Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк наближається до відставки 


Арсеній Яценюк (©Shutterstock)
Арсеній Яценюк (©Shutterstock)

Претендентів на посаду прем’єра щонайменше п’ять – політолог Фесенко

Уряд готовий не лише прозвітувати про зроблену роботу, а й представити програму дій на рік та нові принципи співпраці. Про це заявив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на позачерговому засіданні Кабінету міністрів. Натомість соратники по коаліції невдоволені тим, що уряд має намір представити цю програму не їм, а насамперед іноземним послам. Експерти зазначають, що за останній тиждень, який залишався до звіту уряду в парламенті, шанси Арсенія Яценюка втриматися на посаді не стали більшими.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами прем’єр-міністра, уряд пропонує 379 конкретних і предметних рішень, які повинен прийняти уряд разом із парламентом і президентом у 2016 році.

«Підкреслюю, конкретних і предметних рішень – не вода. Закон, акт, постанова, мета прийняття і наслідок цього прийняття – це є основа нашого плану дій», – наголошує Арсеній Яценюк.

Також Кабмін ухвалив кодекс етичного поводження державного службовця та закликав народних обранців ухвалити базові принципи діяльності на поточний рік.

У Порошенка вимагають поступливості

Натомість соратники по коаліції виказують невдоволення тим, що глава уряду планує обговорити програму дій насамперед із послами країн ЄС. За словами голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрія Луценка, він довідався про це від одного з дипломатів. Лідер президентської фракції наголошує, що членам парламентської більшості таку програму прем’єр-міністр не представив.

Утім, у фракції «Блоку Петра Порошенка» ще не визначилися із приводу відставки уряду, але вимагають від прем’єр-міністра поступок.

«Якщо рейтинг довіри до тебе становить 8%, необхідно наступати на горло своїй пісні, в тому числі, й прем’єру», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода депутат із фракції БПП Вадим Денисенко.

Яценюка підвів ефект склеєної чашки – Магда

За тиждень, що лишався до звіту уряду, Арсеній Яценюк не зміг посилити свої політичні позиції. І навіть спроба використати на свою користь конфлікт між міністр економіки Айварасом Абромавичусом та народним депутатом Ігорем Кононенком виявилася для прем’єр-міністра не надто вдалою. Показовим стало те, що міністр економіки не став відкликати свою заяву про відставку, як це зробили четверо його колег.

«Якби повернулися всі п’ятеро міністрів, то Арсеній Петрович взагалі ходив би «іменником» і казав би, що він найкращий і в нього найкращий уряд. А оскільки Абромавичус відмовився повертатися, то маємо ефект склеєної чашки: одного шматочка, можливо, не дуже великого, але помітного – не вистачає. І пити із цієї чашки якось не дуже хочеться», – вважає політичний експерт Євген Магда.

Як зазначають експерти, висловлення недовіри урядові стримує насамперед те, що в політичних лідерів немає упевненості в спроможності Верховної Ради затвердити новий склад Кабміну.

«Кандидатів на посаду прем’єра, як мінімум, п’ять. Щоправда, в одного практично немає шансів пройти через парламент –маю на увазі Саакашвілі. А більшість інших претендентів із різних причин не дуже хочуть на цю посаду – це Яресько, Турчинов, Гройсман і Ложкін. Можливо, хтось ще з’явиться. Так що варіанти є – питання в узгоджені: щоб це була взаємоприйнятна кандидатура», – каже політолог Володимир Фесенко.

Звіт уряду запланований у парламенті на 16 лютого, а відтак народні депутати можуть порушити питання про довіру чинному Кабміну.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG