Доступність посилання

ТОП новини

Граблі, яйця і розбиті обличчя: як в Україні мітингували проти Шокіна


Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

Акції за оновлення Генпрокуратури відбулися у Києві, Львові і Харкові

Граблі для президента Порошенка принесли на Банкову активісти, вимагаючи звільнення чинного генпрокурора Віктора Шокіна і прозорого призначення його наступника. За їхніми словами, така метафора точно уособлює ситуацію із призначеннями на цю посаду протягом кількох останніх років. Акції за зміни у керівництві Генеральної прокуратури відбулися також і в деяких інших містах. У Харкові між протестувальниками спалахнув конфлікт, одного з учасників побили.


Більше ніж сотня людей мітингували в понеділок у Києві під Адміністрацією президента. Серед вимог – відставка чинного генерального прокурора Віктора Шокіна та проведення прозорого конкурсу на посаду для його наступника.

На Банковій мітингували за відставку Шокіна (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

Необхідність такого кроку пояснюють відсутністю прогресу у розслідуваннях резонансних справ, заявив на мітингу депутат від «Блоку Петра Порошенка» з міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти» Сергій Лещенко. Водночас, він заявляє про тиск з боку відомства на громадських активістів – порушення справи проти «Центру протидії корупції».

Мустафа Найєм
Мустафа Найєм

Вчергове називалась ймовірна кандидатура на посаду генпрокурора від громадських організацій – це Сергій Горбатюк, теперішній начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ, який опікується слідством щодо злочинів під час Майдану. Про це зі сцени заявив його колега по фракції Мустафа Найєм. Але у будь-якому випадку, за його словами, громадськість наполягає на відкритому конкурсі на цю посаду.

Ми б хотіли отримати незалежного прокурора вже цього тижня
Мустафа Найєм

«Навіть якщо не пан Горбатюк, у президента є право конституційне висувати нового прокурора. Але ми б хотіли цю людину побачити, ми б хотіли її почути, ми б хотіли, щоб вона виходила до вас і розповіла свою програму, і ми б хотіли отримати незалежного прокурора вже цього тижня», – каже депутат.

Ростислав Павленко
Ростислав Павленко

До мітингувальників у Києві вийшов заступник голови Адміністрації президента Ростислав Павленко і заявив, що Петро Порошенко наразі перебуває у відрядженні.

Він забрав звернення від депутатів та громадських активістів і зауважив: «Президент ще 22 лютого спрямував до Верховної Ради представлення на відставку Генерального прокурора Шокіна. 16 березня, відповідно, було прийнято рішення комітетом парламентським. Отже, 29 березня ми очікуємо голосування у Верховній Раді України».

Зараз рано говорити про відставку Шокіна – Таран

У Генеральній прокуратурі, тим часом, зазначили, що загалом йдеться не про відставку, а про звільнення за власним бажанням Віктора Шокіна, яку Верховна Рада поки що не підтримала. Напередодні прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко заявив «Українським новинам», що у Верховній Раді не вистачить голосів для згоди на таке звільнення.

Сергій Таран
Сергій Таран

Зараз рано говорити про відставку Шокіна, тому що немає розуміння кінцевого формату коаліції і тих політичних сил, які туди входять, зауважив у коментарі Радіо Свобода політолог Сергій Таран.

У Верховній Раді існує група депутатів, які не хотіли б його відставки, такі депутати розкидані по всіх фракціях
Сергій Таран

«Я думаю, щодо Шокіна у Верховній Раді існує група депутатів, які напевне не хотіли б його відставки, але це не депутати від якоїсь однієї фракції. Я думаю, такі депутати розкидані по всіх фракціях. І у Шокіна, якщо й існує якась підтримка у парламенті, то вона не політична, вона ситуативна», – говорить він.

Організатору акції проти Шокіна у Харкові розбили обличчя

Тим часом, акції за оновлення керівництва Генпрокуратури у понеділок відбувались, окрім столиці, у низці інших міст, зокрема, у Львові і в Харкові. У Львові виконувачу обов’язків прокурора області Мирону Тиховському активісти передали два курячих яйця.


У Харкові не обійшлося без сутичок: побили одного з організаторів мітингу Дмитра Олійника.

Коли кілька десятків людей, переважно жінки, розгорнули плакати щодо відставки Шокіна, люди в чорному одязі та в комуфляжі, що назвалися «Сотнею Лева», оточили Олійника і, поваливши його на землю, лупцювали ногами.

У Харкові біля прокуратури побилися активісти (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Це були люди зі сторони прокуратури. Ми бачимо, що Юрій Данильченко, головний прокурор Харківської області, замішаний в політичних іграх із Шокіним

Постраждалий зауважує: «Це були люди зі сторони прокуратури. Ми бачимо, що Юрій Данильченко (головний прокурор Харківської області – ред.) замішаний в політичних іграх із Шокіним, він підтримав Шокіна в колективному зверненні, навіть записував відеозвернення з метою зняття Давіда Сакварелідзе з посади».

Між тим, в організації «Сотня Лева» спростовують свою підтримку обласного прокурора, натомість запевняють, що теж були серед організаторів мітингу.

Начальник штабу «Сотні Лева» Андрій Шмитько усе зводить до приватного конфлікту. За словами Шмитька, його однодумці не можуть вибачити Олійнику непорозуміння під час громадських слухань, присвячених перейменуванню вулиць та проспектів Харкова: у листопаді «Сотня Лева» охороняла на сцені членів міської Топонімічної комісії, а Олійник з проукраїнськими організаціями залізли на сцену, аби завадити проведенню, як вони вважали, сфальсифікованих слухань.

«Це особиста неприязнь до нього. Це пов’язано з минулими акціями. Він назвав пі…асами «Сотню Лева», – сказав Шмитько у коментарі Радіо Свобода.

У Харківській обласній прокуратурі заявили, що жодного стосунку до акції і до конфлікту не мають.


На цю ж тему:

27.03.2016
Сакварелідзе назвав «колективним доносом» лист депутатів в ГПУ про його звільнення

«Тут можна побачити і апологетів «русского мира», і хакерів, і одеських бізнес-«королів» і, звичайно, ж відомих контрабандистів» далі

26.03.2016
Народні депутати з Одещини підтримали звернення обласних прокурорів проти Сакварелідзе – ГПУ

далі

25.03.2016
«У мене і у Шокіна схожі характери – ми до кінця захищаємо своїх» – Сакварелідзе

Сакварелідзе було призначено старшим групи справи «діамантових прокурорів», але він «сачкує» – ГПУ далі
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

  • Зображення 16x9

    Володимир Носков

    Володимир Носков співпрацює з Радіо Свобода з 2009 року. Є власним кореспондентом Радіо Свобода по Харкову і області

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG