Доступність посилання

ТОП новини

Савченко не будуть міняти на військових ГРУ Росії – Новіков


Надія Савченко
Надія Савченко

«У СРСР Брежнєв та інші «старці» у Політбюро догралися до того, що довелося віддавати Буковського в обмін на Корвалана» – Глузман

Київ – Чи вдасться Україні та її західним партнерам домогтися звільнення Надії Савченко та інших українців, яких Росія незаконно ув’язнила та утримує на своїй території? Яким чином домогтися звільнення бранців? Відповіді на ці запитання шукають не лише у Києві, а й у світових столицях. Наразі головним робочим планом їхнього повернення залишається обмін. При цьому фахівці (політики, дипломати, переговірники) посилаються на положення Мінських угод з розв’язання кризи на Донбасі, а дехто апелює історичними фактами, коли Радянський Союз обмінював дисидентів на своїх шпигунів чи симпатиків. Чи можливо у нинішній історичний період використати історичний досвід для звільнення українських «в'язнів Кремля»?

Сорок років тому, у 1976 році, радянського дисидента, публіциста Володимира Буковського, який тоді відбував четвертий термін ув'язнення за «антирадянську агітацію і пропаганду», обміняли на чилійського політв'язня, колишнього лідера компартії Чилі Луїса Корвалана. Обмін відбувся у Швейцарії, куди Буковський був доставлений з Москви спецлітаком під конвоєм і в наручниках.

Семен Глузман
Семен Глузман

Радянський політв'язень, правозахисник Семен Глузман не радить проводити паралелі між «радянськими старцями» та офіцером ФСБ, нині президентом Росії Володимиром Путіним. Глузман характеризує Володимира Путіна як «класичного радянського негідника», з яким надзвичайно складно, якщо не неможливо, домовлятись про життя людей.

З Путіним, уже зрозуміло, дуже важко працювати. Він – класичний радянський негідник
Семен Глузман

«З Путіним, уже зрозуміло, дуже важко працювати. Він – класичний радянський негідник. Саме радянський. Але навіть у СРСР Брежнєв та інші «старці» у Політбюро догралися до того, що довелося віддавати Буковського в обмін на Корвалана. Вони не хотіли живого Корвалана. Їм потрібен був «мученик». Але Піночет (тодішній очільник Чилі – ред.) виявився більш тонким, більш розумним, більш мудрим – він запропонував обмін. Тому все може бути. Я не провісник, мені дуже складно сказати, як будуть розгортатися події», – зазначив Глузман в ефірі Радіо Свобода.

У свою чергу українські та західні політики і дипломати серед можливостей звільнення українських бранців (серед яких найчастіше згадують ім’я Надії Савченко) розглядають саме обмін. Так, спеціальний представник ОБСЄ Мартін Сайдік, за підсумками засідання Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на сході України, заявив: питання звільнення української льотчиці, народного депутата Надії Савченко є невід'ємною складовою виконання Мінських угод. Цю інформацію підтвердила речниця представника України на переговорах у Мінську (Леоніда Кучми) Дарка Оліфер.

Юрій Тандіт
Юрій Тандіт

Крім того, відповідно до Мінських угод, обмін бранців запропоновано у форматі «всіх на всіх». Щоправда, на сьогодні ані сепаратисти, ані Кремль не поспішають виконувати Мінські угоди у тих пунктах, які стосуються обміну незаконно утримуваних людей за принципом «всіх на всіх». Це визнав радник СБУ, переговірник Юрій Тандіт.

Нам відмовились віддати офіцерів, їх намагались завербувати, і не віддавали хлопців з рідкісними спеціальностями
Юрій Тандіт

«Коли ми домовились звільняти ув’язнених за принципом «всіх на всіх», ми віддали тій стороні всіх, кого змогли на цей час віддати. Нам передали не всіх наших бранців, які були у нашому списку. Нам відмовились віддати офіцерів, їх намагались завербувати, і не віддавали хлопців з рідкісними спеціальностями, яких використовують для ремонту техніки та для інших цілей», – наголосив Тандіт у розмові з журналістами.

У Києві розглядають варіант обміну Надії Савченко на офіцерів російського ГРУ Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва. Щоправда, як повідомив журналіст Роман Бочкала на своїй сторінці у Facebook, адвокат Надії Савченко Ілля Новіков упевнений: обміну українки на російських ГРУшників Александрова та Єрофеєва не буде.

За Надію Савченко Путін хоче приз солідніший – аж до «визнання Криму»
Роман Бочкала

«Прямого обміну на Єрофеєва та Александрова не буде. Фігури абсолютно нерівнозначні. Ці двоє Кремлю насправді непотрібні. За Надію Савченко Путін хоче приз солідніший – аж до «визнання Криму», – пише Бочкала.

За його словами, під час переговорів можливі інші вагомі аргументи, адже Київ не збирається визнавати анексію Криму. І якщо сторони знайдуть компроміс, то «чисто формально» Савченко можуть обміняти на Александрова і Єрофеєва, але під цим буде стояти ще щось, про що широка громадськість не знатиме, припускає журналіст.

Київський політолог Ігор Лосєв також не виключає, що Надію Савченко можуть обміняти, але не на Александрова та Єрофеєва, а на когось з російських офіцерів вищої ланки. Наприклад, на когось з російських вищих офіцерів, які керують «армією Новоросії» на окупованих територіях Донбасу. Такий обмін був би адекватним, вважає експерт.

Науковець розповів, що за радянських часів Кремль обміняв дисидента, нині відомого в Ізраїлі політика Натана Щаранського на заарештованих на Заході радянських розвідників – німця Карла Кьогера і його дружину Хану. Обмін відбувся 1986 року у Берліні. Це був рівноцінний обмін. За нинішніх умов і за бажання Києва українські спецслужби можуть знайти офіцера, чия вага у російському військовому керівництві за значимістю для Путіна дорівнює рівню поваги українців до Надії Савченко, вважає Лосєв.

«За що, серед іншого, судять Надію Савченко? За «незаконний в’їзд» чи «проникнення» на територію Росії. А у нас на Донбасі незаконно перебувають сотні російських офіцерів! Серед них є високі чини – і полковники, і генерали. Наприклад, російськими військовими і місцевими найманцями у Горлівці керує генерал-майор (Ігор Тимофеєв – ред.), про що наша розвідка повідомляла раніше», – каже Лосєв у розмові з Радіо Свобода.

Жорсткі санкції проти незаконного утримання

Ще один варіант, який розглядають у Києві і Брюсселі, стосується запровадження жорстких санкцій проти державних діячів і чиновників Росії, причетних до ув’язнення українців. Подібний досвід країни Заходу вже мають – мова іде про так званий «список Магнітського», за яким запроваджено санкції проти осіб, причетних до смерті російського юриста Сергія Магнітського.

Президент України Петро Порошенко, скориставшись цим прецедентом, передав до ЄС список з більш як сорока російських чиновників і суддів, яких Україна вважає причетними до незаконного вивезення та арештів громадян України на території Росії та на території анексованого Росією українського Криму.

«Це обмеження для тих осіб, хто безпосередньо причетний до незаконного процесу проти Надії Савченко. Обмеження ці дуже схожі, до речі, до «списку Магнітського». «Список Савченко» був ініційований в Україні та в Європейському парламенті – це реакція на абсолютно брутальне порушення національного і міжнародного права, яке вчинила Росія. І це стосується не лише Савченко: ми маємо щонайменше 11 політичних в’язнів, незаконно утримуваних у російських тюрмах. Ні Україна, ні Євросоюз не можуть мовчати і робити вигляд, ніби нічого не відбувається», – повідомив Порошенко журналістам під час візиту до Брюсселя 17 березня.

«Список Савченко – це реакція на брутальне порушення права» – Порошенко (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

На цю ж тему:

21.03.2016
Надія Савченко більш небезпечна для української політичної еліти, ніж для Путіна чи Росії – політолог

Тепер слово за політиками, які мають змусити Путіна відпустити українську льотчицю додому, шлях, як це зробити, знайдуть швидко – адвокат далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG