Доступність посилання

ТОП новини

Коаліціада наблизилася до фіналу


Гройсман натякнув Тимошенко, що переговори про створення більшості не повинні перетворюватися на торги

Київ – 31 березня у Верховній Раді може бути представлена нова парламентська більшість. Напередодні чинний голова уряду Арсеній Яценюк заявив про готовність йти на компроміси, а чинний спікер Володимир Гройсман – про готовність очолити уряд. Між тим, позиція лідера фракції «Батьківщина» Юлії Тимошенко залишається остаточно не визначеною. Тож, пропрезидентська та пропрем’єрська фракції ведуть переговори як із «Батьківщиною», так і з позафракційними депутатами. Відтак формат нової коаліції залишається незрозумілим.

Коаліціада наблизилася до фіналу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

За словами Арсенія Яценюка, він та фракція «Народного фронту» готові йти на будь-які політичні рішення, щоби сформувати коаліцію, сформувати новий склад Кабміну, призначити нового прем’єра.

Сподіваюся, що наступний уряд буде мати менше політичних опонентів всередині коаліції
Арсеній Яценюк

«Сподіваюся, що наступний уряд буде мати набагато кращі політичні умови для реалізації програм і буде мати менше політичних опонентів всередині коаліції», – зазначив він на засіданні Кабміну.

Спікер обіцяє, ставши прем’єром, наповнити бюджет і підвищити соцстандарти

Володимир Гройсман
Володимир Гройсман

Натомість спікер Володимир Гройсман підтвердив свою готовність очолити уряд і заявив про те, що має «чіткий план наведення порядку». Він запевняє, що його уряд матиме реформістське ядро і «ніколи не обслуговуватиме олігархів».

Якщо ми наведемо порядок, то зможемо наповнити український бюджет
Володимир Гройсман

«Якщо ми наведемо порядок на митниці, в податковій сфері, в соціальних фондах, то ми зможемо дуже чітко наповнити український бюджет необхідними ресурсами для виплат і підвищень соціальних стандартів», – обіцяє Володимир Гройсман.

Коментуючи перебіг переговорів про створення нової більшості, він зауважив, що такі переговори не повинні перетворюватися на торги.

«Краще такі переговори провалити, ніж розвалити Україну», – зауважив з цього приводу спікер.

Тимошенко запевняє, що не прикриватиме знищення держави і народу

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

У свою чергу, Юлія Тимошенко відкидає закиди у деструктивній позиції на коаліційних переговорах, наполягаючи на виконанні низки попередніх вимог.

Поки що нам не сказали «ні», а ми не сказали «так» на те, аби йти в коаліцію без умов, стрімголов невідомо куди
Юлія Тимошенко

«Поки що нам не сказали «ні», а ми не сказали «так» на те, аби йти в коаліцію без умов. Йти, як кажуть у народі, стрімголов невідомо куди і потім ставати прикриттям для політики знищення власної держави і власного народу… Нам закидають, що «Батьківщина» шантажує. Знаєте, коли є дві фракції, в яких 220 на двох, а їм заважає фракція з 18 людей – це трошки виглядає абсурдно», – заявила лідер «Батьківщини» в інтерв’ю телеканалу 112 увечері 30 березня.

Вона також засудила практику, коли депутатів, які пройшли за одним партійним списком, запрошують до складу іншої фракції. За її словами, це «наперсточництво часів Януковича».

Між тим, варіант коаліції «на двох» стає все більш імовірним. На вечір 30 березня у складі фракцій «Блоку Петра Порошенка» і «Народного фронту» було 220 депутатів. Тож, для створення парламентської більшості їм потрібно додатково залучити до своїх лав щонайменше шістьох народних обранців. За офіційно непідтвердженими даними, до складу цих двох фракцій може увійти близько десяти народних обранців.

У свою чергу, експерти наголошують: навіть у разі, якщо політикам вдасться домовитися, то нова коаліція у складі трьох чи двох фракцій навряд чи буде стабільною. Відтак питання дочасних парламентських виборів не знімається з порядку денного, а лише відкладається на певний час.

На цю ж тему:

30.03.2016
БПП збирає до себе позафракційних, щоб не вести переговори з Тимошенко

Ми близькі як ніколи до нової коаліції – заступник голови «Батьківщини» далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG