Доступність посилання

ТОП новини

На які компроміси готові піти в Україні в питаннях декомунізації?


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Правозахисники називають заборону КПУ «рішучим ударом по свободі слова в державі»

Україна готова уточнити та доповнити законодавство щодо декомунізації. Так відреагували автори відповідних законодавчих актів на висновок Венеціанської комісії, яка визнала один із ухвалених в Україні документів таким, що не відповідає стандартам Ради Європи. Йдеться про порушення прав людини, зокрема, на свободу висловлювання. Водночас, міністр юстиції України заявив, що попри зауваження комісії щодо заборони діяльності Комуністичної партії України, таке рішення є законним і відомство буде відстоювати його і надалі.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дев’ятого квітня цього року Верховна Рада ухвалила 4 закони щодо декомунізації: про засудження нацистського та комуністичного тоталітарних режимів, про відкриття архівів КДБ, вшанування борців за волю України у ХХ столітті та увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Рекомендації Венеціанської комісії стосуються лише першого з них.

Загалом, як наголошують автори закону, у проміжному висновку Венеціанська комісія, визнає право України заборонити чи навіть криміналізувати певну символіку або пропаганду тоталітарних режимів. Водночас, у висновку є низка застережень та рекомендацій, виконання яких мало б привести документ до стандартів Ради Європи. Так, має бути уточнений термін «пропаганда», зрівняні підходи до нацизму та комунізму, також у Венеціанській комісії вважають, що закон створює ризики переслідування журналістів і запровадження державної цензури.

Окремо звернули увагу на занадто суворі санкції щодо порушників. Наприклад, виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного чи націонал-соціалістичного тоталітарних режимів, згідно із законом, карається позбавленням волі терміном до п’яти років.

Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович

Один із авторів документу, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович пояснює, що під час розробки таких норм був врахований як міжнародний досвід, так і специфічні умови, які зараз склались в Україні.

Комуністична символіка використовувалась для мобілізації терористів – В’ятрович

Символіка комуністичного тоталітарного режиму використовується для мобілізації терористів, які продовжують свою боротьбу проти Української держави
Володимир В’ятрович

«Перша позиція – це ситуація в Україні, яка полягає в тому, що символіка комуністичного тоталітарного режиму використовувалася і, на жаль, використовується для мобілізації до насильницьких дій, для мобілізації терористів, які продовжують свою боротьбу проти Української держави на частині територій, які вони контролюють у Луганській та Донецькій областях», – зазначив Володимир В’ятрович.

Венеціанська комісія у звіті також висловила застереження щодо можливості розпуску та заборони участі у виборах тих партій, які порушують норми закону. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International назвала заборону Комуністичної партії України «рішучим ударом по свободі слова в державі». Керівник освітніх програм українського відділення організації Оксана Покальчук вважає заборону дуже небезпечним прецедентом, що виконаний у формі, якою свого часу користувалась сама радянська влада.

«Відповідальність (згідно закону – авт.) наступає не за певну негативну дію, наприклад, – підтримку сепаратистів, а за носіння певних значків і використання певних символів. Тобто, не за реальні дії, а за певні формальні ознаки. Відповідно, ми вважаємо, що така заборона не може існувати у демократичному суспільстві», – пояснює правозахисниця.

Автори закону готові пом’якшити відповідальність за порушення

Автори документу згодні врахувати певні зауваження комісії. Зокрема, може бути розділена відповідальність. Певні порушення передбачатимуть кримінальну, більш м’які – адміністративну у формі штрафів.

Павло Петренко
Павло Петренко

Водночас, заборону «Комуністичної партії України» міністр юстиції Павло Петренко називає такою, що відповідає європейській практиці і українському законодавству. Окружний адміністративний суд Києва задовольнив відповідний позов Міністерства юстиції 16 грудня. Окрім того, судом в Україні раніше була заборонена діяльність Комуністичної партії України (оновленої) та Комуністичної партії робітників і селян.

Це європейська практика, коли те чи інше громадське об’єднання в судовому порядку може бути обмежене або заборонена його діяльність
Павло Петренко

«Це європейська практика, коли те чи інше громадське об’єднання, яке не відповідає вимогам закону певної європейської країни, в судовому порядку може бути обмежене або заборонена його діяльність. Тому Україна тут не вигадувала якихось окремих механізмів чи велосипеда у цьому процесі і Міністерство юстиції буде відстоювати право України на таку законодавчу ініціативу і те, що ця законодавча ініціатива відповідає європейським стандартам і європейській практиці», – заявив міністр.

Зміни до закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» експерти мають запропонувати Верховній Раді в січні-лютому 2016 року, вважає Володимир В’ятрович.

Тим часом, у контрольованому сепаратистами Луганську 19 грудня відкрили пам’ятник Йосифу Сталіну. Бюст розташований на території так званого «Союзу комуністів Луганщини».

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі. Був мобілізований до Збройних сил України у серпні 2022 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG