Доступність посилання

ТОП новини

Розвідка розповіла про деталі й причини захоплення Комінтернова


У полку «Азов» заявляють про небезпеку для Маріуполя

Захоплення сепаратистами села Комінтернове, що за 25 кілометрів від Маріуполя, та зведення там оборонних споруд, в Генеральному штабі Збройних сил України називають спланованою провокацією. За версією українських військових, таким чином сепаратисти хотіли змусити українську сторону застосувати силу. У Генштабі заявляють, що втрата населеного пункту не має стратегічного значення. Втім, у полку «Азов», який свого часу звільняв Комінтернове, говорять про небезпеку для Маріуполя.


Бойовики захопили село ще 22 грудня, однак подробиці операції та мотиви представники Генштабу та Головного управління розвідки Збройних сил України озвучили лише тепер. За даними розвідки, входили в населений пункт сепаратисти на бронетехніці та із взводом 82-міліметрових мінометів, після чого одразу почали закріплюватись на західній околиці населеного пункту. Представник Генштабу, полковник Анатолій Баргилевич заявив, що головною ціллю такого наступу була спроба змусити українських військових відкрити вогонь, щоб згодом звинуватити їх у зриві перемир’я.

Підрозділи ЗСУ посилили розвідку усіх видів і приведено в готовність до виконання завдань сили і засоби
Анатолій Баргилевич

«В ході цих дій незаконними збройними формуваннями було захоплено населений пункт, проведені певні демонстраційні дії з обладнання блокпосту, з підготовки позицій до оборони. Це було зроблено, щоб спонукати підрозділи Збройних сил України до відповіді, щоб вони зайняли цей населений пункт. У відповідь підрозділи ЗСУ посилили розвідку усіх видів і приведено в готовність до виконання завдань всі назначені сили і засоби. І вони могли адекватно реагувати на всі дії противника з метою припинення подальшого загострення ситуації в цьому регіоні», – повідомив Анатолій Баргилевич.

За даними української розвідки, частина бойовиків переодягнулись у цивільний одяг і видають себе за місцевих мешканців, ще частина – залишили населений пункт. Всього, поки що у селі перебуває близько сотні бойовиків та певна кількість бронетехніки, яку нещодавно вдалось зафіксувати українським безпілотникам.

Введення бронетехніки – порушення «домовленостей про тишу»

Ще 19 вересня минулого року у положеннях Мінських домовленостей було зафіксовано, що Комінтернове розташоване поза лінією розмежування на стороні сепаратистів. Тому, пояснює Вадим Скібіцький, представник розвідуправління ЗСУ, фактично бойовики не порушили умов Мінська. Втім, їхні дії йдуть у розріз із домовленостями, які досягнула Тристороння контактна група тиждень тому.

«Перебування підрозділів російських окупаційних військ в Комінтернові не має юридичних ознак порушення Мінських домовленостей. Але, за нашими даними, ввід бронетехніки, переміщення особового складу окупаційних військ саме після 22 грудня, коли було досягнуто домовленостей про тишу, є грубим порушенням саме домовленостей, які досягаються», – розповів Скібіцький.

У Генштабі переконані, що контроль сепаратистів над Комінтерновим не несе в собі ніякої небезпеки.

Втрата села загрожує Широкину і Маріуполю – боєць «Азову»

В лютому цього року на півдні зони АТО українські силовики звільнили низку населених пунктів. Йдеться, зокрема про Павлопіль, Широкине, а також Комінтернове. Операцію проводив полк «Азов». Боєць підрозділу з позивним «Харків» у коментарі Радіо Свобода запевнив, що втрата села таки несе потенційну загрозу.

«Комінтернове дозволяє дугою обійти Широкине і якщо докласти зусиль і взяти Лебединське, то тоді можна відрізати Широкине, відрізати широкинські висоти. Якщо подивитись на карту, то можна побачити, що зайнявши ці висоти, відстань між територією, яку ймовірно могли б контролювати бойовики, і Маріуполем скоротиться до 17-18 кілометрів», – пояснює боєць «Азову».

Ця дистанція, продовжує боєць, достатня для застосування артилерії, зокрема РСЗО «Град». У січні цього року місто вже було обстріляне з цієї системи і саме з широкинського напрямку. Тоді загинуло понад 30 людей.


Бойовики, натомість, звинувачують українських військових у постійних обстрілах Комінтернова. Також 27 грудня під снайперський обстріл у цьому населеному пункті потрапили члени спостережної місії ОБСЄ. Обидві сторони конфлікту звинувачують у пострілах опонентів.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

Невдовзі після входу бойовиків у Комінтернове, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про захоплення ними ще двох населених пунктів неподалік – Водяного та Заїченка. Однак, у Генеральному штабі запевняють, що перший населений пункт бойовики залишили, а другий зайняли значно раніше. Всі села розташовані у так званій «сірій» зоні – території на лінії зіткнення, яку не контролює жодна зі сторін конфлікту.

  • Зображення 16x9

    Левко Стек

    Працюю на Радіо Свобода з 2013 року. Потрапив в редакцію за тиждень по початку Євромайдану. Саме висвітленням подій Революції гідності займався до весни 2014 року. Згодом окупація Криму та протистояння на Донбасі. З початку літа 2014 року займаюсь висвітленням війни на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG