Доступність посилання

ТОП новини

Регулярні війська Росії на рівні інструкторів, командного складу, безумовно, у Донецьку є – волонтер


«Обстріли як були, так і є. Авдіївка, Опитне, шахта «Бутівка». Зайцеве – навіть не обговорюється»

Гості передачі «Ваша Свобода»: Наталія Веселова, народний депутат, член фракції «Самопоміч» (телефоном); Владислав Даценко, представник об’єднаної волонтерської групи «АСАП ЕМС Хоттабич – Медичний корпус» (телефоном).

Олександр Лащенко: «Загроза відкритої війни Росії проти України вища, ніж торік». Про це президент України Петро Порошенко заявив в інтерв’ю німецькому виданню Bild.

На його думку, «ситуація є доволі напруженою, і не виключені будь-які сценарії». «Ми можемо бачити 8 тисяч російських солдатів і з російськими командирами в Україні, нові військові об’єкти безпосередньо на кордоні з Україною, і постійні тривають військові навчання», – зауважив в інтерв’ю Bild Петро Порошенко.

А тим часом на Донеччині напередодні загинув один український військовий, а ще четверо поранені. Про такі наслідки лише одного інциденту в зоні проведення АТО на Донбасі повідомила речниця Національної поліції Луганщини Тетяна Погукай.

Сепаратисти зокрема застосовують гранатомети і міномети калібру 120 мм, категорично заборонені Мінськими угодами. Впродовж тільки однієї доби противник понад півсотні разів порушував умови перемир’я, – повідомляє прес-центр штабу АТО.

Передусім наведу останню інформацію фактично з війни речника штабу АТО Андрія Задубінного.

Андрій Задубінний: Противник поновив інтенсивні обстріли наших позицій у Майорську та Зайцевому. Бойовики застосовували гранатомети і міномети калібром 120 мм. Неподалік Красногорівки окупанти вели вогонь по наших укріпленнях з мінометів та великокаліберний кулеметів. Загалом впродовж минулої доби противник 55 разів порушував умови перемир’я.

– Також в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода голова Донецької ОДА Павло Жебрівський пояснив ситуацію з закриттям пропускного пункту у селищі Зайцеве.

Павло Жебрівський: У нас є підозра, що готується «аля волноваський» сценарій на артемівському напрямку. І спільно зі штабом АТО прийняте рішення, що тимчасово ми призупиняємо в’їзд і виїзд через блокпост «Зайцеве».

Коли відновиться? Якщо у тому числі і в «мінському форматі» і «нормандська четвірка», в першу чергу Путін змусить бойовиків не стріляти, як мінімум, по пункту переходу, ми відновимо відразу.

– Тим часом також є заява прес-центру штабу АТО.

«Ми змушені констатувати прикрий факт, що представники спостережної міліції ОБСЄ ніяк не реагують на посилення обстрілів членами незаконних проросійських бандформувань позицій сил АТО в Зайцевому та в інших населених пунктах.

Отже, своєю бездіяльністю, представники спеціальної моніторингової місії ОБСЄ певною мірою поділяють відповідальність за обстріли бойовиками населеного пункту Зайцеве, закриття контрольних пунктів та ескалації конфлікту на Донбасі».

Зі свого боку, на інформресурсах сепаратистів звинувачують українську сторону в порушенні Мінських домовленостей. Зокрема про це заявляють представники так званої «ДНР».

Зараз на прямому зв’язку зі студією Радіо Свобода має бути український волонтер Владислав Даценко, представник об’єднаної волонтерської групи «АСАП ЕМС Хоттабич – Медичний корпус». Він має перебувати у місті Авдіївка біля Донецька.

Пане Владиславе, яка ситуація, власне? Які Ваші спостереження? Що відбувається в районі Авдіївки?

«Бутівка» гаряча зона на сьогодні. Зайцеве – навіть не обговорюється
Владислав Даценко

Владислав Даценко (переклад): Обстріли. Обстріли як були, так вони і продовжуються. Авдіївка, Опитне, шахта «Бутівка». Авдіївка – менше, а «Бутівка» – це гаряча зона на сьогодні. Зайцеве – навіть не обговорюється. Там як і було, так все і є.

– Чи є, за Вашими даними, жертви серед мирного населення внаслідок обстрілів з боку сепаратистів?

Владислав Даценко: Конкретно зараз готується до евакуації з району Зайцевого цивільний. Але там не бойова, там серцевий напад. Наші бригади «Хотабича» і «Медичного корпусу» готуються до евакуації, до вивезення в Артемівськ цього цивільного.

– А за свіжими даними, якщо вони наявні, скільки зараз ще мирних мешканців залишається в Авдіївці? Є така інформація?

Владислав Даценко: В Авдіївці як таких жертв серед цивільного населення немає. Я говорю про район Майорськ-Зайцеве. Поки що, я знаю, одна людина очікує на евакуацію.

– Пане Владиславе, взагалі всі констатують збільшення кількості обстрілів з боку сепаратистів, вже визнають застосування мінометів калібром 120 мм. Ваші спостереження це підтверджують?

Владислав Даценко: Так. По нашому району, а це район Донецька, Горлівки, працюють 120 мм і 82 мм. Конкретно зараз по «Бутівці» працюють міномети. Зараз чутно.

– Зараз, коли Ви говорите, триває обстріл з боку сепаратистів?

Владислав Даценко: Так.

– Деякі наводили, що нібито вже й «гради» застосовують сепаратисти зараз. Це правда? Принаймні, в останні дні?

Владислав Даценко: У нашому секторі стосовно «градів» я не чув. Але 120 мм міномети працюють. Це вже ні для кого не секрет.

– І це ж в тому числі є небезпека для мирних мешканців тієї ж Авдіївки, для Вас особисто, адже, як Ви сказали, зараз триває обстріл, і для Ваших побратимів – волонтерів. Так? Була інформація про черговий обстріл. І зазнали у тому числі поранень нібито українські волонтери. Ви підтверджуєте це?

Владислав Даценко: Ну, так. Це наша співробітниця, наша волонтерка Юлія отримала осколочне поранення в районі Майорська при евакуації військовослужбовця. Вона потім була доставлена в Артемівськ. І на даний момент її транспортували до Києва. Вона перебуває у військовому шпиталі. Осколок витягнули... І посічене обличчя склом. Машина, в якій вона була, не підлягає відновленню. І били прицільно по автівці.

– Пане Владиславе, чи є якась інформація, по той бік фронту, в самому Донецьку є регулярні війська Росії? Вони беруть участь у цих обстрілах?

Регулярні війська Росії на рівні інструкторів, командного складу є
Владислав Даценко

Владислав Даценко: Чи беруть вони у конкретно цих обстрілах участь, то я не знаю. Але, за інформацією, регулярні війська (Росії – ред.) на рівні інструкторів, на рівні командного складу, безумовно, є.

Основну «брудну» роботу росіяни вже виконали. Місцеве населення залучили, «ополченцям» вже відступати нікуди
Владислав Даценко

І, моя думка, основну «брудну» роботу росіяни вже виконали. Вони місцеве населення залучили… Місцевим, так би мовити, «ополченцям» вже відступати нікуди. І під жодні Мінські домовленості вони не потраплятимуть. І це тупикова ситуація…

По снарядах, які не розірвалися, по маркуванню прекрасно читається, озброєння російське, як і техніка
Владислав Даценко

Безумовно, вони постачають озброєння. Там маркування. Це все видно чудово по снарядах, які не розірвалися. По маркуванню прекрасно читається, що озброєння російське. Як і техніка, якої у нас просто немає на озброєнні, з того боку.

– На Ваш погляд, якою взагалі є кінцева мета цих обстрілів з боку сепаратистів? Це просто спонукати українських вояків до відповіді, що нібито ЗСУ порушують Мінські угоди? Чи, можливо, це така підготовка масштабного наступу на позиції українських сил?

Це промацування, виснаження і підготовка до наступу
Владислав Даценко

Владислав Даценко: Я думаю, що це промацування, виснаження і підготовка до наступу.

– Тобто Ви поділяєте думку Петра Порошенка, що цього року доволі серйозна імовірність загострення ситуації на Донбасі, навіть, можливо, більшого загострення, ніж торік? А зараз минає рівно рік подій в Дебальцевому.

Владислав Даценко: Я не знаю, чи бачить Петро Порошенко, чи ні. Але в принципі обстріли навіть під час цього так званого «перемир’я» не припинялися. Так, вони трішки зменшувалися. Але що буде далі, знають тільки там і знає наш Генштаб, і наш президент. На жаль… Наша робота інша.

– А які настрої українських вояків? Ви ж з ними спілкуєтеся.

Хвиля, яка має йти на «дембель», хочуть на «дембель». У решти нормальний бойовий настрій. Частина залишиться на наступну ротацію. Воюємо. Воюємо
Владислав Даценко

Владислав Даценко: Настрій бойовий. Чого приховувати, як і будь-який солдат – хвиля, яка має йти на «дембель», чекають, вони хочуть на «дембель». Я думаю. У решти нормальний бойовий настрій. Я думаю, що частина з них залишиться на наступну ротацію. Воюємо. Воюємо.

– І можете зараз назвати, якщо бажаєте, якісь координати волонтерської групи «Медичний корпус». Це для тих, хто з наших читачів, слухачів, глядачів забажає якось зв’язатися з вами, якось допомогти. Ви зараз маєте таку змогу.

Владислав Даценко: Я можу продиктувати номер телефону…

– Даруйте. Зірвалося…Хто бажає, може знайти координати волонтерської групи «АСАП ЕМС Хоттабич – Медичний корпус» в інтернеті.

– Ми також за коментарем звернулися до російського військового експерта Павла Фельгенгауера. Як він вважає, справді загроза війни є дуже істотною? І чи є можливість повномасштабної атаки з боку проросійських бойовиків на Донбасі?

Нестійкі «перемир’я» будуть триматися до літа
Павло Фельгенгауер

Павло Фельгенгауер (переклад): Проводити серйозні, широкомасштабні, маневрені операції можна або влітку, або взимку. В минулому році була (якраз зараз) у розпалі зимова кампанія, яка закінчилася Дебальцевим.

Але в принципі хороша ймовірність того, що ось ці нестійкі «перемир’я» будуть триматися до літа.

Зараз це регулярні сили. З них сформована танкова армія двохкорпусного складу під керівництвом російських генералів. Всерйоз намагатися зламати український фронт, доведеться загальновійськову операцію проводити
Павло Фельгенгауер

Зараз це цілком регулярні сили. З них сформована танкова армія двохкорпусного складу під керівництвом російських генералів, військових. Тому що, зрозуміло, після боїв біля Мар’їнки минулого року, що якщо всерйоз намагатися зламати український фронт, то доведеться докладати вже достатньо серйозні зусилля, загальновійськову операцію проводити.

Є надія, що стратегічної мети вдасться досягнути без важких боїв. А мета не змінилася – Україна повинна бути під російським протекторатом
Павло Фельгенгауер

Тому є надія, що стратегічної мети вдасться досягнути, можливо,без цих важких боїв. А стратегічна мета не змінилася – Україна повинна бути частиною «русского мира», тобто під російським протекторатом. Як нещодавно у якомусь інтерв’ю Патрушев говорив, що це єдиний народ, розділений штучним кордоном.

Росія не допустить, щоб Україна пішла на захід, її інтеграції з Європою у жодній формі. Мета не змінюється. «Заморожування» ніякого немає
Павло Фельгенгауер

У жодному випадку Росія не допустить того, щоб Україна пішла на захід, її інтеграції з Європою у жодній формі. Досягнути цієї мети можна різними шляхами. Можна і економічним тиском. Мета не змінюється. «Заморожування» ніякого немає.

– Назване паном Фельгенгауером прізвище Патрушев – йдеться про наближену до Путіна особу, тобто секретаря РНБО Російської Федерації.

Пані Веселова, Ви, крім того, що народний депутат, є ще й уродженкою Донеччини. Звісно, дуже ретельно стежите за ситуацією на Донбасі. Яка Ваша оцінка – справді загроза війни зараз на Донбасі, тобто ескалація напруження є дуже серйозною, як стверджував президент Порошенко?

Наталія Веселова: Так, дуже серйозна. Тому що останніми днями збільшилася загроза і ускладнилася ситуація з обстрілами у пункті пропуску в’їзду і виїзду громадян, які перетинають лінію зіткнення. Були обстріляні у Мар’їнці, на напрямку Зайцевого були обстріли. Було закрито пропускний пункт. Тобто людей не пропускають ні на підконтрольну територію, ні на окуповану. Люди не можуть ніяк перебратися. Тобто така загроза існує.

У Зайцевому збільшилися обстріли не лише мінометні, а вже йде артилерія, навіть підходять танки. Так говорять військові
Наталія Веселова

Я спілкувалася з військовими, які зараз знаходяться у Зайцевому. Вони стверджують, що збільшилися обстріли не лише мінометні, а вже йде артилерія, і вже навіть підходять танки. Так говорять військові. Я думаю, що немає сенсу їм не довіряти в цьому.

– Пані Веселова, сьогодні ще одну резонансну заяву зробив президент України, представляючи нового керівника Київської ОДА. Він сказав, що жодного компромісу щодо статусу Донбасу не буде.

Останнім часом все активніше лунають голоси критиків Києва, що, мовляв, Захід готовий, якщо вжити це дієслово, «злити» Україну. Мовляв, на Заході вже готуються знімати санкції з Росії, наводять цитати деяких західних політиків.

Щоправда, перебуваючи у Німеччині, президент Порошенко почув з вуст канцлера ФРН Ангели Меркель, що санкції Заходу проти Росії ніхто знімати не буде до виконання Мінських угод.

Ви як народний депутат відчуваєте цей тиск, що, мовляв, Київ має піти на певні компроміси і виконувати «Мінськ» у версії Москви? Є таке чи немає?

Зустрічалися із канцлером, з депутатами Бундестагу, із представниками МЗС Німеччини. Ті ж погрози і попередження чули від них, Київ має піти на компроміси
Наталія Веселова

Наталія Веселова: За два дні до того, як президент Петро Порошенко приїхав до Берліна, ми теж нашою депутатською міжфракційною групою «Всеукраїнський діалог» їздили до Берліна, зустрічалися теж і з канцлером, і з депутатами Бундестагу, і з представниками МЗС Німеччини. І ті ж сам і погрози і попередження чули від них (Київ має піти на компроміси – ред.).

Але ми доносили нашу думку про те, що не можна змінювати Конституцію у такий спосіб, як зараз. Ми говорили про те, що є альтернативи для того, щоб змінювати Конституцію. Саме нашим міжфракційним об’єднанням було зареєстровано законопроект про ініціювання зібрання конституційного конвенту і написання нової конституції саме як угоди між народом України та владою. Тобто ми доносили цю думку до німецької сторони. І вони це зауважили.

Німецька сторона говорила, альтернатив не існує Мінським угодам
Наталія Веселова

Тому, я думаю, Петру Олексійовичу було значно простіше свій діалог будувати з пані Меркель, тому що ми підготували такий грунт. Але нам німецька сторона говорила, що ніяких альтернатив на сьогодні не існує Мінським угодам.

Вони питали, чи є у нас якийсь інший план. Звичайно, ми не можемо поки що такий план комусь запропонувати. Тому ми підкреслювали, що ми лише за Мінські угоди, але ми за те, щоб дещо змінити це питання щодо зміни Конституції.

– Пане Веселова, внутрішня ситуація в Україні. Вже говорять про кризу у зв’язку з питанням відставки, наприклад, міністра економіки Айвараса Абрамавічуса. Коаліція міцна зараз? Чи не вплинуть ці події всередині України на міцність України на зовнішній арені? Розпад коаліції реальний? Відставка уряду можлива?

Наталія Веселова: Ми вже давно говоримо, що коаліційна угода виконується у неповному обсязі. І говоримо про те, що потрібно проаналізувати стан виконання коаліційної угоди, переписати її, переформатувати уряд. Але ми робимо все для того, щоб Україна не втрачала ці міцні зв’язки і не втрачала підтримки міжнародної спільноти.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG