Доступність посилання

ТОП новини

Дух «русского мира» у «новорічних вогниках» був присутній востаннє – Лігачова


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

«Що б не думав собі Путін, але наша громадянська свідомість уже інша, український глядач має вже інше бачення того, що відбувається в країні»

Київ – Цього року українські канали у «новорічних вогниках» дотримувалися усіх вимог Нацради і крутили лише українських співаків, кажуть медіа-експерти. Проте користувачі соцмереж розкритикували появу на телеканалі «Інтер» співачок Таїсії Повалій, Ані Лорак (які продовжують виступати у Росії, яка підтримує сепаратистів на сході України) та загалом російську попсу, яка переважала на українських телеканалах у Новорічну ніч, у той час як опозиційний російський канал «Дождь» крутив українську Джамалу. Крім того, дехто з фахівців був здивований появою у комічних сценках ватажків сепаратистів. Проте медіа-експерти впевнені, що цьогорічний дух «русского мира» в новорічних вогниках був присутній востаннє.


Почула від 49-річної родички у передноворічний вечір, що оскільки фільму «Іронії долі» цього року не показують, то немає чого й дивитися по телевізору. «Іронію долі», яку впродовж багатьох років українські канали показували ввечері 31 грудня, цього року не демонстрували через те, що в радянському фільмі одну з ролей зіграла російська актриса Валентина Тализіна, яка потрапила в Україні до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. У Міністерстві культури попередили, що демонстрування програм за участі людей, які є у цьому переліку, тягне за собою адміністративну та іншу відповідальність.

В’ячеслав Кириленко
В’ячеслав Кириленко

Ностальгія мине, якщо знімати українське кіно, конкурентоспроможне і популярне, написав міністр культури України В’ячеслав Кириленко у блозі на «Українській правді». Він додав, що «уряд додатково збільшує цього року підтримку на виробництво українського кіно до 270 мільйонів гривень, а в парламенті лежить готовий проект Закону про державну підтримку кінематографії, підтриманий усією професійною телекіноспільнотою».

«На багатьох каналах був дух «русского мира»

Наталія Лігачова
Наталія Лігачова

Однак навіть без «Іронії долі» все ж «труп «русского мира» проплив українськими «новорічними вогниками», але цього року, мабуть, вже востаннє, сказала Радіо Свобода медіа-експерт, шеф-редактор «Детектор медіа», колишній шеф-редактор «Телекритики» Наталія Лігачова.

На багатьох каналах був дух «русского мира». Пісенний репертуар теж був здебільшого російський. Я думаю, що 2017 рік ми будемо зустрічати вже під інші програми
Наталія Лігачова

«Українські мовники в цьому році були такими, до яких не може якихось заперечень мати Нацрада, тобто були українські виконавці, навіть інколи лунали українські пісні. Але в цілому на багатьох каналах був дух «русского мира», особливо на телеканалі «Інтер», коли начебто українські актори, але вони подавали такі меседжі і грали начебто російських персонажів, навіть розмовних жанрів. Пісенний репертуар теж був здебільшого російський, дуже було мало українського репертуару, на телеканалі «Україна» – більше. Мені здається, навіть і на «Першому національному» («UA: Перший» – ред.), який має стати вже суспільним скоро, теж було дуже багато російської мови. Ось така ставка на «русский мир», на російських дух, навіть у виконанні українських виконавців, вона вже, я думаю, що все – оце була вже крапка. Я думаю, що наступного року, 2017 рік ми будемо зустрічати вже під інші програми. Тобто вона досягла дна, саме ця традиція», – каже Наталія Лігачова.

Журналіст «5-го каналу» Віталій Гайдукевич написав на своїй сторінці у Facebook, що на українському телебаченні в Новорічну ніч практично не бачив українських виконавців, в той час як російський опозиційний канал показував українську Джамалу.

«О.Торвальд, «Онука», «Океан Ельзи», «Лама», «Таліта Кум», «От Вінта», «Бумбокс», «Друга ріка», Скай, «Козак Сістем», «Тартак», Alloise, «Антитіла», Сергій Кузін, «Брати Гадюкіни», «ГрозовСка Бенд», «Нравится», «Тінь Сонця», «Шоколад», «ДахДотерз», «Вів’єн Морт»... Ви прослухали далеко не повний перелік українських виконавців, котрих не було в телевізорі новорічної ночі. Винятки – ТНМК на «Еспресо» і вхопив хвіст Мері на «Зіку», – написав Гайдукевич.

«Я був здивований скетчем «95-го кварталу» – Кокотюха

Були ватажки угруповань «ДНР» та «ЛНР»
Андрій Кокотюха

​Є зауваження у письменника та автора MediaSapiens Андрія Кокотюхи до новорічного скетч-шоу «Вечірнього кварталу 95», героями однієї з комедійних сценок в якому були ватажки угруповань «ДНР» та «ЛНР», які в Україні визнані терористичними організаціями, Олександр Захарченко і Ігор Плотницький. Кокотюха каже, що навіть в сатиричному вигляді, але забагато було честі для ватажків сепаратистів, щоб представляти їх у Новорічну ніч на українських каналах.

Якщо показувати їх в контексті поза Путіним, навіть висміювати як самостійних персонажів, це робить їх справді легітимними, як персонажів, які дійсно на щось впливають у цьому житті. Тим більше перед Новим роком
Андрій Кокотюха

«Я був здивований тим, що вони за 40 чи 35 хвилин до Нового року раптом показали скетч, героями якого є так звані керівники терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР». Ці люди не варті того, щоб їх показувати перед Новим роком, навіть в скетчі. Я розумію, що треба сміятися над ворогом, але в цьому випадку Захарченко і Плотницький, вбивці, вони маріонетки, але вони без Путіна без їхнього прямого керівника, чиї накази вони виконують, ніхто. Якщо показувати їх в контексті поза Путіним, навіть висміювати як самостійних персонажів, це робить їх справді легітимними, як персонажів, які дійсно на щось впливають у цьому житті. Тим більше перед Новим роком. Це просто не смішно. І що показали? Як двоє терористів зустріли Новий рік, напилися, їм погано, один з них постійно хоче в туалет. В такому контексті будь-хто може зустрічати Новий рік. «95 квартал» з таким же успіхом могли легко обіграти Петра Порошенка, Арсенія Яценюка, Арсена Авакова – когось із українських урядовців, над якими вони жартують часто досить вдало. Ці персонажі не є предметом, щоб їх вводити в інформаційний простір України, тим більше перед Новим роком, тим більше людям, чиї родичі постраждали на фронті, загинули від рук бойовиків, підпорядкованих цим двом персонажам», – сказав письменник.

Відмовитися від «вогників» та новорічного звернення президента?

Але Андрій Кокотюха підтримує ідею про те, що потрібно відмовитися від новорічних «вогників» та новорічного звернення президента, оскільки вважає це радянським рудиментом.

Про це, зокрема, написав на своїй сторінці у Facebook генеральний директор «1+1 Медіа» Олександр Ткаченко.

«Сама традиція виступів керівників країни на телебаченні в новорічну ніч – данина радянському минулому, коли такий виступ був єдиною можливістю побачити, наприклад, генсека Брежнєва з «людським обличчям». Малоймовірно, що ви побачите прем’єр-міністра Великобританії або федерального канцлера Німеччини, які будуть робити спробу нібито людського спілкування з народом 31 грудня, о 23:55 на всіх каналах країни одночасно. У цивілізованих демократіях із виборцями прийнято спілкуватися впродовж року, а не в останні 2 хвилини року, використовуючи момент найвищого телеперегляду», – це шматок допису Олександра Ткаченка, який він написав після того, як «1+1» не пустили в ефір відеоролик перед виступом президента України Петра Порошенка. Як пояснив Олександр Ткаченко, щоб не використовувати телеефір як «інструмент політичної пропаганди». Перед цим у соцмережах, а також у середовищі колег по цеху журналістів каналу звинуватили в цензурі, оскільки у ролику якраз під час титрів із написом «Початок деолігархізації» промайнуло обличчя власника компанії «1+1 Медіа» Ігоря Коломойського.

Держава повинна домовлятися і заохочувати медіагрупи відмовлятися від російського контенту, наприклад, знижувати податки, каже медіа-експерт Отар Довженко. Замість лякати, нападати, сварити, потрібно домовлятися, каже він.

Є кровна, життєва необхідність віддалення від «русского мира». Коли влада це зрозуміє, почне активніше діяти, я думаю, що бізнес піде їй назустріч
Отар Довженко

«Але наша держава періодично видає якісь декрети, прокламації, які ні на що не впливають. Люди, які зараз керують великими телегрупами – люди загартовані протистоянням і співпрацею з дуже різною владою. Цих людей не налякаєш зверненнями Нацради. Держава в особі якого органу? Це могла б бути Адміністрація президента, якби вона не була так кровно зацікавлена в тому, щоб усі медіагрупи були лояльні до Порошенка. Очевидно, що ця розмова не є приємною для керівників медіагруп, бо медіагрупи хотіли б, щоб все було, як раніше: щоб було російське кіно, щоб була російська музика, щоб була робота на два ринки. І вони б хотіли жити так, ніби війни немає. Але війна є. І є кровна, життєва необхідність віддалення від «русского мира». Коли влада це зрозуміє, почне активніше діяти, я думаю, що бізнес піде їй назустріч», – сказав Отар Довженко.

«Блакитний вогник» на «Інтері» і реакція користувачів соцмереж

Тим часом користувачі соцмереж різко розкритикували «Блакитний вогник» на телеканалі «Інтер» за участю співачок Таїсії Повалій, Ані Лорак, які продовжують виступати у Росії, яка підтримує сепаратистів на сході.


Медіа-експерти визнають, що смаки формуються не відразу, але пропонувати українське кіно, українські мюзикли та українську музику потрібно вже зараз, і лише тоді смаки українців з часом трансформуються.

Наприклад, Наталія Лігачова вважає, що має відбутися якесь концептуальне перезавантаження підходу до «вогників», концертів та загалом програм на Новий рік, і це має бути безумовно україноцентричний Новий рік. Вона впевнена, що наступного року духу «русского мира» на Новорічні свята вже не буде. «Що б не думав собі Путін, але наша громадянська свідомість уже інша, український глядач має вже інше бачення того, що відбувається в країні», – сказала Лігачова.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG