Доступність посилання

ТОП новини

Візит «інспектора» Байдена


Президент України Петро Порошенко (ліворуч) під час зустрічі з віце-президентом США Джозефом Байденом у Нью-Йорку. Вересень 2015 року
Президент України Петро Порошенко (ліворуч) під час зустрічі з віце-президентом США Джозефом Байденом у Нью-Йорку. Вересень 2015 року

«Ми очікуємо від візиту Байдена дуже жорсткої розмови з топ-керівництвом України і дуже чітких вимог щодо конкретних реформ. Не обіцянок, а конкретних результатів» – Гопко

Віце-президент США Джозеф Байден відвідає Україну з дводенним візитом 7–8 грудня, під час якого зробить безпрецедентний виступ в українському парламенті. Від візиту Байдена в Україні очікують жорсткої розмови з вищим керівництвом країни задля надання серйозного поштовху реформам і зокрема боротьбі з корупцією та приборканні олігархів. Також у Києві сподіваються на вияв чіткої підтримки Києву, який протистоїть російській агресії на сході країни.

Візит «інспектора» Байдена
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Віце-президент США Джо Байден прибуде до України вже вп’яте за останні шість років. Кульмінацією дводенного візиту стане його виступ у Верховній Раді у вівторок.

Ганна Гопко
Ганна Гопко

В інтерв’ю Радіо Свобода голова парламентського комітету у закордонних справах Ганна Гопко висловила сподівання, що Байден проведе «серйозну розмову», коли матиме зустрічі з президентом Петром Порошенком та прем’єром Арсенієм Яценюком.

Має бути серйозна розмова з олігархами і політиками-бізнесменами, які використовують своє становище, щоб дерибанити бюджет. Такого вже в Україні не має бути
Ганна Гопко

«Ми очікуємо від візиту віце-президента США Джозефа Байдена дуже жорсткої розмови і дуже чітких вимог щодо конкретних реформ. Не обіцянок, а конкретних результатів. Має бути чітка розмова з нашим топ-керівництвом, бо дуже часто, коли використовують гасло «єдності», але при цьому не забезпечують результатів чи змін в суспільстві, на які очікують люди, то така «єдність» працює проти держави», – каже Гопко.

«Також має бути серйозна розмова з українськими олігархами і політиками-бізнесменами, які використовують своє становище для того, щоби робити бізнес як завжди – дерибанити бюджет. Такого вже в Україні не має бути, інакше їх треба зробити нев’їздними в цивілізований світ», – додає вона.


Як очікується, Байден приїздить до Києва не з порожніми руками. Прогнозують, що він може оголосити про виділення Україні пакету допомоги на проведення реформ – навіть цифру називають – 300 мільйонів доларів, але це офіційно наразі не підтверджується. Однак це не означає, що Вашингтон «гатить» гроші в Україну, не питаючи про результат.

Це фактично інспекційна поїздка
Костянтин Матвієнко

«Це фактично інспекційна поїздка. Не секрет, що МВФ значною мірою дотується США, і фактично Україна живе за рахунок американських платників податків. От віце-президент Байден вирішив подивитися, як гроші американських платників податків витрачає уряд Арсенія Яценюка», – сказав Радіо Свобода Костянтин Матвієнко, експерт корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика».

«Сакральна жертва»

За тиждень до візиту Джо Байдена сталася подія, яку багато хто пов’язує з візитом – оголошення про складення депутатських повноважень головою енергетичного комітету парламенту і одним з найближчих союзників прем’єра Яценюка Миколою Мартиненком, з яким пов’язують «темні схеми» в українській енергетиці. Саме енергетика є сектором, де за майже чверть століття незалежності України крутились найбільші гроші і були найбільші корупційні схеми.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

«Мартиненко принесений Яценюком сакральною жертвою в ім’я добрих взаємин із віце-президентом США Джо Байденом», – написав в своєму блозі на «Українській правді» депутат парламенту Сергій Лещенко.

«Мені вдалося побувати у Вашингтоні на цьому тижні, коли служби Байдена, Держдеп та аналітичні центри готували візит американського лідера до України. На всіх зустрічах лунали три прізвища – Мартиненка, Кононенка та Шокіна – як людей, які своєю присутністю в оточенні Яценюка і Порошенка вбивають довіру не лише до нинішнього прем’єр-міністра і президента, а до всією постреволюційної України, лише посилюючи наростаючу за кордоном «втому від України», – зауважує Лещенко.


Ганна Гопко теж наголошує на кадровому аспекті візиту Байдена.

«Ми також розраховуємо на кадрові зміни, які мають бути в прокуратурі, в правоохоронних органах, де мають бути соціальні ліфти. Чесні, професійні люди мають займати державні посади і брати на себе відповідальність. Чи це Міністерство оборони, чи Генпрокуратура», – вважає чільний депутат.

Час показати людям, що боротьба з корупцією – це не обіцянки, а справжня реальність
Ганна Гопко

«І ми очікуємо, що (під час візиту Байдена) будуть виставлені дуже чіткі крайні терміни – коли запрацює Агенція з питань запобігання корупції, Антикорупційне бюро і Державне бюро розслідувань. Це ті інституції, в які вкладено дуже багато законодавчих зусиль. Тепер час їх виконувати і показати людям, що боротьба з корупцією – це не обіцянки, а справжня реальність», – додає Гопко в інтерв’ю.

Міхеїл Саакашвілі
Міхеїл Саакашвілі

Голова Одеської облдержадміністрації і колишній президент Грузії, якого на посаді дуже активно підтримували США, Міхеїл Саакашвілі, сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що в Києві занадто переоцінюють кадровий аспект візиту Байдена, і що відділ кадрів українського вищого політикуму не знаходиться за океаном.

«Які в мене очікування від Байдена? Ну, тут в центрі Києва є багато діячів, які переконані, що, от, приїде Байден і скаже, яка людини має займати якусь там посаду, і що когось треба звільнити, а когось треба залишити… Я не думаю, що це буде предметом розмов із представником вищого керівництва США», – каже Саакашвілі.

Питання, які ним будуть ставитись – це дійсно питання корупції, неефективних реформ і відповідальності влади за проблеми з корупцією
Міхеїл Саакашвілі

«Але питання, які ним будуть ставитись – це дійсно питання корупції, неефективних, на жаль, реформ і відповідальності влади за проблеми з корупцією. І треба розуміти, чому наші друзі так схвильовані цими питаннями. Бо коли уряд США і МВФ надають допомогу Україні, вони хочуть, щоб ця допомога дійшла до громадян України і щоб цю допомогу не розкрали, як було в минулому», – додає він.


Відсіч агресії Росії

Також на порядку денному візиту Байдена – ситуація на сході України і виконання Мінських мирних угод. США не є учасником «нормандського формату», де посередниками між Україною та Росією виступають Німеччина та Франція і відсутність Америки в переговорному форматі часто-густо викликала критику – мовляв, немає потужної держави, хто б міг би «приструнчити» Росію...

Очікуємо, що США будуть підтримувати Україну, щоб дати відсіч Путіну. Щоб дотиснути Росію на виконання Мінських домовленостей і повернення Україні контролю над українсько-російським кордоном
Ганна Гопко

«Ми очікуємо, що США будуть підтримувати Україну щоб дати відсіч збройній агресії Російської Федерації і конкретно відсіч Путіну. Щоб дотиснути Росію на виконання Мінських домовленостей і повернення Україні та міжнародній спільноті контролю над українсько-російським кордоном. Також, щоб санкції були продовжені, бо Росія не виконує свою частину домовленостей» , – каже Гопко.

Багато експертів та політиків висловлювали припущенні, що на тлі Сирії і зусиль різних столиць щодо формування коаліції проти «Ісламської держави», Україна може відійти на непріоритетне місце в американській увазі. Однак днями держсекретар США Джон Керрі зустрівся з міністром закордонних справ України Павлом Клмкіним і наголосив на потребі цілковитого виконання Росією Мінських угод, а критерієм такого виконання назвав передання повного контролю Україні над неконтрольованою нині 400-кілометровою ділянкою українсько-російського кордону на сході.

Костянтин Матвієнко
Костянтин Матвієнко

Про відданість Вашингтону врегулювання конфлікту в Україні і налаштованість на рішучу підтримку українських Збройних сил свідчать постійні навчання і тренування американськими інструкторами українських вояків, а також доставка кілька тижнів тому американських суперпотужних контрбатарейних радарів.

Ідеться про інтерес Вашингтона, аби Україна була стабільною як держава
Костянтин Матвієнко

«Головний інтерес Вашингтона – щоб війна не розповзалася за межі України. А якщо Україна буде слабкою, тоді війна буде розповзатися. Тому, все, що ослабляє Україну, залишається в фокусі уваги Вашингтона. Тут ідеться про інтерес Вашингтона, аби Україна була стабільною як держава», – каже Костянтин Матвієнко.

В самій Америці лунають голоси, що адміністрація Барака Обами мала би активніше допомагати Україні – зокрема не лише військовим чином, але й гуманітарною допомогою населенню, яке опинилося під окупацією сепаратистів на Донбасі, або стало вимушеними біженцями.

«Безумовно, Америка, керуючись принципами моралі, може знайти спосіб допомогти українцям, які опинилися заручниками ситуації. Допомогти пережити це випробовування і сувору зиму, яка наближається, – сказала конгресмент Марсі Каптур під час виступу днями в Конгресі США. – Якщо ми не допоможемо Україні зараз, Україна буде відрізана від вільного світу. Я закликаю адміністрацію Обами звернути посилену увагу на посилення гуманітарної кризи в Європі – не лише на заході Європи, але й на її сході – в Україні».

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG