Доступність посилання

ТОП новини

Росія має сама забратися з Донбасу і Криму. Це – її порятунок


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Все, що послаблює агресора й знищує його міць – добре для України

(Рубрика «Точка зору»)

Канцлер Німеччини Ангела Меркель пообіцяла вже невдовзі провести зустріч «норманської четвірки» й висловила впевненість у ефективності Мінських угод. Це парадоксальна заява. Адже, з одного боку, Мінські угоди практично провалено. Вони мали призвести до повного врегулювання ситуації до 31 грудня 2015 року. Вже на цей час окупанти мали залишити територію Донецької і Луганської областей, там треба було провести місцеві вибори й повернути Україні контроль над тією частиною її державного кордону, яка зараз контролюється росіянами. Усього цього не відбулося.

З іншого боку, санкції проти Росії залишаються дієвими і важливими. Вони є важливим додатком до послаблення російської економіки, спричиненого падінням ціни на нафту та очевидною некомпетентністю російського політичного керівництва – цілої зграї шахраїв і нездар. І було б дуже погано, якщо б конфлікт на Донбасі було б врегульовано, а санкції скасованого. Адже під окупацією все одно залишався б Крим, а путінський режим продовжував би загрожувати українській державності, бо не відмовився б від своєї імперської маячні. Ні, нам потрібно, щоб у Росії не було б сил на агресію, щоб у громадян цієї країни виникла б чітка коннотація із нападом на Україну і крахом їхньої держави та їхнього власного добробуту. І з цієї точки зору Мінські угоди є напрочуд ефективними. Все, що послаблює агресора й знищує його міць – добре для України.

Так що дбати про послаблення санкцій й вихід із донбаського глухого кута має сама Росія. Розуміння того, що ситуацію потрібно змінювати і так звані «народні республіки» у їхньому нинішньому вигляді є серйозним тягарем для російської економіки, вже починає з’являтися.

Кожний долар, який «випадає» з нафтової ціни, зменшує хижу російську агресивність. Я впевнений, що її керівництво вже невдовзі буде виступати із ініціативами, робити миролюбний вигляд: сам факт призначення новим російським представником у Мінській групі колишнього спікера російської Державної думи Бориса Гризлова багато про що свідчить. І тут українцям потрібно не здавати власних позицій. Треба вимагати від окупанта забратися геть із усіх українських територій, назавжди забути і про Донбас, і про Крим, і про Севастополь. Росіяни мають усвідомити – це вихід не для нас, а для них. Мова йде про їхні гроші, їхнє виживання, їхні шанси вийти з кризи й зберегти стабільність у власній державі. І якщо вони не бажають допомогти самі собі – ми їм точно не допоможемо.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не завжди відображають позицію редакції

На дотичну тему:

«Євробачення-2016»: співачка із Лондона закликає Путіна забратися з України

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG