Доступність посилання

ТОП новини

«Сподіваюся, сюрпризів не буде, і за відставку Шокіна голоси будуть» – Добродомов


Віктор Шокін
Віктор Шокін

Чи готовий парламент підтримати звільнення Шокіна?

Київ – У Верховній Раді 29 березня планують голосувати щодо відставки Генпрокурора. Якщо народні депутати підтримають звільнення з посади Віктора Шокіна, президент повинен буде запропонувати кандидатуру на цю посаду. Громадські активісти вимагають від президента Петра Порошенка публічного обговорення можливих наступників Шокіна й пропонують своїх кандидатів. Парламентське міжфракційне об’єднання «Єврооптимісти» вимагає заздалегідь назвати кандидатів на пост генпрокурора й провести хоча б неформальний конкурс серед претендентів на цю посаду. Водночас деякі народні депутати побоюються, що замість чинного генпрокурора президент призначить когось зі своїх соратників.

Президент України Петро Порошенко у своєму зверненні до українців 16 лютого попросив генпрокурора подати у відставку, і невдовзі Віктор Шокін це зробив. Але питання про його звільнення досі не розглядося парламентом. За цей час Віктор Шокін встиг піти у відпустку й повернутися до виконання обов’язків.

Деякі аналітики не виключають, що президентові Петру Порошенку вигідно на деякий час залишити Віктора Шокіна виконувачем обов’язків генпрокурора. Зокрема, політтехнолог Олексій Голобуцький вважає, що відставка заявлена, але цей крок від початку був у пакеті з переформатуванням уряду. Тому нині є більш актуальною заміна прем’єра Арсенія Яценюка і Кабінету міністрів, аніж Віктора Шокіна. А на думку політолога Сергія Гайдая, процедура звільнення Шокіна і призначення його наступника може тягтися максимально довго, бо президент Петро Порошенко не зацікавлений в швидкій заміні Шокіна, який до нього лояльний.

Віталій Шабунін
Віталій Шабунін

Доки питання про оновлення керівництва Генеральної прокуратури ще не вирішено, звинувачень на її адресу з’являється дедалі більше. Наприклад, нещодавно Віталію Шабуніну та Центру протидії корупції, який він очолює, інкримінували нецільове використання гранту від посольства США. На що організація заявила про тиск з боку Генеральної прокуратури.

Віталій Касько
Віталій Касько

Центр протидії корупції неодноразово повідомляв про порушення генпрокурором своїх обов’язків. Серед них, зокрема, й те, що Віктор Шокін вбачає злочин у лобіюванні МЗС безвізового режиму з ЄС для українців. На сьогодні у ЗМІ циркулює чимало звинувачень на адресу чинного генпрокурора Віктора Шокіна. Це, зокрема, заява його колишнього заступника Віталія Каська про те, що він вимагав від останнього виконання інструкцій, які впливали на хід слідства в тому числі у справі так званих «діамантових прокурорів». В інтерв’ю Reuters Касько розповів про те, що Віктор Шокін давав розпорядження, які впливали на хід слідства й надходили від народного депутата Ігоря Кононенка. Говорив про перевищення службових повноважень Віктора Шокіна й народний депутат Ігор Мосійчук. Він казав, що Шокін винен у викраденні матеріалів справи покійного Георгія Гонгадзе, у фальшуванні цієї справи. Народний депутат заявив про це одразу після того, як генеральний прокурор під час засідання парламенту продемонстрував відео, на якому Ігор Мосійчук нібито домовляється про хабар у щонайменше 100 тисяч гривень для отримання ліцензії на видобування корисних копалин у кар’єрі і отримує гроші.

Потреби згадувати про інших кандидатів може не бути – Куценко

Владислав Куценко
Владислав Куценко

Функція президента у даному питання завершена. Тепер слово виключно за Верховною Радою України
Владислав Куценко

Прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко заявив, що після розгляду Верховною Радою питання про відставку генерального прокурора Віктор Шокін залишиться на своїй посаді. Про це він сказав в інтерв’ю «Українським новинам» у суботу. У зв’язку з цим він зазначив, що має великі сумніви, що після 29 березня буде потреба згадувати про якісь кандидатури на посаду генпрокурора. Пізніше, відповідаючи на запитання журналістів, Владислав Куценко попросив вже не пов’язувати політику і Генеральну прокуратуру.

«Свої конституційні повноваження президент у цьому питанні щодо звільнення генерального прокурора виконав. Тобто якийсь тиск політичний сьогодні на президента, що депутати не приймають рішення щодо генпрокурора, що він перебуває на посаді – недоречні. Функція президента у даному питання завершена. Тепер слово виключно за Верховною Радою України».

Я на будь-якій посаді готовий відстоювати закон – Сергій Горбатюк

Акції за оновлення керівництва Генпрокуратури у понеділок відбувались у низці українських міст, зокрема, у Львові, Харкові та Києві. У Львові виконувачу обов’язків прокурора області Мирону Тиховському активісти передали два курячих яйця. А у Харкові побили одного з організаторів мітингу Дмитра Олійника.

У столиці ж під Адміністрацію президента активісти пікетували з вимогою відставки чинного генпрокурора Віктора Шокіна і проведення прозорого конкурсу на посаду. На акції зібралося більше сотні людей. Серед учасників – депутати від «Блоку Петра Порошенка» з об'єднання «Єврооптимісти», представники партії «Демократичний альянс», «Сила людей», адвокатів родин Небесної сотні, «Автомайдану» та кількох інших громадських організацій.

На Банковій мітингували за відставку Шокіна (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00
Мустафа Найєм
Мустафа Найєм
У президента є право конституційне висувати нового прокурора. Але ми б хотіли цю людину почути, ми б хотіли, щоб вона виходила до вас і розповіла свою програму
Мустафа Найєм

«На жаль, так сталося, що за два роки ми не могли отримати незалежного генерального прокурора, президент не зміг запропонувати таких людей. Ми отримали пана Шокіна, до того пана Ярему. В нас зараз вже є людина, яку ми хотіли б бачити на цій посаді. І справа не у прізвищах, ми не проштовхуємо цю людину. Ми просто кажемо про те, що є Сергій Горбатюк, це людина, яка розслідує зараз справи Майдану, яка є людиною професійною, в неї є якості, які мають бути у Генерального прокурора, і це той стандарт, якого треба дотримуватися. Навіть якщо не пан Горбатюк, у президента є право конституційне висувати нового прокурора. Але ми б хотіли цю людину почути, ми б хотіли, щоб вона виходила до вас і розповіла свою програму, і ми б хотіли отримати незалежного прокурора вже на цьому тижні», – заявив на мітингу народний депутат від БПП Мустафа Найєм.

Сергій Горбатюк
Сергій Горбатюк

Сам Сергій Горбатюк у коментарі Радіо Свобода повідомив, що вже думав над цим питанням. За його словами, жодних переговорів із представниками владних структур не відбувалось, тому важко оцінювати якісь шанси. Тим не менш, сказав, що готовий відстоювати принципи законності й однаковості покарання для всіх, без виключень, й підбір кадрів за професійними ознаками.

«Висунення почалося з пропозиції, з листа громадських організацій родин Небесної Сотні і родин потерпілих на Майдані до президента з цього приводу. Звичайно, вже почав думати. Загалом, це велика відповідальність. Враховуючи довіру, і те що щось в нашій системі треба міняти, якщо брати довіру суспільства, на дуже низькому рівні. Треба це міняти. Скажемо так – на будь-якій посаді я готовий відстоювати закон», – запевняє Сергій Горбатюк.

Ми можемо отримати будь-який сюрприз – депутат від «Самопомочі»

У ЗМІ з’являлась інформація що можливими наступниками Віктора Шокіна можуть бути перший заступник генпрокурора Юрій Севрук, головний військовий прокурор Анатолій Матіос, голова СБУ Василь Грицак, заступник генпрокурора Юрій Столярчук, серед можливих кандидатів був і голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко, голова Донецької ОДА Павло Жебрівський та інші.

Окрім Сергія Горбатюка народні депутати називають й таких людей, як Віталій Касько, Давід Сакварелідзе, Віктор Чумак, Наталія Севастьянова цілком прийнятними для цієї посади. Андрій Лозовий із «Радикальної партії Ляшка» до цього також додає – важливо, аби генеральний прокурор був поза системою і не був із оточення президента. Він також зазначає про готовність фракції голосувати за звільнення Віктора Шокіна.

У понеділок ввечері стало також відомо, що фракція «Блоку Петра Порошенка» вирішила голосувати за звільнення Віктора Шокіна з посади генерального прокурора України на засіданні Верховної Ради України у вівторок, 29 березня, повідомили народні депутати-члени фракції. Зокрема, Володимир Ар’єв написав у твітері, що голосування «за» визначено обов’язковим. А Мустафа Найєм звернув увагу, що це рішення не було одностайним: сім членів фракції утрималися. «Дуже сподіваюся, що завтра ми не станемо свідками ще одного «кидка», і ці сім голосів не стануть причиною чергової ганьби Верховної Ради», – написав він у фейсбуці.

Олена Сотник
Олена Сотник

А Олена Сотник із фракції «Самопоміч» каже – необхідно, щоб новий генпрокурор зайшов зі своєю командою, бо якщо залишаться ті ж заступники, що й при діючому прокуророві, нова людина навряд чи зможе щось суттєво змінити.

«Я не просто буду підтримувати, якщо можна було б голосувати трьома зеленими кнопками, я б це робила, однозначно. А фракція прийняла одноголосно рішення підтримувати відставку, ми її колись ініціювали, але не змогли назбирати 150 підписів. Тому вся фракція буде одностайно голосувати за відставку Шокіна. Але те, що мене турбує – я в порядку денному побачила питання не про голосування відставки, а про включення в порядок денний цього питання. Це означає, що ми можемо отримати будь-який сюрприз».

Президент не відповів на питання про кандидатуру – Добродомов

Дмитро Добродомов
Дмитро Добродомов

Секретар комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Дмитро Добродомов в ефірі Радіо Свобода висловив сподівання, що сьогодні на засіданні парламенту сюрпризів не буде і за відставку Віктора Шокіна голоси будуть.

Президент вчора на засіданні своєї фракції на запитання, кого він буде вносити, не відповів
Дмитро Добродомов

«Мене непокоїть інше питання – президент вчора на засіданні своєї фракції, як я спілкувався з колегами-депутатами, на запитання, кого він буде вносити, не відповів. Тобто може статися ситуація коли Віктора Шокіна відставлять, а натомість його обов’язки буде виконувати один з його заступників, і виконуватимуть їх достатньо довго, поки президент буде думати, кого вносити чи проводити певні переговори з цього питання».

Проект постанови про надання згоди на звільнення президентом України Віктора Шокіна з посади Генерального прокурора України стоїть першим у порядку денному пленарного засідання парламенту у вівторок.

Про те, чи вдасться Верховній Раді відправити Віктора Шокіна у відставку, йшлося в ефірі «Ранкової Свободи». Фрагменти ефіру можна послухати нижче:

ЗАВАНТАЖИТИ
ЗАВАНТАЖИТИ

На цю ж тему:

28.03.2016
Граблі, яйця і розбиті обличчя: як в Україні мітингували проти Шокіна

Акції за оновлення Генпрокуратури відбулися у Києві, Львові і Харкові далі

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG