Доступність посилання

ТОП новини

Триматися за Мінські угоди через страх дестабілізації та брак іншої стратегії неправильно – Майстер


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

«Слід подумати, чи не варто провести нові переговори щодо паралельного процесу в будь-якій іншій формі. Необхідно також збільшити тиск на російську сторону»

Берлін – Німеччина і далі не полишає спроб допомогти розв’язати конфлікт на сході України. Під час візиту до США Франк-Вальтер Штайнмайєр, голова дипломатичного відомства Німеччини, країни, яка головує в ОБСЄ, представив на розгляд Ради безпеки ООН доповідь, у центрі уваги якої опинилася ситуація в Україні, зокрема на сході. Водночас Берлін, за участі української сторони, працює над новою стратегією стабілізації і розвитку України.


У доповіді міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмайєра, яку він представив Раді безпеки ООН, головною темою стала Україна. Він ще раз наголосив на безальтернативності Мінських угод. Особливої ваги його доповіді надало головування ФРН в ОБСЄ, що водночас передбачає відповідальність за реалізацію пропозицій. Хоча й для німецьких експертів це означає лише чергове повторення попередніх заяв.

Штефан Майстер: «мантра» у вирішенні кризи

Штефан Майстер
Штефан Майстер

Приміром, Штефан Майстер, керівник програм Східної Європи та Росії при Німецькій раді із зовнішньої політики не вбачає можливостей для досягнення ефективності Мінських домовленостей.

Триматися за ці угоди через страх нової дестабілізації, а також через брак іншої стратегії, вважаю неправильним. Слід подумати, чи не варто провести нові переговори щодо паралельного процесу в будь-якій іншій формі. Необхідно також збільшити тиск на російську сторону
Штефан Майстер

«Триматися за ці угоди, хоч я і розумію таку стратегію, через страх нової дестабілізації, а також через брак іншої стратегії, вважаю неправильним. Слід подумати, чи не варто провести нові переговори щодо паралельного процесу в будь-якій іншій формі. Необхідно також збільшити тиск на російську сторону і розглянути проблеми, які існують в Україні. Я вважаю ці угоди проблематичними, і в такій формі, як зараз, непридатними до виконання. Навіть якщо пан Штайнмайєр наполягатиме на їхній реалізації десять чи двадцять разів і голова ОБСЄ дуже постарається щодо цього, однак вони не функціонуватимуть», – переконаний експерт.

Так само Штефан Майстер критично налаштований і щодо ідеї проведення виборів на сході України.

Як можуть відбутися вільні вибори за умови, що Україна не контролює свої кордони з Росією? Тобто в угоді неправильно записана послідовність, немає точності щодо певних пунктів
Штефан Майстер

«У певній ситуації, як, приміром, з Дебальцевом чи Маріуполем, тобто під величезним військовим тиском були досягнуті компроміси, яких не мало б бути. Деякі речі не були з’ясовані, їх записали в угоді дуже неконкретно. Як і послідовність, якої неможливо дотриматися. Найяскравіший приклад – «вільні й справедливі вибори» на захоплених територіях без того, щоб були відновлені кордони. Як можуть відбутися вільні вибори за умови, що Україна не контролює свої кордони з Росією? Адже там немає безпеки, там неможливо проводити передвиборчу кампанію, немає партій, не існує вільних ЗМІ. Тобто в угоді неправильно записана послідовність, немає точності щодо певних пунктів, ну і, звичайно, відсутність волі щодо змін у причетних до цього процесу сторін», – підсумовує пан Майстер.

«План Маршалла» перебудує Україну?

Тим часом німецькі політики, зокрема Карл-Ґеорґ Вельман, член правлячої коаліції і голова німецько-української парламентської групи в Бундестазі, який відомий своєю проукраїнською позицією, пропонує надати Україні сучасний аналог «плану Маршалла», за допомогою якого США перебудували Європу після Другої світової війни. Також Україна потребує іншої предметної допомоги, вважає Вельман. Він повідомив про ще один якісний крок у контексті доповнення до Угоди України про асоціацію з Євросоюзом. Ідеться про розробку разом з українцями нової стратегії стабілізації і розвитку України, для чого будуть задіяні ще більші фінансові й політичні зусилля. Штефан Майстер, аналізуючи пропозицію Вельмана, зауважує, що вона не є часткою офіційної політики Берліна, а відтак навряд чи слід розраховувати на втілення задуму.

Карл-Ґеорґ Вельман
Карл-Ґеорґ Вельман

«Пан Вельман часто робить пропозиції, але результативність досі була мізерною. Загалом він належить до сумнівної мережі, створеної паном Фірташем, де не зрозуміло: насправді йдеться про заробляння грошей чи про модернізацію країни? Досі там ще нічого не створено. А німецькі політики, які є членами цієї мережі, серед інших і екс-міністр фінансів пан Штайнбрюк, узагалі не мають поняття, хто є хто і про що взагалі йдеться. Відтак я дуже скептично налаштований, чи буде у цьому напрямку зроблене щось суттєве», – коментує Штефан Майстер.

Справді, ідею сприяння Україні в розвитку економіки Карл-Ґеорґ Вельман намагається реалізувати не вперше. Рівно рік тому таке завдання було оприлюднене у Відні під час конференції Агентства модернізації України, створеного за ініціативи голови Федерації роботодавців Дмитра Фірташа, до складу якого увійшли впливові європейські політики та експерти, які мали за 200 днів представити план модернізації України – пакет реформ, необхідних для економічного розвитку України.

Мільярди на модернізацію

Розробку плану мали координувати засновники агентства: голова німецько-української парламентської групи, депутат Бундестагу Карл-Ґеорґ Вельман, член парламенту Великої Британії лорд Різбі, французький громадський діяч, філософ і публіцист Бернар-Анрі Леві. Навіть було обіцяно, що з початком реалізації реформ у рамках плану модернізації України буде створений Український фонд відновлення, капітал якого становитиме 300 мільярдів доларів.

Тим часом Берлін і далі намагається знайти варіанти сприяння Україні у її спробах вийти з кризи економічної, соціальної, але передовсім воєнної. Хоча й, на думку багатьох німецьких експертів, ці намагання – практично лише повторення того, про що уже тривалий час заявляють офіційні представники, які пропонують зосередити сили на виконанні Мінських угод як Росією, так і Україною. На цьому під час візиту до Вашингтона ще раз наголосив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG