Доступність посилання

ТОП новини

Гройсман готовий очолити уряд. Щодо Яресько – не відповів


Володимир Гройсман. Архівне фото
Володимир Гройсман. Архівне фото

Розглянути кандидатуру Володимира Гройсмана та увійти до нової більшості готові чотири фракції

Фракція «Блоку Петра Порошенка» запропонувала розглянути на посаду прем’єр-міністра кандидатуру Володимира Гройсмана. Представники інших фракцій поки що не готові сказати про те, чи підтримають цю кандидатуру. Також лідери парламентських сил констатували, що парламентської більшості у Верховній Раді більше не існує. Відтак чотири фракції: «Блок Петра Порошенка», «Народний фронт», «Батьківщина» та Радикальна партія – погодилися розпочати консультації про створення нової коаліції.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

За словами голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Юрія Луценка, небажання фракції «Самопомочі» повернутися до складу більшості унеможливлює висунення кандидатури технократичного прем’єра. Адже фракції Радикальної партії та «Батьківщина» не погодилися підтримати такий варіант. Відтак він запропонував створити коаліційний уряд на чолі із Володимиром Гройсманом.

«Його підтримати може – після офіційного розгляду і офіційного рішення – фракція БПП. Фракція «Народного фронту» готова розглядати такий варіант. Фракції «Батьківщина» і Радикальної партії Ляшка також розглядають такий варіант», – сказав Луценко.

Ляшко хоче почути, як Гройсман «заспіває»

Вікторія Сюмар
Вікторія Сюмар

У разі, якщо чинний спікер очолить уряд, то головою Верховної Ради стане представник «Народного фронту». Як зазначила заступник голови фракції «Народного фронту» Вікторія Сюмар, очевидно, що це буде чинний перший віце-спікер Андрій Парубій.

Наразі представники фракцій можливої більшості не готові сказати, чи підтримають кандидатуру Володимира Гройсмана. Адже спочатку має бути сформована нова коаліція. До того ж, фракції Радикальної партії та «Батьківщина» висунули низку вимог щодо формування нового уряду та нової більшості.

Олег Ляшко
Олег Ляшко

«Не факт, що пан Гройсман буде прем’єр-міністром. Не факт, що пан Гройсман знайде підтримку в сесійній залі… Якщо ми в цій пісні почуємо слова не лише про олігархів і про владу, а про те, як людям жити і заробляти, якщо в ній кожен українець почує слова про себе – безумовно, ми готові підтримати цю пісню», – каже лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

Гройсман хоче працювати із заступниками Абромавичуса

Сам Володимир Гройсман заявив, що готовий очолити новий уряд і головним своїм пріоритетом на посаді прем’єр-міністра бачить відновлення економічного зростання та повернення довіри до влади. «Мій попередній досвід дає мені розуміння того, що треба робити», – зазначив він.

Також Гройсман назвав тих, кого хотів би бачити у складі нового уряду. За його словами, це екс-віце-прем’єр та екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклош, який успішно реалізував системні реформи, а також чинні заступники українського міністра економіки Юлія Ковалів та Максим Нефьодов, які працювали над новою системою державних закупівель «Prozorro». Володимир Гройсман не відповів на запитання, чи працюватиме в новому уряді чинний міністр фінансів Наталія Яресько.

«Дискусія – технократичний уряд або політичний – не має жодного сенсу. Ми повинні створити професійний уряд із політичною підтримкою українського парламенту», – зауважив він.

25 березня Володимир Гройсман має представити свою програму дій лідерам фракцій. Учасники зустрічі також мають намір обговорити прізвища можливих членів нового уряду.

За словами Юрія Луценка, якщо наступного тижня політичні сили не знайдуть виходу із політичної кризи, то єдиним шляхом її подолання залишатимуться дострокові парламентські вибори.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG