Доступність посилання

ТОП новини

Нові вигадки ЗМІ Росії: про львівських студентів і латвійських школярів


Ідеться про нібито заборону львівським студентам користуватися російськими соціальними мережами та «перстні зі свастикою»

Львівські студенти, які користуються російськими соцмережами, не зможуть скласти іспити, а у Латвії школярі носитимуть перстні зі свастикою. Таку дезінформацію поширювали цими днями російські ЗМІ.

У середу російський телеканал LifeNews та інші російські ЗМІ вийшли із заголовком: «Львівський викладач заборонив студентам користуватись російськими соцмережами. Та повідомили, начебто у разі непокори він пообіцяв відсторонити тих, хто провинився, від здачі іспитів.

«Заступник декана факультету журналістики Львівського національного університету Богдан Тихолоз пообіцяв відслідковувати сторінки студентів, які користуються російськими ресурсами. Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook, неабияк налякавши тим самих студентів, які почали видаляти свої сторінки з популярних соцмереж «Вконтакті» і «Однокласники». В іншому випадку їх можуть не допустити до іспитів», – зазначає LifeNews.

Далі в самому тексті LifeNews суперечить своєму ж заголовку.

«Як виявилося, незважаючи на уточнення Богдана Тихолоза в повідомленні, що «це не жарт», його слова не означають, що студенти, які користуються російськими ресурсами, не здадуть іспит», – зауважує LifeNews.

На своїй сторінці у Facebook Богдан Тихолоз пояснив, що пост, який процитували російські ЗМІ – це лише його особистий суб’єктивній погляд на проблему інформаційної безпеки, який відображає його власні переконання, а не офіційну позицію університету.

Викладач додав, що не може відмовити тим, хто свідомо обирає російську «прописку» в інтернеті, у відвідуванні своїх занять чи складанні форм звітності (заліків та іспитів), і що не мав такого наміру.

«Як викладач ЛНУ ім. Івана Франка виконую свої посадові обов’язки в рамках чинного законодавства. Мої висловлювання мають рекомендаційний, а не директивний характер. Гарантую також, що на оцінювання знань такий чинник, як акаунт в «ВК» чи електронна пошта на «.ру», впливати не буде. Як ніколи, скажімо, не впливали критичні чи апологетичні дописи в соцмережах на адресу мою чи закладу, де я працюю».

Фейк: Випускникам у Латвії вручають перстні зі свастикою

Цими днями російські ЗМІ повідомляли, буцімто у Латвії випускникам вручатимуть перстні із свастикою. У новині йдеться про латвійське місто Резекне і першу Латвійську гімназію, в якій існує традиція: випускники отримують пам’ятні жетони чи перстні, як знак приналежності до alma mater, що їх виховала.

«Зовнішній вигляд подарунка обговорюється з самими випускниками. Таке обговорення відбулося і в цьому році, в перших числах січня. У підсумку було вирішено, що ті, хто закінчили 12-й клас, отримають в червні перстні зі свастикою. Фотографію зразка зробив один з майбутніх випускників», – пише проросійський сайт «Русская весна».

Про це також написали «Regnum.ru», Інформаційне агентство News Front, «Политическое обозрение» та інші.

Однак, як повідомляє латвійське видання Delfi, керівництво першої державної гімназії заперечує поширювану в соціальних мережах і ЗМІ інформацію про те, що майбутнім випускникам вручатимуть перстні та жетони з нацистською символікою.

За даними порталу Delfi, школярам було запропоновано вибрати перстні з каталогу компанії Sudraba Nams. Кілька випускників вибрали перстні зі свастикою, але після того, як інформація набула широкого розголосу, від свого вибору відмовилися.

Глава прес-служби Резекненського самоврядування Карліс Позняков пояснив, що фотографія, розміщена в соцмережах, а також коментарі до неї, викликали широкий резонанс у суспільстві. Однак, як виявилося, ці дані не відповідали дійсності.

У школі пояснили, що навчальний заклад не може забезпечити всім випускникам перстні з однаковим пам’ятним знаком, однак щороку педагогам надається право вибору певного типу кільця і гравіювання. У нинішньому році на жодному з замовлених жетонів і перстнів не була зображена свастика, або будь-який інший провокаційний символ.

Керівництво школи має намір звернутися до правоохоронців з вимогою знайти тих, хто поширює інформацію, що розпалює ворожнечу, а також дискредитує Резекненську Державну першу гімназію.

Про те, що поширена інформація не відповідає дійсності також повідомили на сайті латвійського видання Mix News.


На тему дезінформації:

04.01.2016
ЗМІ Росії поширили вигадку про «чесність» Путіна

«Найчеснішого» у світі Путіна порівняли зі світовими «політичними брехунами» і при цьому послалися на «думку німців» далі
31.12.2015
Якими були фейки ЗМІ Росії про події в Україні у 2015 році?

Українська армія та «Ісламська держава», «хлопчики», фейки про Радіо Свобода, «бойові слони й жирафи» та чимало іншого далі
24.12.2015
Російські ЗМІ налякали росіян: Туреччина разом із НАТО може окупувати Росію за 7 діб

А інша вигадка, яку поширили також і українські засоби масової інформації, – це нібито «заборона» бійцям АТО отримувати допомогу від волонтерів далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG