Доступність посилання

ТОП новини

Фейкове відео від імені «Азову»: спростувало МВС і сам «Азов»


В інтернеті поширили відео від імені полку «Азов» із погрозами до громадян Нідерландів стосовно підписання Угоди про асоціацію України і ЄС

У мережі з’явився відеоролик із буцімто заявою бійців українського полку «Азов». На відео чоловіки у камуфляжі погрожували нідерландцям, мовляв, якщо найближчим часом Нідерланди не підпишуть Угоду про асоціацію України та Євросоюзу, то їм в Україні не місце. В кінці ролика чоловіки спалюють прапор Нідерландів. Представники полку «Азов» та МВС України спростовують причетність бійців до цього відео.

«Небажання Нідерландів підписати Угоду про асоціацію і відсутність реакції на цю провокацію збоку нашої влади змушують нас діяти та досягати мети самостійно. У випадку, якщо Нідерланди не схваллять Угоду про асоціацію України і ЄС найближчим часом – ми перейдемо до дій. У цьому випадку голландцям не місце на нашій землі. Ми зробимо все – щоб їх не було. Ми знищимо тих, хто нам заважає», – йдеться у ролику.

Про появу фейкового відео написав на своїй сторінці у Facebook журналіст Віктор Трегубов.

На сторінках офіційних спільнот полку «Азов» у соцмережах з’явилося відеоспростування.


Спікер «Азову» Андрій Д’яченко заявив, що відео є жалюгідною провокацією і неякісною підробкою, на що вказують такі факти, як зброя для страйкболу у руках чоловіків на відео, а також, форма, що не відповідає формі бійців полку «Азов».

Спікер також сказав, що полк «Азов» стояв і продовжує стояти на захисті проєвропейської позиції, а не погрожує мирним жителям Європи і не займається такою клоунадою, як паління прапорів цивілізованих держав.

Андрій Білецький
Андрій Білецький

Із заявою щодо цього ж відео виступив і командир «Азова», народний депутат Андрій Білецький. На його думку, такі «вкиди» робляться спеціально.

«Як ми знаємо, 6 квітня в Голландії буде проходити референдум з приводу асоціації України і ЄС. Тобто, підтримують голландці чи не підтримують. Для того, щоб уряд розглянув це питання, тобто відмовив Україні в асоціації, треба щоб проголосувала як мінімум третина населення Нідерландів. Для розкрутки, для мобілізації цього антиукраїнського потенціалу потрібні якісь подібні «вкидання», – заявив він.


У вівторок відбулась зустріч Андрія Білецького, міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова із послом Нідерландів в Україні Кейсом Кломпенхаувером. Темою зустрічі стала поява в інтернеті фейкового ролика.

Наразі оперативники Департаменту кіберполіції Національної поліції України перевіряють обставини появи провокаційного відео. За попередніми результатами цієї перевірки, розповсюдження ролика здійснювалося з території Російської Федерації з допомогою облікових записів, створених за дуже короткий час до появи самого відео. Зараз українські правоохоронці звернулися до кількох міжнародних компаній, зокрема – Google, за необхідною інформацією.

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Посол із особливих доручень Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба каже, що в останні два тижні перед запланованим на 6 квітня у Нідерландах референдуму щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС очікується найбільша кількість інформаційних атак.

У зв’язку з цим він закликав усіх, хто стежить за цією темою, уважно ставитися до інформації, що з’являється, зазначивши, що це «той момент, коли краще тричі перевірити перед тим, як один раз натискати кнопку Enter і запустити інформацію для широкого кола».


На тему дезінформації:

19.01.2016
У Росії проблеми з мігрантами відіграють лише пропагандистську роль – художник

«Величезна кількість коментаторів, російськомовних, зокрема, готові моментально ставати на нацистські позиції – ось це жахливо» – Дмитро Врубель далі

07.01.2016
Нові вигадки ЗМІ Росії: про львівських студентів і латвійських школярів

Ідеться про нібито заборону львівським студентам користуватися російськими соціальними мережами та «перстні зі свастикою» далі

04.01.2016
ЗМІ Росії поширили вигадку про «чесність» Путіна

«Найчеснішого» у світі Путіна порівняли зі світовими «політичними брехунами» і при цьому послалися на «думку німців» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG