Доступність посилання

ТОП новини

Історик назвав нові цифри втрат під час Голодомору 1932-1933 років


Історик назвав нові цифри втрат під час Голодомору 1932–1933 років
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

Історик назвав нові цифри втрат під час Голодомору 1932–1933 років

За словами Володимира Сергійчука, це щонайменше 7 мільйонів осіб, але дослідники з Інституту демографії не погоджуються з таким підрахунком

Нові цифри втрат під час Голодомору 1932-1933 років назвав у п'ятницю доктор історичних наук професор Володимир Сергійчук. За його даними, щонайменше 7 мільйонів осіб загинули тоді від штучного голоду. Він представив новий документ, дані з якого використав для підрахунку. В той же час, представники Інституту демографії НАНУ не погоджуються з такою заявою.


3 мільйони 941 тисяча плюс 600 тисяч, з непрямими втратами – загалом 4,5 мільйона осіб – про такі втрати від Голодомору свідчать результати досліджень Інституту демографії Академії наук. Попри те, що ця цифра стала офіційною, з нею далі не погоджується значна кількість українських дослідників. Один із них – доктор історичних наук, професор Володимир Сергійчук.

У Національному музеї «Меморіал жертв Голодомору» він вперше демонструє документ, який, на його думку, свідчить про значно більші втрати українського народу під час Голодомору-геноциду 1932-1933 років.

Сергійчук каже: того, щоб глибше дослідити зміну чисельності населення у ті роки, необхідно було звернутися до архівів, однак не архівів тодішніх органів статистики, а інших. Адже дані щодо перепису населення, за його словами, з цих джерел були спеціально вилучені. Володимир Сергійчук працював із архівом, де були дані Наркомату продовольства. Він знайшов документ про забезпечення населення сіллю:

Ми маємо документ, який вказує чітко не просто, скільки населення в Україні, але вказує, скільки в місті і скільки в селі
Володимир Сергійчук

«Ось він перед вами, на 1 жовтня 1932 року ми маємо документ, який вказує чітко не просто, скільки населення в Україні, але вказує, скільки в місті і скільки в селі, що дуже важливо, а осінь 32-го року – це переддень великого Голоду», – зазначає історик.

За документом, у жовтні 1932 року кількість населення України складала 31 мільйон 909 тисяч. Історик вважає, що це останній чесний облік, а далі його вже було викривлено. Пояснює він це тим, що у радянському довіднику 1936 року «Райони УРСР» кількість сільського населення, вказана станом на січень 1933, співпадала з даними за жовтень 1932 року.

Кількість жертв Голодомору, на думку науковця, складає близько 7 мільйонів. Володимир Сергійчук наголосив на тому, що у ті часи голодувало, в основному, сільське населення. На дошці він порахував різницю між чисельністю населення у селі за 1932 рік (із архіву Наркомату продовольства) і чисельністю населення станом на 1937 рік із офіційного перепису радянської влади. Отримав різницю у 6 мільйонів 500 тисяч осіб. Ці цифри історик називає наближеними і мінімальними:

«Де джерела? Перше джерело – це не враховано тих, хто тікав на захід – їх розстріляли, або ті, хто втік, не пораховані могили по Україні. Я знаю, біля Миргорода станція – є могили. Біля Харкова…»

Не погоджується із розрахунками Володимира Сергійчука Наталія Левчук, головний науковий співробітник Інституту демографії і соціальних досліджень.

Не можна сказати, якщо ми просто відняли одну цифру від другої, що це люди, які померли внаслідок голоду
Наталія Левчук

«Не можна сказати, якщо ми просто відняли одну цифру від другої, що це люди, які померли внаслідок голоду. Ця зміна чисельності відбулася і за рахунок того, що померли, плюс ще хтось народився, плюс якась частина поїхала і якась частина приїхала. Що таке втрати внаслідок голоду? Це ті, які не народились, і ті, які померли додатково, надмірно, понад нормою, ті, які не померли б, якби не було голоду, тому взагалі втрати – це не всі померлі, а це лише той надлишок померлих – якого б не було, якби не було голоду. Не можна вважати все число померлих у 1933 померлими від голоду», – наголошує дослідниця.

Наталія Левчук каже, що демографічний підхід є загальновизнаним, а дані, представлені Володимиром Сергійчуком, сьогодні могли б хіба що стати додатковим джерелом дослідження для Інституту демографії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG