Доступність посилання

ТОП новини

Мовну «шизофренію» мають лікувати вчителі – соціопсихолог


Скандал навколо мовного питання в київській школі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Скандал навколо мовного питання в київській школі дирекція закладу вважає непорозумінням

Київ – Розголос у пресі допоміг звернути увагу на мовну проблему в школі та вирішити її. У цьому переконує киянин, батько україномовного учня столичної школи №78. Нещодавно Роман Шостя в соцмережі стверджував, що його дитина почувається в українській школі іноземцем через використання вчителями російської мови. Натомість директор навчального закладу Світлана Гаєва наголошує, що робить усе можливе, щоб діти українську знали, любили і поважали. Проте, аби поспілкуватися із керівництвом закладу, журналістам довелось звертатись до Міністерства освіти та Київської міськадміністрації.

Мовну «шизофренію» мають лікувати вчителі – соціопсихолог
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Роман Шостя, батько україномовного учня школи №78, розташованої у центрі столиці, скаржився у Facebook на порушення прав його дитини. За твердженням батька, зі школярами вчителі спілкувалися здебільшого російською, цієї ж мовою проводили позакласні заходи. Роман Шостя звинуватив адміністрацію навчального закладу в «українофобському ухилі».

Поспілкуватися із керівництвом школи Радіо Свобода вдалось лише після звернень до Міністерства освіти та Київської міської держадміністрації. Раніше всі намагання встановити контакт із дирекцією були марними.

У школі немає мовної проблеми – директор

Директор школи №78 Світлана Гаєва розповідає, що всі зауваження, на які вказали батьки, були виправлені, з учителями провели нараду, а з учнями – бесіду щодо культури спілкування. Також директор наголосила, що відповідне звернення родини Романа Шості було єдиним. Водночас Світлана Гаєва (вчителька української мови) запевнила, що готова брати до уваги всі зауваження батьків.

Діти мають спілкуватися тією мовою, якою їм зручно, але з вчителями вони спілкуються українською мовою
Світлана Гаєва

«Дуже багато зусиль докладаємо до того, щоб діти українську мову знали, любили і поважали. Ми працюємо з усіма сім’ями, з батьками, і знаємо про те, що в сім’ях дуже багато говорять російською мовою. Тому, звичайно, наше завдання зробити, щоб діти українську мову знали. Діти мають спілкуватися тією мовою, якою їм зручно, але з вчителями вони спілкуються українською мовою», – розповіла в коментарі Радіо Свобода Світлана Гаєва.

Директорка не заперечує, що вчителі можуть спілкуватись із дітьми і російською, але зазначила, що це проблема не однієї школи, а системи в цілому.

Навчально-виховний процес в будь-якій школі з українською мовою навчання здійснюється державною мовою. Це передбачено і законодавством, і статутом даного закладу
Олена Батечко

У Київській міській адміністрації розповіли, що жодних звернень батьків із мовного питання не було, а тому і відповідних перевірок у школах не може бути ініційовано.

«До нас звернень батьків цієї або будь-якої іншої школи щодо порушень законодавства щодо мовної політики не було. Кожному громадянину України гарантується законом здобуття освіти державною або регіональною мовою (мовою національних меншин). Навчально-виховний процес в будь-якій школі з українською мовою навчання здійснюється державною мовою. Це передбачено і законодавством, і статутом даного закладу», – зазначила Олена Батечко, начальник відділу загальної середньої освіти КМДА.

До розголосу проблему вирішити не вдавалось – батько

Роман Шостя розповів Радіо Свобода, що в школі дійсно пішли назустріч його вимогам, але так сталося лише після розголосу в пресі. До цього зауваження батьків вислуховували, однак нічого не змінювалося, зазначає він.

До Департаменту освіти КМДА батько не звертався, бо впевнений, що закон не регламентує вирішення мовних питань у школі. Він вважає, що єдиний вихід – впливати на громадянську свідомість керівництва закладу.

Знайшлось багато небайдужих людей, які мають таку саму активну громадянську позицію, як в нас, ми гуртом змогли щось змінити
Роман Шостя

«Я впевнений, що саме через цей розголос, що знайшлось багато небайдужих людей, які мають таку саму активну громадянську позицію, як в нас, ми гуртом змогли щось змінити. Хотів би подати приклад іншим, бо коли ми це обговорювали в мережі, то багато хто ділився подібними спостереженнями. Тому хотів би звернутись до всіх, що треба якимось чином не пропускати цю проблему», – розповів Роман Шостя.

Утисків у школі після звернення батьків дитина не відчуває, зазначає тато. Роман Шостя є багатодітним батьком і в подальшому, при виникненні подібних питань, має намір так само їх порушувати,

Світлана Гаєва погодилася провести невеличку екскурсію школою та дозволила поспілкуватись із дітьми. Старшокласники відповідали нам українською, проте у середніх класах діти дійсно спілкуються російською. Вітаються учні з директором і школярами також російською.

Вже за територією школи ми поспілкувались зі старшокласниками:

– Якою мовою вам зручніше спілкуватись у школі?

– Російською

– Але ж учителі з вами українською говорять?

– Не всі

– А чому так, ви ж в Україні живете?

– Так не до нас же питання, вже до вчителів.

При цьому в школі проводять багато патріотичних заходів, діти надсилають листи українським воїнам в АТО, готують програми для шкільного телебачення. В коридорах можна побачити патріотичну символіку та стенди українською мовою.

«У нас існує мовна «шизофренія» – соціопсихолог

Основним акцентом в обговоренні цієї теми в інтернеті стало саме те, що у школярів формують ставлення до української мови як до формальності, не дуже потрібної у житті.

Соціопсихолог Алевтина Шевченко порівнює таку мовну роздвоєність із шизофренією. Визнає, що сама «лікується», бо від народження російськомовна і тому розуміє всі тонкощі питання.

Так вже сталося, що ми маємо таку мовну роздвоєність, але вчителі мають допомагати «лікувати» цю проблему
Алевтина Шевченко

«У нас існує така мовна «шизофренія», а можна сказати, що ми «білінгви». Шизофренія – це психічний розлад. Я можу вжити таку метафору, тому що так і у нас в цьому план існує роздвоєність. Так склалося. Але школа – це державний заклад, а в державних закладах якраз лікують. Це має бути лікувальний заклад, там цю «шизофренію» не мають підгодовувати. Так вже сталося, що ми маємо таку мовну роздвоєність, але вчителі мають допомагати «лікувати» цю проблему. Моя думка, що все спілкування в школі має бути україномовним, якщо школа є українською, якраз для того, щоб надати цю визначеність», – пояснює соціопсихолог.

Ситуацію зі скандалом навколо мовного питання в школі вважають непорозумінням. Те, що проти її школи розгорнули брудну інформаційну кампанію, директор у коментарі Радіо Свобода не підтверджує. Світлана Гаєва зазначає, що це могли бути припущення батьків через резонанс у ЗМІ.

У школі №78 навчаються близько 900 дітей, вона приймає дітей з усіх районів Києва.

На цю ж тему:

18.12.2015
Під час війни в Києві русифікують українські школи?

Дитина почувається «не в своїй тарілці» в українській школі в центрі столиці України через те, що у неї рідна мова українська – батьки далі
17.12.2015
Помилка Порошенка і небезпека для російськомовних патріотів України

Відкрита агресія Росії проти України позбавила багатьох українців впровадженого імперією в їхню свідомість переконання, що російський народ є «братнім» далі
08.12.2015
Розмовляти українською – один із запобіжників від агресії Росії – волонтер

«У момент, коли Москва зникне із системи координат українців, тоді з’явиться шанс нарешті стати дорослою нацією» – Шевчук далі
07.12.2015
Зараз або ніколи! Першочергові завдання мовного планування

Перед Україною постало дуже багато викликів, боротьба з якими допомагає нам змінюватися – з новою силою усвідомлювати себе як націю далі
09.11.2015
Телебачення державне має бути тільки україномовним – Масенко

«Замість того, щоб зміцнити мовний кордон з Росією, ми бачимо протилежне – посилення русифікації» далі
  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG