Доступність посилання

ТОП новини

«Кулуарщина» («СХЕМИ» | ВИПУСК №76)


Також у випуску: Матіоса викликають у Раду прозвітувати про справу «рюкзаків Авакова» | Котвіцький – третій на відео про рюкзаки | Банкір із шостим чуттям

«Кулуарщина»

У вівторок вся країна була прикута до екранів телевізорів - там показували реаліті-шоу під назвою «Відставка прем’єр-міністра». Кулю в лоб Арсенію Яценюку мав випустити саме парламент – після заслуховування звіту уряду реформаторів. Цим подіям передувала ціла низка гучних політичних заяв, викриттів та взаємних обвинувачень, однак в останній – вирішальний – момент у Раді банально забракло голосів.

Народні депутати одразу назвали події 16 лютого спланованою та вміло зрежисованою виставою, підготовленою та погодженю на найвищому рівні – між Петром Порошенко та Арсенієм Яценюком. За лаштунками цієї вистави – підтримка олігархів, зрада політичних соратників та підкилимні домовленості між людьми, які ще вчора були затятими ворогами.

Про те, як готувалася відставка уряду і хто брав участь у перемовинах напередодні, – у сюжеті Сергія Андрушка.


Матіоса викликають у Раду прозвітувати про справу «рюкзаків Авакова»

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заперечує будь-яку причетність своєї родини до корупції в МВС. Робить він це навіть після появи, здавалося б, очевидних доказів – відеозапису розмови про державну закупівлю рюкзаків для потреб МВС між людиною, схожою на його сина Олександра, та особою, схожою на екс-заступника міністра – Сергія Чеботаря. Про це відео, чому воно може бути справжнім та як кваліфікується подібний злочин ми розповіли у минулій програмі. Про реакцію на резонансне викриття – дивіться далі.

Котвіцький – третій на відео про рюкзаки

Журналісти програми «Схеми» розпізнали ще одну особу на відео з міліцейського кабінету екс-заступника Авакова Чеботаря. В об’єктив камер оперативного спостережння втрапив народний депутат від «Народного фронту» Ігор Котвіцький.

Банкір із шостим чуттям

«Банкір із шостим відчуттям» та «покупець банків номер один» – так називали Миколу Лагуна, екс-власника «Дельта Банку», ще два-три роки тому. За часів Януковича, Лагун активно скуповував банки: «Омегу», «Астру» та «Кредитпромбанк».

Але під час банківської кризи імперія Лагуна луснула наче мильна бульбашка. Один за одним його банки було визнано проблемними, згодом туди зайшли тимчасові адміністратори, і тепер три з чотирьох фінансових установ – у стані ліквідації.

Банкрутству деяких банків передувала низка цікавих подій. Про це далі – у розслідуванні Катерини Каплюк.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

  • Зображення 16x9

    Сергій Андрушко

    Сергій Андрушко – журналіст проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми» з 2014 року. Журналіст, документаліст, один із засновників інтернет-телебачення в Україні Hromadske.TV 

    Автор фільму-розслідування «Віра», присвяченого пам’яті продюсерки та журналістки Віри Гирич, яка загинула 28 квітня 2022 року в Києві внаслідок влучання російської ракети у багатоквартирний будинок, у якому вона мешкала ( у 2023 році матеріал став одним із фіналістів у категорії «Документальне розслідування» конкурсу Асоціації міжнародного мовлення (AIB). 

    За участю Сергія Андрушка зняті документальний альманах «Відкритий доступ» та документальний фільм «Пост Майдан»

    Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну робив розслідування щодо воєнних злочинів, зокрема, встановлення усіх загиблих під російською окупацією на прикладі одного села – Андріївки Бучанського району, що на Київщині.   

    Висвітлював процес переатестації суддів, прокурорів, проведення конкурсів на високі державні посади.

    Спікер Форуму «Право на доступ до публічної інформації. 10 років свободи та викликів» щодо кращих практик застосування журналістами Закону України «Про доступ до публічної інформації».

    Нагороди:

    «Найкраще подання резонансного матеріалу» конкурсу «Честь професії-2017»;
    «Найкраще ТБ-розслідування» конкурсу розслідувань імені Героя Небесної сотні Василя Сергієнка (2019);
    Переможець польсько-українського конкурсу Асоціації польських журналістів SDP (2015); 
    Лауреат премії «Телетріумф» у номінації «Репортер» (2010).

    Закінчив з відзнакою магістратуру Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. 

    Працював журналістом на Українському Радіо та радіо «Континент» 

    Кар'єру на телебаченні розпочав у 2000 році на посаді журналіста телеканалу «СТБ». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG