Доступність посилання

ТОП новини

Дострокові вибори Ради приведуть до влади банду Януковича – Ляшко


Ляшко про мінські угоди: «Невже є дурень, який вірить Путіну?»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:19:50 0:00

Ляшко про мінські угоди: «Невже є дурень, який вірить Путіну?»

«У новій коаліційній угоді потрібно передбачити відсутність будь-якого «особливого статусу» для Донбасу»

Гість передачі «Ваша Свобода»: Олег Ляшко, народний депутат, лідер Радикальної партії.

Олександр Лащенко: Лідер Радикальної партії України Олег Ляшко надіслав президентові України Петру Порошенку, прем’єр-міністру Арсенію Яценюку і спікеру Верховної Ради Володимиру Гройсману умови повернення фракції цієї партії до правлячої коаліції.

«Я хочу, щоб коаліція прийняла нашу програму дій, а потім будемо обговорювати посади», – сказав пан Ляшко.

Що ж це за умови і програма дій, розповість зараз у прямому ефірі Радіо Свобода лідер Радикальної партії України Олег Ляшко.

Але перед тим, як ми докладніше почнемо нашу розмову, надам слово моєму колезі Андрію Кузнецову, який, власне, і розповість про стосунки Радикальної партії України та правлячої коаліції.

Стосунки Радикальної партії України та правлячої коаліції
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00


– Пане Ляшко, справді Радикальна партія повертається до правлячої коаліції? І на яких умовах?

Олег Ляшко
Олег Ляшко
Ми не повертаємося до правлячої коаліції – немає куди повертатися

– Ми не повертаємося до правлячої коаліції – немає куди повертатися. Вся країна бачить що ця коаліція недієздатна, політика, яку вони проводять, категорично неправильна і веде просто до зубожіння людей і до колапсу економіку, до колапсу країни.

Запропонували створення нової коаліції, підписання нової коаліційної угоди, формування нового складу уряду

Тому ми запропонували створення нової коаліції, підписання нової коаліційної угоди, на підставі нової коаліційної угоди і програми формування нового складу уряду.

Ви починали програму з того, що ми звернулися до президента, прем’єра і голови Верховної Ради з нашими пропозиціями. Так, учора публічно (ось це звернення) на 12 сторінках, де ми виписали нашу програму, наші вимоги політичні, економічні…

– Зокрема?

– Якщо говорити про політичні вимоги, ми вимагаємо в коаліційній угоді передбачити відсутність будь-якого «особливого статусу» для Донбасу. Заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення, скасування оподаткування пенсій, радикальне підвищення зарплат і пенсій, зниження податків. Це що стосується економічних вимог.

Всі обговорюють посади міністрів і нам кажуть: чи візьмете ту посаду, чи цю?

Зараз усі обговорюють посади міністрів, у тому числі і нам кажуть: чи візьмете ви ту посаду, чи візьмете цю?

– Нібито два крісла. Це відповідає дійсності?

– Ні, це не відповідає дійсності.

– Мінекології?

Не обговорювали це питання

– Ми не обговорювали це питання взагалі. Ми вважаємо, що треба обговорювати не прізвища міністрів. Людям байдуже, які прізвища міністрів. Людям важливо, яку політику проводить влада. І саме тому йти в коаліцію за посадами – ми не підемо. Принципи? Так. Ось наші вимоги…

– Повністю новий уряд, зокрема новий прем’єр-міністр, так?

Ми готові претендувати на посаду прем’єр-міністра

– Так. Ми готові самі претендувати на цю посаду, на посаду прем’єр-міністра. У нас є чітка програма дій. Ми її сьогодні презентували. Ми про неї говоримо щодня. Якщо коаліція підтримає нашу програму, то ми готові формувати нову коаліцію.

– Ви себе зокрема бачите прем’єр-міністром, пане Ляшко?

Я готовий і сам бути прем’єром

– Так, я готовий і сам бути прем’єр-міністром.

– Є реакція з боку президента, інших членів правлячої коаліції на це ваше звернення?

О 19:30 в мене зустріч з президентом

– Сьогодні в 19:30 у мене зустріч з президентом, де, я сподіваюся, ми так само обговоримо і ці наші пропозиції до принципів формування нової коаліції.

А що робить влада? Вони знову ділять посади, знову займаються відволіканням уваги – давайте того міністра поміняємо, давайте цього міністра поміняємо. Не міністрів треба міняти, а програму радикально міняти економічну.

У нас сьогодні найбільший рівень безробіття за 25 років незалежності. Чули Ви від уряду чи від президента, чи від парламентської більшості програму подолання безробіття чи, наприклад, програму працевлаштування молоді чи підвищення зарплат і пенсій? Ні, не чули. Так от, ми пропонуємо саме це.

– Тобто, умовно кажучи, ніяких посад міністра екології для Радикальної партії, можливо, повернення пана Вощевського на посаду віце-прем’єра – про це не йдеться?

Ставимо вимогу – звільнення Шокіна, Гонтаревої, вимагаємо зміни складу ЦВК

– Ні, ми кадрові питання обговорюємо. Зокрема ми ставимо вимогу – звільнення генпрокурора Шокіна, звільнення голови НББУ Гонтаревої, яка внаслідок спекуляцій обвалює курс гривні, і через це мільйони людей зубожіють, знецінюються зарплати, заощадження, пенсії. Ми вимагаємо зміни складу ЦВК. З цього приводу навіть рішення Вищого адмінсуду є, яке я виграв, яке визнало протиправною бездіяльність президента щодо незміни кладу ЦВК.

Тобто у нас є і кадрові вимоги. Але ці кадрові вимоги ми обговорюємо публічно. І, будь ласка, при будь-якій пресі ми готові зустрічатися і їх обговорювати.

– Ви сьогодні з трибуни Верховної Ради заявили, що корупція в Україні має конкретні імена і «морди». Ви можете їх озвучити? Наскільки я зрозумів, у цьому виступі Ви не назвали конкретних персоналій.

Міністр енергетики Демчишин, голова НКРЕ Вовк – «махрові» корупціонери. В непрозорий спосіб встановлюють тарифи

– Сьогодні у парламенті розглядався законопроект про Національну комісію з питань регулювання ринку комунальних послуг. Цей законопроект доповідав міністр енергетики Демчишин, сидів у ложі Верховної Ради голова нинішній НКРЕ Вовк – обоє «махрові» корупціонери. У непрозорий спосіб, там сотні мільярдів гривень на енергоринку, які в непрозорий спосіб встановлюють тарифи.

За минулий рік мільярд доларів потратили на придбання російського вугілля

Ми за минулий рік мільярд доларів потратили на придбання російського вугілля. Я питаю: чому ми цей мільярд доларів не потратили на те, щоб у Нововолинську шахту №10 закінчити, розбудувати, на те, щоб нашим шахтарям платити за вугілля? У нас червоноградські, львівські, павлоградські шахтарі бастують, перекривають дороги, а ми мільярд доларів з бюджету тратимо на придбання російського вугілля! Що це, як не корупція?

– А є альтернатива?

– Альтернатива – наше вугілля!

– Вистачить його?

– Безумовно, вистачить. Якщо той мільярд, який заплатили за російське вугілля, вкласти у видобуток, у відновлення, у розробку власних копалень, то вистачить.

– А є час на таку розробку?

– Час є. Якщо працювати. А якщо нічого не робити, то голому, знаєте, «і ніч коротка».

– Ви доволі емоційно завжди висловлюєтеся, у тому числі й на адресу тих же представників ББП, самого президента Петра Порошенка.

Знову ж таки і на Вашу адресу... Ось ми чули у цитату Юрія Луценка. Я процитую, даруйте, «аферист». То як же можна з такими людьми бути в одній команді взагалі?

Йдеться про державний інтерес. Думаєте, мені з Луценком приємно сидіти за одним столом? Чи йому зі мною?

– Безумовно, неприємно, коли тебе так називають. Але моя покійна бабуся казала: називай хоч горшком, але тільки у піч не саджай. Політика – це емоції. Політика – це інколи можеш послати, інколи можеш назвати, але не можна, коли йдеться про державний інтерес, у жодному випадку керуватися емоціями. Ви думаєте, мені з Луценком приємно сидіти за одним столом? Чи йому зі мною? Я думаю, що в нас багато один до одного претензій. Але в мене на першому плані не особисте ставлення до Луценка чи до Порошенка, а в мене на першому плані інтереси країни.

Сьогодні розвиток подій? Я бачу два варіанти: або розвалюється ця коаліція, а вона фактично розвалилася, і Яценюка відправляють у відставку, вони виходять з коаліції, а це дострокові парламентські вибори…

– Дострокові парламентські вибори цього року?

Парламентські вибори приведуть до влади банду Януковича

– Безумовно. Велика ймовірність. Я вважаю, що в нинішніх умовах дострокові парламентські вибори приведуть до влади банду Януковича. Це буде реванш.

– То Ви проти?

Категорично проти дострокових виборів

– Я категорично проти дострокових парламентських виборів. Я питаю: чому ми маємо 2-3 мільярди гривень тратити з бюджету на проведення виборів? По великому рахунку, знову нічого не поміняється. Чому ми маємо задовольняти чиїсь амбіції?

– Ви вважаєте нинішню Раду дієздатною все ж таки? Здатною здійснити реформи? Допомогти їм.

Нинішній парламент не вичерпав свій потенціал. Ми допоможемо цим «євнухам» реалізувати потенціал

– Я вважаю, що нинішній парламент не вичерпав свій потенціал. І тому ми допоможемо цим «євнухам» реалізувати цей потенціал. Вони сьогодні «імпотенти», вони ні на що не здатні. Саме тому фракція Радикальної партії пропонує створити нову коаліцію, нову економічну програму, підвищення рівня життя людей, відновлення економіки. Ось що має бути на першому плані. А не посади.

– Щодо можливого повернення Радикальної партії до коаліції…

– Не говоріть про повернення.

– Добре, формування нової коаліції.

Чого ми маємо повертатися на політичне кладовище?

– Чого ми маємо повертатися на політичне кладовище?

– Гаразд. Це більше ваша, «радикалів», ініціатива чи, можливо, з Адміністрації президента з цим до вас йдуть?

– До мене з адміністрації? Хай вони до вас ходять! До мене з адміністрації ніхто не ходить!

– З паном Порошенком у Вас є консультації на тому чи іншому рівні?

Остання зустріч з президентом була місяць тому, запропонував відновити нормальні стосунки

– Я вже сказав, що сьогодні буде зустріч. Остання зустріч з президентом у мене була десь місяць тому за його ініціативи, коли він попросив, щоб ми зустрілися, і запропонував відновити нормальні стосунки.

Моя відповідь була така: Петре Олексійовичу, все, що стосується питань оборони, безпеки, то ви можете як Верховний головнокомандувач розраховувати на нашу підтримку, бо ми в опозиції до влади, до вас, але не в опозиції до України. А все, що стосується боротьби з корупцією, розкриття схем провладних корупційних, тут ми не союзники, ми будемо опонувати вам.

– Формальний ваш привід, коли минулого року Радикальна партія вийшла з коаліції, то це ваша категорична незгода з тим, наскільки я розумію, як пропонувалося ухвалити зміни до цієї так званої «децентралізації».

– І які були ухвалені.

– У першому читанні. Не остаточно. Зараз є чимало даних, не знаю, наскільки вони достовірні, про те, що нібито Захід тисне на Україну, щоб Україна, виконуючи Мінські угоди, ухвалила повністю цей законопроект. Радикальна партія проти?

Представники французького президента, німецького канцлера прямим текстом казали: не ухвалимо зміни про «особливий статус» Донбасу– не буде аргументів для продовження санкцій проти Росії

– Саме так і є. Минулого тижня у мене була зустріч з представниками французького президента, німецького канцлера, де вони прямим текстом казали: якщо ми не ухвалимо ці зміни про «особливий статус» Донбасу, тоді у них не буде аргументів для продовження санкцій проти Росії. Бо, мовляв, Україна не виконує Мінські домовленості.

Україна достатньо виконала по Мінських домовленостях

Я вважаю, що це абсолютно неприйнятні аргументи. Україна достатньо виконала по тих Мінських домовленостях. Українська влада вже прийняла закон про «особливий порядок місцевого самоврядування», закон про амністію терористів, українська влада в першому читанні прийняла зміни до Конституції на виконання Мінських домовленостей, які ми вважаємо нелегітимними. Що зробив Путін? Нічого! Отже, Україна вже зробила достатньо! Тепер нехай західні…

– М’яч на боці Росії, Ви вважаєте?

Нехай західні партнери не вирішують проблеми Путіна за рахунок українського суверенітету, а тиснуть на Путіна, щоб виконав свою частину
Кордон не перекриють! Невже є дурень, який вірить Путіну?

– Абсолютно правильно! Тепер нехай західні партнери тиснуть не на Україну і не вирішують проблеми Путіна за рахунок українського суверенітету, а нехай тиснуть на Путіна, щоб він виконав свою частину домовленостей. Бо зміни до Конституції записані у пункті 11 Мінських домовленостей, а до пункту 11 є ще 10 пунктів, які передбачають складання зброї, виведення військ, перекриття кордону, тощо. А нам кажуть: ні, ви прийміть зміни до Конституції, тобто зробіть усе, ви проведіть вибори, а тільки потім ми подумаємо, чи перекриємо ми кордон. Не перекриють! Невже є дурень, який вірить Путіну? А якщо є дурень, який вірить Путіну, то нехай подивиться вчорашнє…

– З Путіним була ж підписана ця угода, зрештою, Києвом. Ви вважаєте, що Україні варто взагалі залишатися ось у цьому мінському процесі?

– Ще німецький канцлер Бісмарк казав, що жодні угоди, підписані з Росією, не вартують паперу, на якому вони підписані.

Путін і Лавров, публічно сказали, Донбас неправильно приєднали, надзвичайно серйозний сигнал для всього світу, Путін не визнає нинішніх кордонів! Не визнає України, має визнавати кордони Прибалтики, Польщі, Німеччини?

Так от, щодо угод, які підписані з Путіним. Так, він підписав. Вони ще у 1996 році підписали великий договір, коли Єльцин був президентом, які гарантували, що визнають українські кордони. А що вчора Путін розказав і Лавров, публічно сказали, що Донбас неправильно приєднали, і кордони вони не визнають. Це надзвичайно серйозний сигнал для всього світу, що Путін не визнає нинішніх кордонів! Якщо він не визнає кордонів України, чому він має визнавати кордони Прибалтики чи кордони Молдови, чи кордони Польщі, чи кордони Німеччини?

Відсутність реакції ООН, відсутність заяв світових лідерів на заяви Путіна про невизнання кордонів!

Тобто насправді заяви Путіна показують, що Путін хоче переписати результати Другої світової війни. Адже кордони були встановлені за результатами Другої світової війни. Зверніть увагу! Відсутність реакції ООН, відсутність заяв світових лідерів на заяви Путіна про невизнання кордонів!

– То ж Україні варто залишатися у мінському мирному процесі, на Ваш погляд?

– Я вважаю, що коли нам стверджують про відсутність альтернативи Мінським домовленостям, то це неправда.

– Яка альтернатива? Війна до переможного кінця?

– Ні. Будапештський меморандум, який ми підписали у 1994 році в обмін на ядерну зброю. І вчора міністр закордонних справ Клімкін нарешті звернувся до сторін-підписантів Будапештського меморандуму з ініціативою провести зустріч. Нарешті!!! Через 1,5 року після російської агресії! І 1,5 року ми вимагали від влади…

– Той же ж міністр закордонних справ Росії Лавров стверджував, що, мовляв, Будапештський протокол – це лише гарантія для України, що не буде проти України застосована ядерна зброя. І більше нічого. Отаке трактування у Москви.

– Так. Вони, безумовно, читають по-своєму. Але якщо ми почитаємо Будапештський меморандум, то ми побачимо, що там сторони, які його підписують, гарантують, що поважають суверенітет…

– Але менше обстрілів на Донбасі. Пане Ляшко, погодьтеся.

– І слава Богу!

– Від Мінських угод є користь у цьому, принаймні, плані?

– Від Мінських угод буде користь тоді, коли ми правильно скористаємося тим часом передишки.

Давайте розуміти, що Мінські угоди не вирішують проблеми Донбасу. Мінські угоди – це тимчасова передишка. І ми маємо нею скористатися для того, щоб зробити сильну, потужну армію, для того, щоб застовпити свої позиції.

Вихід один: переходити з Мінських угод на Будапештський формат, саджати за стіл переговорів США, Велику Британію, долучати вимогу звільнення Криму

Сьогодні вихід один: переходити з Мінських угод на Будапештський формат переговорів, саджати за стіл переговорів США, Велику Британію, тих, хто гарантував нам недоторканність, долучати вимогу звільнення Криму. Бо, зверніть увагу, у Мінських угодах йдеться тільки про Донбас, там жодного слова про Крим.

Внесемо зміни до Конституції і легалізуємо терористів через вибори, назавжди втратимо Донбас

Ну, і треба розуміти реальність, що якщо ми зараз на виконання вимог Путіна внесемо зміни до Конституції і легалізуємо терористів через вибори, то це означає, що ми назавжди втратимо Донбас. Номінально він буде в Україні, а реально керуватиметься Москвою. І, при цьому, ще Україна має за це платити зі свого бюджету.

– Давайте повернемося до можливості створення, як Ви зауважили, нової коаліції. Умовою такого кроку є можливість звільнення Ігоря Мосійчука від кримінального переслідування?

Якщо Мосійчук винен, нехай відповідає. Є рішення Вищого адмінсуду, визнав незаконним рішення парламенту про арешт Мосійчука

– Якщо Мосійчук винен, то нехай відповідає. Я завжди був на цій позиції. Але ті документи, які є, показують, що це сфальшована справа. Крім того, у нас є рішення Вищого адмінсуду, який визнав незаконним рішення парламенту про арешт Мосійчука. Здається, на 9 лютого призначений розгляд апеляційної скарги У ВСУ. Якщо ВСУ підтвердить попереднє рішення суду, значить, рішення парламенту буде скасоване.

Я не збираюся нікого покривати

У жодному випадку я не збираюся нікого покривати. Всі, хто винен, нехай відповідають.

– Там є претензії, наскільки я пам’ятаю, від ГПУ до інших членів Радикальної партії, народних депутатів. Тривають ці розслідування, за Вашими даними?

– Як тільки ми перейшли з коаліції в опозицію, відразу в ГПУ з’явилися претензії, відразу ГПУ почала заявляти, що, як мінімум, сім народних депутатів від Радикальної партії – це корупціонери, це невідомо що. У мене тільки запитання: чому вони бачать корупціонерів тільки в нашій політичній силі? А всіх інших чому вони не бачать? У БПП, у «Народного фронту», ще там у когось? А як тільки ми в опозиції – відразу ж ми є корупціонерами.

– Ще один такий важливий момент. Наприкінці минулого тижня Арсеній Яценюк заявив, що можливі зміни до Конституції варто робити лише через референдум. Радикальна партія з ним погоджується?

Долю країни, «особливого статусу» для Донбасу має вирішувати тільки український народ

– Так. Ми вважаємо, що долю країни, долю «особливого статусу» для Донбасу має вирішувати тільки український народ, який, відповідно до ст. 5 Конституції, є єдиним джерелом влади.

– А не через Верховну Раду, так?

Верховна Рада не має права, ні президент не мав права у Мінську чи де завгодно торгувати Конституцією
Кучма, путінські представники з Донбасу підписують вимоги, а український парламент має стояти раком, щоб виконати

– Ні-ні. Верховна Рада не має права. Ні президент не мав права закордоном у Мінську чи де завгодно торгувати Конституцією і брати на себе зобов’язання міняти Конституцію. У нас парламентсько-президентська республіка. Президент не має права. Це перевищення повноважень, коли вони підписують. Тим більше не президент, а не уповноважені особи, там Кучма, путінські представники з Донбасу підписують вимоги зміни Конституції, а весь український парламент має стояти раком, щоб виконати ці домовленості!

А я питаю: з якого дива ми маємо їх виконувати? Коли є закон про міжнародні договори в України, і якщо Мінські домовленості – це якраз міжнародна угода, то вона має бути реалізована і ратифікована, відповідно до закону про міжнародні договори. І так підписали на коліні «фільчину грамоту», і ми маємо це все реалізовувати. Ні, ні і ще раз ні! І хай народ на референдумі вирішить.

Але для того, щоб проводити референдум, треба змінити закон про референдум. Бо в тому варіанті, в якому зараз є закон про референдум, то це використання адмінресурсу і намалюють які завгодно результати.

– Те, що Кучма намагався свого часу, ще будучи президентом, робити?

– Так.

– Пане Ляшко, опоненти Радикальної партії постійно звинувачують і Вас особисто, і Вашу політсилу, що все рівно за вами стоять ці великі підприємці, так звані олігархи. Ігор Коломойський, можливо. Зараз ніби проблема пана Рибалки. Так? Була інформація. Нібито це ваш «гаманець». Як Ви прокоментуєте такі закиди?

– Пан Рибалка – народний депутат України від «Радикальної партії». Сьогодні бізнес пана Рибалку переслідують, тому що він перебуває в опозиційній політичній силі, якою є «Радикальна партія України». І я пов’язую претензію, «наїзди» прокуратури на бізнес Рибалки з його політичною діяльністю у складі нашої політичної сили.

Щодо звинувачень опонентів, то я вже казав, що мені байдуже, у чому мене звинувачують. Хтось із великих казав: неважливо, що ви говорите, важливо, що ви робите. Тому менше звертайте уваги на те, хто і що говорить.

– Тобто немає зв’язків з Коломойським, можливо, з Фірташем і так далі?

Вперше за 10 років «Укрнафта» заплатила 10 мільярдів гривень дивідендів

– Покажіть ці зв’язки. Коли ми перший наш законопроект, який ми провели у Верховній Раді, то це забрали у Коломойського «Укрнафту». І сьогодні державний бюджет отримав від «Укрнафти», вперше за 10 років «Укрнафта» заплатила 10 мільярдів гривень дивідендів. Поки Коломойський керував «Укрнафтою», державний бюджет не отримував нічого. Поки Ляшка не було в парламенті, то Коломойський сидів на «Укрнафті». Як тільки Ляшко з’явився у парламенті, то «Укрнафта» перейшла до державної власності і отримали гроші у бюджет.

Оце й увесь наш зв'язок з Коломойським і з усіма олігархами.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG