Доступність посилання

ТОП новини

Лемки досі не отримали статус депортованого народу – фахівці


Зруйнований пам'ятник депортованим лемкам у селі Переможне Луганської області, 23 вересня 2015 року
Зруйнований пам'ятник депортованим лемкам у селі Переможне Луганської області, 23 вересня 2015 року

«Коли відступали наші батальйони, лемкам повідомили, що багато з них внесені у «розстрільні списки» «ЛНР» – Венгерович

Київ – Наприкінці Другої світової війни та відразу після неї Україна була не лише місцем, звідки депортували людей, але й місцем, куди їх депортували. Близько півмільйона лемків у 1944-1946 роках були перевезені з Польщі до України в рамках так званого «обміну населення». Частина з них опинилася на Донбасі, влітку 2014 року лемки з села Переможне на Луганщині знову постраждали від російської агресії і були змушені втікати. Кілька сотень лемків поповнили лави переселенців і переїхали до Івано-Франківської й Тернопільської областей. «Лемківську карту» досі розігрують політики у Москві, в Україні ж ця етнографічна група досі не має статусу депортованого народу.

Друга світова війна, операція «Вісла», розпорошення лемків по Україні скалічили долі сотень тисяч людей. Ті з них, хто ще живий, згадують домівку, яку в них відібрав тоталітарний радянський режим, і те, як їхали світ за очі.

На Західній Україні їх селили у старі закинуті хати, на Донбасі – у так звані «німецькі будиночки», звідки раніше були вивезені у Казахстан етнічні німці.

90-річна Розалія Мадяк, родина якої починала «з нуля» життя на Луганщині (село Переможне), незадовго до окупації цієї частини Донбасу сепаратистами і російськими вояками, розповідала журналістам про події сімдесятирічної давнини.

«Сказали нам: так треба (їхати – ред.), тому що земля польська, не ваша, виїжджайте до своїх українців туди, в Україну. Ніхто (їхати – ред.) не хотів, але що поробиш. Тоді не питали, хочеш їхати чи ні – роби що кажуть», – розказала пані Розалія.

Окупація частини Луганщини місцевими сепаратистами й російськими бойовиками змусила лемків їхати на Захід України. Так, з одного лише села Переможне влітку 2014 року виїхало понад десять лемківських родин. Люди покидали обжиті місця, українські бійці і волонтери допомагали їм виїжджати із зони АТО і діставатись лемківських сіл на заході країни, розповів Радіо Свобода голова Тернопільської обласної організації Всеукраїнського товариства лемків Олександр Венгринович.

Коли відступали наші батальйони, наші військові, лемкам повідомили, що багато з них внесені у «розстрільні списки» так званої «ЛНР». І вони вночі зібрались і виїхали зі свого села Переможного
Олександр Венгринович

«Коли відступали наші батальйони, наші військові, лемкам повідомили, що багато з них внесені у «розстрільні списки» так званої «ЛНР». І вони вночі зібрались і виїхали зі свого села Переможного, та й роз’їхались, хто куди. З них багато (приблизно 12 сімей) потрапили у Тернопільську область; інші переїхали в Івано-Франківську та Львівську області», – каже Венгринович.

На сьогодні головними завданнями активістів товариства Венгринович називає збереження цього етносу та його унікальної культури у цілому. Одним із механізмів цього фахівець називає визнання лемків депортованим народом, але досі лемки цього статусу не отримали.

Адміністрація президента ознайомлена з нашими пропозиціями також. Всі визнали, що ми, лемки, депортовані, насильно вивезені з історичних місць проживання, але далі справа із законом не пішла
Олександр Венгринович

«Ми (Всеукраїнське товариство «Лемківщина» – ред.) допомагали народним обранцям створювати проекти законів, ми їх представляли у Кабінеті міністрів України, були виїзні засідання комітету Верховної Ради з прав меншин. Адміністрація президента ознайомлена з нашими пропозиціями також. Всі визнали, що ми, лемки, депортовані, насильно вивезені з історичних місць проживання, але далі справа із законом не пішла», – зазначив Венгринович у розмові з Радіо Свобода.

За його словами, на сьогодні доволі складно говорити про збереження лемківських традицій і культури, оскільки держава не має змоги фінансувати у потрібному обсязі видання спеціальної літератури чи проведення лемківських фестивалів. Допомогу надають меценати, серед яких лемки, які мешкають у країнах ЄС, у США, Канаді, каже фахівець.

Лемки відомі з часів Київської Русі – науковці

Зустрічі лемків з різних країн, наукові дослідження, які роблять етнографи та історики, дозволяють встановити більш-менш точні дати з лемківського походження та їхньої історії. Керівник київської лемківської громади Михайло Мацієвський зазначив, що самі лемки шукають своє коріння серед племені білих хорватів, яке було відоме ще за часів Київської Русі – землі племені увійшли до складу Києво-руської держави у 992 році. За князювання Володимира Великого. За різними даними, уперше назву «лемки» вжив чеський етнограф Ян Чаплович у 1820 році, за іншими – український філолог і письменник Йосип Левицький у 1831 році.

Мистецтвознавець Ольга Бенч, працівник консульства України у Словаччині, розповіла Радіо Свобода, що опинившись з різних боків кордону, лемки зберегли спільні культурні традиції, включно з піснями і казками. А лемківська пісня «Плине кача» стала для сучасної України символом героїзму полеглих за її волю у наші дні, зазначила Бенч.

«Коли так сталось, що я отримала можливість працювати у Словаччині, я побачила традиції словацьких лемків – це ті лемки, які не були депортовані. Тобто це лемки, які залишились, там живуть і зберігають наші звичаї. Це ті села, де колись жили мої батьки перед депортацією. Я була здивована, що ми, лемки, які були депортовані з Польщі в Україну, ніколи не перетинались з тими лемками в Україні, які приїхали зі східної Словаччини. Очевидно, це тому, що лемків зі сходу Словаччини селили лише у двох областях – це Рівненська та Волинська області», – розповіла Ольга Бенч.

І за цих умов лемки не лише вижили, а й зберегли свою автентичність, свою культуру, наголосила експерт. Депортованим лемкам відкритий пам’ятник у селі Сокільники на Львівщині.

Місцеві мешканці назвали його пам’ятником «безвинно покараних».

На цю ж тему:

12.08.2013
Лемківські місця у Львові – новий туристичний маршрут

«Довгий час за радянської влади було заборонено і не прийнято говорити, що ти лемко» далі

18.12.2012
Правду про «Віслу» привезли рівнянам українці з Кентшина

«Метою операції було «остаточне розв’язання українського питання» в Польщі, виселення українців із земель, на яких вони проживали споконвіку» далі

27.07.2012
«Лемки, бойки та гуцули не хочуть, щоб їх надули!»

До учасників перформансу приєднались музиканти, які провели символічний обряд «очищення». далі

18.04.2012
Українці Польщі вимагають ліквідувати наслідки «Вісли»

У комуністичній Польщі з рідних земель було депортовано 140 тисяч українців далі

04.01.2012
Вилия – Святвечір по-лемківськи

Дух лемківського Різдва відтворила лемківська спільнота Івано-Франківська далі

13.06.2011
Лемки пам’ятають про рідні Бескиди

65 років тому було не переселення, а вигнання людей із земель, де вони жили століттями – свідки подій далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG