Доступність посилання

ТОП новини

Нові вигадки у ЗМІ Росії: про мову школярів у Києві і українську поліцію


Скріншот з сайту російського каналу «ТВ-центр»
Скріншот з сайту російського каналу «ТВ-центр»

«Практичні поради щодо переходу на українську мову спілкування» – це не примушування «забути російську»

У понеділок російські ЗМІ повідомляли, що українських школярів буцімто змушують забути російську мову, або ж «вчать, як її забути». На доказ цього показали пам’ятку «Практичні поради щодо переходу на українську мову» в одній із Київських гімназій. У адміністрації пояснили, що це лише рекомендації, і ніхто школярів їх виконувати не примушує. Також у ЗМІ Росії поширили вигадку, що буцімто на Херсонщині захопили відділення поліції. У поліції заяви про напад на відділення спростовують.

Російський канал «ТВ-центр» у понеділок вийшов із заголовком: «Українських школярів змушують забути російську мову». На сайті каналу повідомили, що у Києві в одній із гімназій випустили пам’ятку про те, «як забути російську мову». А також, що учням намагаються «задурманити мізки» і «змушують» повністю відмовитися від спілкування, читання і написання звичною для них із дитинства російською мовою.

Подібна «новина» з’явилась на сайтах російського каналу «НТВ», LifeNews та «Звезда».

Російські ЗМІ послались на новину видання «Корреспондент.нет».

Фото пам’ятки, під назвою «Практичні поради щодо переходу на українську мову спілкування», масово поширюють у російських ЗМІ, однак у ній не йдеться про те, щоб «забути російську».

В адміністрації київської гімназії №261 журналістам Радіо Свобода пояснили, що це «просто поради».

«Ті хто повністю це прочитає, якщо людина повністю розуміє зміст того, що там написано, вона буде сприймати це абсолютно адекватно, так, як сприймаємо це ми і діти, які навчаються у гімназії», – наголосили в адміністрації гімназії.

Окрім того, повідомили, що російську мову учні гімназії вивчають як окремий предмет, інавіть отримують відзнаки: «Наші діти перемогли в районній олімпіаді з російської мови».

Фейк: На Херсонщині захопили відділення поліції

У понеділок російські ЗМІ повідомили про те, що в Україні батальйон «Айдар» буцімто б’є та грабує жителів Херсонської області, а також захоплює відділення поліції. Зокрема йдеться, як було зазначено, про Каланчацький район. Однак, у поліції заяви про напад на відділення, а тим більше його захоплення – спростовують.

«У ніч на 18 грудня бійці «Айдару» вийшли на «полювання». Вони вирішили відібрати мікроавтобус у фермера з села Червоний Чабан Каланчацького району. Фермер і його син були сильно побиті, отримали серйозні травми, проте відстояли своє майно. На нападників написали заяву в поліцію», – повідомляє канал Міноборони Росії «Звезда» із посиланням на сайт NewsFront.

Окрім того, згадана «Звезда» пише, що після цього бійці «Айдару» вчинили спробу захопити Каланчацьке відділення поліції, щоб «знищити написану на них заяву, а заодно «забрати з відділення зброю». І – як наслідок – «поліції у цьому районі більше немає».

Спростували таку інформацію у відділі комунікації Головного управління Національної поліції в Херсонській області.

«На одному з інтернет-видань вийшла стаття щодо нібито спроби силового захоплення Каланчацького відділення поліції. Повідомляємо, що інформація не відповідає дійсності. Працівники поліції працюють у штатному режимі», – зазначено на сайті відомства.


На тему дезінформації:

15.12.2015
Ека Згуладзе і торти «Рошен». Нові герої фейкових «новин»

Російські сайти «затримали» Еку Згуладзе в Борисполі з мільйонами. У МВС України заперечують і жартують далі

11.12.2015
ОБСЄ проти LifeNews. Як дезінформують російські ЗМІ?

У ОБСЄ звинуватили LifeNews у дезінформації далі

09.12.2015
Кремль розгорнув «окупацію» громадської думки Заходу

Тролі 21-го століття живуть не в скандинавських міфах, а в селах під Санкт-Петербургом далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG