Доступність посилання

ТОП новини

Білоруси, яких ЗМІ записали у «брюссельські смертники», спростовують свою причетність до терактів


Халід Довбаш
Халід Довбаш

Журналістам Білоруської редакції Радіо Свобода вони повідомили, що їм не телефонували зи спецслужб, і їх не заарештовували

Російські та білоруські ЗМІ повідомили про буцімто затримання двох білорусів, підозрюваних у вчиненні терактів у Брюсселі. Журналістам Білоруської редакції Радіо Свобода вдалось зв’язатись із особами, яких обвинуватили у ЗМІ, і ті заперечили свою причетність до трагедії.

«Братів-білорусів і уродженця Дагестану затримали після терактів в Брюсселі» – із такими заголовками вийшли у вівторок російські і білоруські ЗМІ. Про це повідомили: «ИА ФАН», «РИА Новости», «Росбалт.RU», «Новостное агентство Харьков» і багато інших. Більшість ЗМІ послались на російське видання Sputnik Беларусь.

«Троє підозрюваних у терактах в Брюсселі є громадянами Білорусі, які кілька років тому виїхали до Європи, і, швидше за все, були там завербовані», – буцімто повідомив у вівторок виданню Sputnik високопоставлений співробітник правоохоронних органів Білорусі.

У новині йдеться про Івана і Олексія Довбаш – уродженців Гомельської області, і Марата Юнусова – уродженця Дагестану, який декілька років тому отримав громадянство Білорусі. Мовляв, Іван і Олексій переїхали у Бельгію, а їхні батьки проживають у Гомельській області.

«З тих пір вони рідко приїжджали в Білорусь. Швидше за все, є інформація, що на якомусь етапі перебування їх завербували. Один із них вже точно з бородою», – цитує Sputnik джерело.

Журналісти Радіо Свобода зв’язались із Іваном і Олексієм, одного із користувачів у соцмережах звуть Сулейман Довбаш, іншого – Халід Довбаш. Сулейман підтвердив, що його білоруське ім’я – Іван. Обидва відповіли на питання з приводу причетності до теракту у Брюсселі у вівторок.

Сулейман Довбаш написав: «Ці статті – чергова жовта преса і бездумні спроби «жебраків журналістів» отримати чергову «зірочку». Перша стаття вийшла 14 березня. Нас там записали у «смертники», при цьому нас не шукала поліція, нам ніхто навіть не дзвонив. Чи не вважаєте ви це дивним? Інформація ж від спецслужб перевірена. Крім того, для співробітників поліції не складе труднощів перевірити, виїжджали ми в Сирію чи ні. На даний момент ми звернулися до спецслужб за поясненням ситуації. Там нам відповіли, що нічого подібного їм невідомо і проти нас вони нічого не мають. І найголовніше, якщо ми смертники – чому ми живі зараз? Якщо ми терористи – чому нас не заарештували?».

Халід Довбаш на питання, чи знайомий він із Маратом Юнусовим, відповів журналістам, що не буде виправдовуватись перед їхніми припущеннями.

«Якщо у вас є докази, що я якимось чином з ним пов’язаний, або контактував із ним, або стояв з ним на одній вулиці, і ви їх надаєте мені, тоді я буду вважати доречним вам відповісти...» – зазначив Халід Довбаш.

Обидва брати заявили, що живуть у Бельгії і ніколи не мали проблем із місцевими спецслужбами.

У КДБ Білорусі повідомили, що «ці особи їм відомі, і стосовно них проводиться перевірка».


На тему дезінформації:

21.03.2016
ЗМІ поширили вигадану «цитату» екс-депутата України про авіакатастрофу у Ростові-на-Дону

Буцімто, йому не шкода загиблу дитину з Донбасу далі

18.03.2016
США не забороняли в’їзд українцям з кримською пропискою

Проросійські сайти поширили дезінформацію про таку «заборону» далі

16.03.2016
У США представили законопроект щодо протидії російській пропаганді

Йдеться про створення Центру інформаційного аналізу, який має аналізувати «інформаційну війну іноземних урядів» далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG