Доступність посилання

ТОП новини

«Правий сектор» у будівлі Дніпропетровської мерії: хто кого боїться?


Будівля Дніпропетровської міської ради
Будівля Дніпропетровської міської ради

Мер хоче показати, що він господар у місті – політолог

Дніпропетровськ – У вівторок в Дніпропетровську чоловіки в камуфляжі з нашивками «Правого сектору» почали патрулювати будівлю міської ради. В міськраді офіційно заявили: були вимушені залучити до охорони громадського порядку додаткові сили після понеділкових подій у міській раді – штовханини між депутатами. Також в міськраді запевнили: люди в камуфляжі будуть брати участь в роботі «школи молодого політика». Самі ж вони нічого про це не знали і від коментарів відмовлялись. У «Правому секторі» підтвердили, що до патрулювання залучені члени їхньої громадської організації. Між тим політологи вбачають у появі таких патрульних ознаку того, що міський голова хоче показати опонентам «хто в домі господар».

«Правий сектор» у будівлі Дніпропетровської мерії: хто кого боїться?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Формально приводом до появи чоловіків у камуфляжі з нашивками «Правого сектору» в будівлі Дніпропетровської міської ради була незгода між депутатами. У понеділок, зібравшись на сесію, вони не змогли обрати секретаря – за кандидатуру представника «Блоку Петра Порошенка» Каміля Примакова, висунутого мером Борисом Філатовим, не вистачило голосів. У залі розпочалась штовханина, невідомі виламали двері до серверної кімнати, звідки йде керування системою «Рада», хтось подзвонив до «поліції» з повідомленням про «замінування» тощо.

Вишкіл та екскурсія для «Правого сектору»?

Після цих всіх подій, зазначає речниця міської ради Антoнінa Мapінa, представники «Правого сектору» самі звернулись до міського керівництва з пропозицією допомогти з охороною громадського порядку. За її словами, з ними підпишуть на це офіційний договір. Друга причина перебування людей у камуфляжі в мерії, озвучена речницею, – участь у «школі молодого політика». Чому члени «Правого сектору» з’явились в міськраді у вівторок, коли перше заняття вишколу призначене аж на неділю, представниця міськради не уточнила.

«Правий сектор» буде засідати в міській раді, тестувати систему «Рада», також виступати з трибуни і, мабуть, ухвалювати якісь рішення
Антоніна Маріна

«ДУК «Правий сектор» звернувся до міської влади з проханням відвідати міську раду, ознайомитись з роботою мерії. Вони також виявили бажання провести «школу молодого політика» і екскурсію. ДУК «Правий сектор» буде засідати в міській раді, тестувати систему «Рада», також виступати з трибуни і, мабуть, ухвалювати якісь рішення», – зазначила Антоніна Маріна.

Люди в камуфляжі, які заполонили міську раду й внутрішнє подвір’я за нею, воліли триматись невеликими групами й не відповідати на запитання журналістів. Не на мікрофон зазначали: виконують вказівки свого керівництва з охорони будівлі, про «школу молодого політика» нічого не чули.

«Ефективна охорона правопорядку»

В обласній організації «Правого сектору» присутність їхніх представників у міськрадіпідтвердили. Однак, за словами голови обласного осередку Ростислава Винаря, це – ініціатива не «Правого сектору», а мерії. Він пояснив: на основі підписаного меморандуму активісти «будуть здійснювати охорону громадського порядку в Дніпропетровській міській раді». За його даними, до патрулювання залучать не членів бойових підрозділів «ДУК «Правий сектор» із зони АТО, а представників громадської організації «Правого сектору», запасного підрозділу «ДУКу» тощо. Про гроші не йдеться, патрулювання відбуватиметься на громадських засадах, зазначив керівник облорганізації.

Є потреба доручити загальний нагляд за порядком громадському формуванню
Ростислав Винар

«До нас звернулась міська влада з проханням допомогти. З’явились такі думки, що є потреба доручити загальний нагляд за порядком громадському формуванню. Це буде некомерційна робота. Буде відпрацьовуватись оптимальна кількість людей, яка буде взаємодіяти з «Муніципальною гвардією», з працівниками Міністерства внутрішніх справ, аби здійснювалась ефективна охорона правопорядку. Це, скоріше за все, буде патрулювання і загальний нагляд за порядком. Усі ці люди мають відповідний досвід», – сказав Радіо Свобода Ростислав Винар.

Це намагання продемонструвати силу – експерт

Поява людей у камуфляжі в будівлі мерії – не дуже добрий знак, каже дніпропетровський політолог Андрій Золотарьов. На його думку, потреби в посиленій охороні міської ради немає, з цим, як і раніше, впоруються співробітники комунального підприємства «Муніципальна гвардія». Присутність «Правого сектору» – гра м’язами міського голови Бориса Філатова, який ще на початку свого керування містом хоче продемонструвати опонентам свою силу, вважає експерт.

Ці конфлікти в міській разі загрожують неприйняттям міського бюджету, можливо, аж до лютого, і це відчує на собі кожен житель міста
Андрій Золотарьов

«Під час виборів команда Філатова лякала «зеленими чоловічками», яких приведе Вілкул, але «зелених чоловічків» привела команда Філатова. Що там робить «Правий сектор»? Я так гадаю, це ознака того, що Філатов іде на конфлікт, саме тому, як і прогнозувалось, робота міської ради буде дуже конфліктною. Це погана ознака, коли вже з самого початку замість сили права використовується право сили. Він бажає показати, що він господар у місті. Хто там захопить міськраду?! Приїдуть бойовики «ДНР», люди Загіда Краснова? Ні. Отже, це намагання продемонструвати силу. Але ці конфлікти в міській разі загрожують неприйняттям міського бюджету, можливо, аж до лютого, і це відчує на собі кожен житель міста», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

Реакція соцмереж

У соціальних мережах дніпропетровці обурюються й іронізують над ініціативою. Зокрема, дехто зауважує, що учасники «школи молодого депутата» виглядають не так вже й молодо.

Між тим Дніпропетровська міська рада у своєму новому складі все ще не працює. Після виборів 25 жовтня депутатський корпус з 64 осіб розділений практично порівну: 32 депутати від «Опозиційного блоку» та «Громадської сили» проти 32 депутатів «Укропу», «БПП» і «Самопомочі». Відсутність більшості не дає змогу депутатам проголосувати за жодне рішення, зокрема обрати секретаря й ухвалити міський бюджет.

На цю ж тему:

22.12.2015
Дніпропетровська міськрада не змогла обрати секретаря і запрацювати

32 на 32: Дніпропетровська міськрада розділилась навпіл – допоможе тільки компроміс чи «перебіжчики»? далі

27.11.2015
Філатов зі скандалом склав присягу міського голови Дніпропетровська

«Якщо Філатов виявиться недієздатним, потягне у владу старих чиновників, результат буде поганим» – політолог далі

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG