Доступність посилання

ТОП новини

Таких діамантових генералів ще багато – заступник генерального прокурора


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Прокурор Давід Сакварелідзе говорить, на одного з затриманих «діамантових прокурорів» тисне керівництво

7 березня розпочинається судовий розгляд справи «діамантових прокурорів» – Володимира Шапакіна і Олександра Корнійця. Під час обшуків в них вилучили понад 500 тисяч доларів, незареєстрований автомат Калашникова і 65 діамантів. Державне обвинувачення буде підтримувати той самий прокурор, який займається справою розстрілу Небесної сотні. Деякі експерти передрікають розвал справи у суді, але заступник генерального прокурора Давід Сакварелідзе називає доведення справи до кінця питанням честі. Він закликає підозрюваних співпрацювати зі слідством.

Напередодні засідання 4 березня виконувач обов’язків генерального прокурора Юрій Севрук призначив заступника генерального прокурора і прокурора Одеської області Давіда Сакварелідзе старшим прокурором слідчої групи. Також прокурор Генеральної прокуратури Владислав Куценко наголосив, що виступати в суді має також Сакварелідзе.

«Ми вважаємо, що абсолютно логічно було б пану Сакварелідзе взяти участь у судовому розгляді задля того, щоб уникнути будь-яких звинувачень про тиск на прокурорів», – заявив Куценко.

Давід Сакварелідзе
Давід Сакварелідзе

На думку самого Давіда Сакварелідзе, такі заяви є «гумором пшонківської епохи».

«Я б запропонував Севруку займатися більш важливими справами, допомагати людям, а в ті лічені дні, поки не прийшов новий Генеральний прокурор, рятувати свою репутацію, а не робити дурниць. Вони хочуть саботувати результати цієї справи, замість того, щоб сприяти очищенню», – заявив заступник генерального прокурора Радіо Свобода і натякнув, що таких діамантових генералів в Генпрокуратурі ще багато.

Фігуранти справи бояться говорити – Сакварелідзе

Підтримувати державне обвинувачення в суді буде не Сакварелідзе, а прокурор Яніс Сімонов. Зараз він займається також справою проти міліціонерів з «Беркуту», які стріляли по протестувальниках у лютому 2014 року. Решта слідчої групи через реорганізацію Генпрокуратури, в підвішеному стані, їх статус в ГПУ не визначено.

Обидва затриманих деякий час були під державною охороною, в будинок адвоката одного з них, прокурора Шапакіна, ще наприкінці осені кинули дві гранати. Адвокат не постраждав, осколками вбило собаку.

«Це дуже важка справа. Коли під час затримання одного з фігурантів спитали, де перший грошовий транш, він сказав, що якщо він скаже, то йому кінець. На Шапакіна, за нашою інформацією, кілька разів були спроби тиску. Ми кілька разів вимагали відео і списки перепусток, судячи з яких, Шапакіна кілька разів викликали, причому і в службу внутрішньої безпеки, і вище», – розповів Сакварелідзе. Він радить прокурору йти назустріч слідству – все одно доведуть провину обох фігурантів.

Цінності і гроші, вилучені під час обшуків у «діамантових прокурорів» Володимира Шапакіна і Олександра Корнійця, липень 2015 року
Цінності і гроші, вилучені під час обшуків у «діамантових прокурорів» Володимира Шапакіна і Олександра Корнійця, липень 2015 року

Ціллю справи було скинути Шокіна і це зроблено – політолог

Опоненти грузинської команди називають справу «піаром» і говорять, що доказів не існує. У цьому звинувачують не тільки Сакварелідзе, а й Віталія Каська – донедавна він працював заступником генерального прокурора і займався цією справою. Справа діамантів зробила свою справу: Віктор Шокін фактично у відставці і Володимир Гузир, його перший заступник, також пішов у відставку, говорить політолог Вадим Карасьов.

Вадим Карасьов
Вадим Карасьов

«Там взагалі немає справи як такої. «Діамантові прокурори» були потрібні для піару і для того, щоб скинути генпрокурора Віктора Шокіна. Тепер Шокіна там немає, але його люди залишились. І зараз вони фактично підставляють Сакварелідзе, як раніше Сакварелідзе підставляв Шокіна», – наголосив політолог. На його думку, це може бути непогано і навчить українців не створювати зайвих героїв, зокрема з грузинської команди.

Це буде суд проти своїх – народний депутат

Втім, народний депутат і заступник голови комітету з питань запобігання і протидії корупції Віктор Чумак бачить у справі «діамантових прокурорів» не піар окремих працівників ГПУ, а небажання решти Генпрокуратури цим займатися.

Віктор Чумак
Віктор Чумак

«Є бажання в генеральній прокуратурі цю справу зам’яти. Генеральний прокурор не дуже був зацікавлений у цій справі. Заміна слідчої групи перед самим початком судового процесу не сприяє надії на ефективне завершення справи. Хоча, можливо, Сакварелідзе її дотисне – доказів там достатньо. Чи вдасться їх застосувати – вже будемо дивитися на процес», – заявив Чумак.

Він нагадав, що суди і прокуратури зазвичай працюють в парі – судді прописують у рішеннях майже всі вимоги прокуратури. Отже фактично, це буде суд «для своїх», тому для розвалу цієї справи буде зроблене все, вважає Чумак.

Розгляд справи відбудеться в у Голосіївському районному суді міста Києва. Слідство було закінчено ще 20 листопада 2015 року, але не могли визначитися із місцем розгляду справи.

Про перебіг і ймовірний результат судового розгляду справи «діамантових прокурорів» йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

Таких діамантових генералів ще багато – заступник генерального прокурора 1
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:46 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Таких діамантових генералів ще багато – заступник генерального прокурора 2
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG