Доступність посилання

ТОП новини

Уряд, очолюваний лідером однієї з правлячих партій, не може називатися технократичним – експерт


Політична карикатура Євгенії Олійник
Політична карикатура Євгенії Олійник

Президент закликав перезавантажити уряд, але залишити міністрів-реформаторів

Київ – До чого призведе конфлікт між міністром-реформатором Айварасом Абромавичусом та людиною президента Ігорем Кононенком? Заява міністра і його команди про відставку викликала обурення суспільства і західних партнерів України. Розслідуванням обвинувачень займається Національне антикорупційне бюро, але політичні й економічні наслідки цього скандалу до кінця ще незрозумілі.

Перший допит Айвараса Абромавичуса у справі проти народного депутата і бізнес-партнера президента України Ігоря Кононенка відбудеться 8 лютого. Як повідомили Радіо Свобода в прес-службі Національного антикорупційного бюро, повістку екс-міністру економічного розвитку доставили через його помічників. Слідство ведеться за статтею 364 Кримінального кодексу України «Зловживання владою або службовим становищем».

Кононенко говорить, що це провадження було відкрито за його власним поданням і заявою.

Я пропоную і наполягаю разом із паном Абромавичусом пройти детектор брехні щодо звинувачень, зроблених на мою адресу
Ігор Кононенко

«Я пропоную і наполягаю разом із паном Абромавичусом пройти детектор брехні щодо звинувачень, зроблених на мою адресу. Я також прийняв рішення зняти з себе повноваження першого заступника голови фракції БПП на період розслідування», – заявив народний депутат.

Заява Абромавичуса про відставку викликала занепокоєння західних країн, і президенту України разом із прем’єр-міністром та спікером парламенту довелося зустрічатися із послами країн «Великої сімки» та Євросоюзу. На цій зустрічі президент заявив про необхідність перезавантажити уряд, але залишити міністрів-реформаторів.

Заходу важливо, щоб українські урядовці хоча б виглядали реформаторами – публіцист

Як вважає політичний публіцист Володимир Золоторьов, західні країни настільки негативно сприйняли заяву Абромавичуса через суперечки всередині самих цих країн.

«Для схеми, за якою західні країни спілкуються із Україною, дуже важливо, щоб український уряд виглядів хоча б трохи реформаторським. Цей образ важливо підтримувати, тому що у будь-якій європейській країні є групи, які не хочуть, з різних причин, давати Україні гроші. І посли, із якими зустрічався президент Порошенко, представляють інші групи, які зацікавлені в подальшому наданні допомоги, зокрема з політичних причин», – наголосив публіцист.

Він вважає, що заява Абромавичуса може перекреслити спроби уряду вдавати із себе реформаторів. Для Заходу відставка міністра є вагомим маркером, хоча насправді ця посада не є вкрай важливою для реалізації реформ. Проте на думку Золоторьова, нинішній президент відтворює схему керування елітами, за якою працював ще президент Леонід Кучма.

Сьогодні Порошенко слідом за Кучмою намагається бути арбітром для політичних еліт. Але часи змінюються і ця схема вже застаріла
Володимир Золотарьов

«З точки зору чистої політології, Порошенко не має ідеології, він «ні риба, ні м’ясо» і він завжди таким був. Сьогодні Порошенко слідом за Кучмою намагається бути арбітром для політичних еліт. Але часи змінюються і країна бідніє. Тому ця схема вже застаріла, і кожний наступний конфлікт йому буде все складніше розв’язати», – пояснює Золоторьов.

5 лютого має відбутися вже друга за два дні рада коаліції – напередодні таке засідання, за словами лідера фракції БПП Юрія Луценка, ні до чого не призвело. У п’ятницю в нараді має взяти участь прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. 4 лютого він провів засідання уряду, на якому усі міністри, крім Абромавичуса, які раніше вже повідомляли про свою відставку, відкликали заяви і погодилися працювати й надалі за умови виконання їхніх вимог.

Умови міністрів-реформаторів виконати, на жаль, неможливо – експерт

Проте, на думку співзасновника громадянської платформи «Нова країна» Валерія Пекаря, міністри поставили такі умови, що виконати їх не зможе ані парламент, ані прем’єр-міністр, ані політичні клани.

«Скажімо, міністр охорони здоров’я поставив умову, щоб були проголосовані базові законопроекти щодо реформи його галузі, а вона повністю загальмована в Україні. Міністр інфраструктури поставив умови щодо заробітних плат держслужбовцям, а це означає швидке впровадження закону про державну службу, який був підписаний президентом 31 грудня 2015 року. Весь рік він важко протискався через уряд і парламент», – заявив Пекар.

Найкращій сценарій – якщо парламент усвідомить, що уряд, де є і професіонали, які прийшли робити реформи, і політики, які прийшли їх гальмувати, не може далі працювати і призначить новий уряд з професіоналів
Валерій Пекар

На думку експерта, ця політична криза має декілька варіантів розвитку, але найкращим сценарієм має бути справжнє перезавантаження уряду. Втім, тут питання вже до Арсенія Яценюка.

«Найкращій сценарій – якщо парламент усвідомить, що уряд, де є і професіонали, які прийшли робити реформи, і політики, які прийшли їх гальмувати, не може далі працювати і призначить новий уряд з професіоналів. Тоді уряд швидко за рік зробить найнеобхідніші реформи. А уряд, яким керує політик, що очолює одну з правлячих партій, не може називатися технократичним. Найгірший сценарій – якщо професіоналів поженуть з уряду і замінять політиками», – заявив Пекар.

Держпідприємства все одно потрібно продавати – економіст

Наразі професіоналами-технократами Валерій Пекар називає міністра економічного розвитку Айвараса Абромавичуса, міністра аграрної політики Олексія Павленка і міністра інфраструктури Андрія Пивоварського.

Втім, Абромавичус, на відміну від решти, свою заяву відкликати не планує. Про це він повідомив в своєму Twitter.

На думку економіста Бориса Кушнірука, відставка Абромавичуса не призведе до прямих наслідків для економіки.

Завдання зараз для президента – це максимально зосередити увагу на реалізації деяких реформ якомога швидше і якісніше
Борис Кушнірук

«Прямих наслідків не буде, але це створює додаткове негативне тло щодо спроможності українського політикуму проводити реформи. Завдання зараз для президента – це максимально зосередити увагу на реалізації деяких реформ якомога швидше і якісніше. Це стосується великої приватизації, тому що кожне держпідприємство – це джерело корупції. В нас 3000 держпідприємств, і не більше 200 з них потребують цільової підготовки до приватизації, а решту можна розпродати», – заявив Кушнірук.

Економіст вважає, що корупція, пов’язана із розкраданням бюджету – це дрібниці, порівняно зі сферою держпідприємств і держмайна.

На цю ж тему:

04.02.2016
Демарш міністра економіки поглибив політичну кризу

Ситуацію врегульовуватимуть президент, політичні лідери та Національне антикорупційне бюро України далі

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG