саме їй у цьому візиті відведена роль «поганого поліцейського», вважає він.

Те, що у Байдена на умі, у Нуланд буде на язиці… Байден створюватиме загальну картинку, говоритиме красиві речі, а Нуланд буде запитувати про те, що виконано
Тарас Загородній

«У них є стратегія, якій вони слідують. Їхні ролі узгоджені. Те, що у Байдена на умі, у Нуланд буде на язиці… Байден створюватиме загальну картинку, говоритиме красиві речі, а Нуланд буде запитувати про те, що виконано», – припускає Загородній.

Коментуючи зустріч Нуланд із главою СБУ Грицаком, експерт зауважив, що Нуланд хотіла отримати максимальну інформацію про те, що відбувається в країні, тому й пішла туди, де інформація є найбільш сконцентрована.

Богдан Яременко
Богдан Яременко

«Треба розуміти, що в американців немає потреби когось карати. Вони можуть просто переглянути свою позицію, зацікавленість, інтерес до України, і це буде найбільшим покаранням для української влади… Ігнорувати американців – справа невдячна і, я сказав би, небезпечна», – доповнює колегу колишній дипломат, а нині керівник фонду «Майдан закордонних справ» Богдан Яременко.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG