Доступність посилання

ТОП новини

«Бук»: знайди 10 відмінностей


Військовослужбовці 53-й зенітно-ракетної бригади на тлі установки «Бук»
Військовослужбовці 53-й зенітно-ракетної бригади на тлі установки «Бук»

Як вдалося з'ясувати, що точний бортовий номер «Бука», з якого міг бути збитий малайзійський «Боїнг», – «332»? Група активістів Bellingcat опублікувала нове розслідування

Міжнародна група активістів Bellingcat опублікувала розслідування, в якому розповідає, як їй вдалося заповнити ще одну прогалину в історії з російською ракетною установкою «Бук», яка, ймовірно, збила малайзійський «Боїнг». Йдеться про бортовий номер «Бука», поміченого очевидцями в день трагедії і після неї в Донецькій і Луганській областях України. Раніше були відомі лише перша і остання з трьох цифр цього номера – «3» і «2», тепер стала відома і друга – це теж «3». Інформація про те, що «Бук» мав бортовий номер «332», дозволяє звузити коло людей, які могли мати безпосередній стосунок до фатального пострілу. Окрім того, вона спростовує версію про нібито причетність до катастрофи «Боїнга» українських Збройних сил.

На опублікованих в журналі Paris Match фотографіях «Бука», з яких ще в 2014 році починалося розслідування Bellingcat, бортовий номер «Бука» непомітний зовсім. Однак він знайшовся на інших знімках очевидців, зроблених в різних окупованих сепаратистами українських містах. За допомогою цифр «3» і «2», які були помітними, а також інших відмінних рис активістам групи вдалося встановити, що установка ідентична одному з «Буків», помічених під час перекидання в Ростовську область Росії в липні 2014 року, незадовго до катастрофи.

Залишалася лише одна проблема: і на знімках з Донбасу, і на фотографіях «Бука» з липневої колони, зроблених у Росії, середня цифра в тризначному номері на борту установки знову не була помітною. Першою цифрою була трійка, останньою – двійка. Тому у всіх матеріалах Bellingcat, присвячених «Буку» і катастрофі «Боїнга», установку доводилося позначати як «3х2».

За майже 2 роки, що минули з моменту катастрофи «Боїнга», учасники команди Bellingcat знайшли в профілях російських військових в соціальних мережах фотографії практично всіх «Буків» 53-ї зенітно-ракетної бригади з Курська за останні 5 років. Саме до цієї бригади, як вдалося з'ясувати в 2015 році з фотографій у профілях російських солдатів у соціальних мережах, був приписаний той самий «Бук» з номером «3х2», який, ймовірно, збив «Боїнг». Їй же належали і інші машини з колони, яка прямувала до Ростовської області.

Відомо, що перша цифра в бортовому номері «Буків» 53-ї бригади позначає дивізіон (всього їх три). Остання – порядковий номер установки (їх три в кожній батареї). Середня – номер однієї з трьох батарей.

Щоб визначити точний номер «Бука», Bellingcat звузив пошуки до десятків фотографій «Буків» третього дивізіону 53-ї бригади – тобто тих, які теоретично могли мати номер «3х2». Вибір був, як випливає з таблиці вище, з трьох варіантів – 312, 322, 332. Уявіть гру, в якій треба шукати деталі, що різняться, на однакових на перший погляд малюнках – тільки вже не на двох, а на трьох. Так вчинили і активісти Bellingcat – почали прискіпливо порівнювати фрагменти фотографій установок і знайшли ледь помітні відмінності, які дозволили з'ясувати точний номер «Бука», що зайшов на територію України за день до катастрофи «Боїнга» і був помічений очевидцями неподалік місця трагедії.

Усього таких особливостей в Bellingcat знайшли сім: це форма пошкоджень бокових щитків гусениць, комбінації різних типів котків (порожніх і зі спицями), характерна вм'ятина в лівій бічній панелі, відмінності в підключенні кабельних з'єднань до лафету пускового пристрою, білі позначки на бічних щитках гусениць, шрифт і прогалини між цифрами, а також форми і розмір плям мастила та кіптяви біля вихлопних отворів. Ось головні з них:

Відмінність перша: вм'ятина

Є чіткі фотографії бічних пластин «Бука-312», «Бука-322» і «Бука-332». Порівняння форми пластин показало, що вм'ятина є тільки у «Бука-332»:

Вм'ятина на бічній пластині «Бука»-332
Вм'ятина на бічній пластині «Бука»-332
Порівняльний аналіз бічних пластин «Буків» 312, 322 і 332
Порівняльний аналіз бічних пластин «Буків» 312, 322 і 332

Відмінність друга: кабелі

У кожного «Бука» до лафету пускового пристрою підключені кабелі. Однак переплітаються вони на всіх установках по-різному. Порівнявши фотографії, автори розслідування з'ясували, що малюнок підключення на фото установки, що побувала в Україні, збігається лише з одним з «Буків» 3-го дивізіону 53-ї бригади – тим самим 332-м.

Відмінність третя: котки

Пошук ще декількох відмінностей в цій грі зажадав не менш прискіпливої роботи. На фотографіях «Буків» помітно, що у різних установок відрізняються котки – кажучи простою мовою, це колеса установки, на які одягнуті гусениці. На «Буки» встановлюються котки двох типів – зі спицями і без. Порівнявши, в якому порядку котки обох типів чергуються на всіх трьох установках, в Bellingcat знову побачили повний збіг лише з однією з них – знову тією, що мала номер 332.

Остаточно підтвердити, що відсутня цифра в номері «Бука» «3х2» – саме трійка, – дозволив порівняльний аналіз ще кількох помітних на фотографіях деталей – форми мастильних плям і кіптяви від вихлопних газів у районі вихлопного отвору, ширини прогалин між цифрами номерів (вони наносяться не одним трафаретом, а трьома різними, з цифрами «1», «2» і «3», тому відстань між ними на різних установках не збігається).

Бортові номери всіх трьох «Буків» 312, 322 і 332 великим планом
Бортові номери всіх трьох «Буків» 312, 322 і 332 великим планом

Всі свої дослідження автори розслідування звели в таблицю. За їхніми словами, окремо жоден зі збігів не дозволяє стверджувати, що в «Боїнг» стріляв саме «Бук» з номером 332, однак укупі зібрана інформація дозволяє стверджувати це практично напевно.

Як говориться в резюме розслідування, опублікованому на сайті Bellingcat, виявлення конкретної установки, яка, найімовірніше, збила малайзійський літак, може мати кілька наслідків для розслідування офіційного, що проводиться Міжнародною слідчою групою (Joint Investigation Team). Головне – ця знахідка остаточно виключає версію про те, що літак міг бути збитий з українського «Бука». Щодо пошуків конкретної людини, яка «натиснула кнопку», то навряд чи точний номер установки може в цьому допомогти: ніхто не може гарантувати, що екіпаж «Бука» не змінився перед його українським «відрядженням» або що «Буком» не керували сепаратисти. Окрім того, самі автори матеріалів Bellingcat неодноразово говорили про те, що основну відповідальність за те, що сталося, покладають не так на рядових військовослужбовців, як на російське військове командування, яке віддало наказ перекинути такий грізний засіб ППО у зону військового конфлікту в Україні. Проте ця історія показує: крок за кроком дослідження відкритих джерел може прояснити практично невідомі будь-які деталі і дати відповіді практично на всі запитання, які залишаються відкритими.

У жовтні 2015 року свій звіт про причини катастрофи «Боїнга-777» в Донецькій області України опублікувала Рада розслідувань у справах безпеки Нідерландів. У звіті стверджується, що літак був збитий з установки «Бук» з території, підконтрольної на той момент сепаратистам угруповання «ДНР». Російська влада відкидає як висновки, що містяться в звіті, так і дані незалежних розслідувань. За словами чиновників «Росавіації» і представників Міністерства оборони Росії, «Боїнг» міг бути збитий з українського «Бука» з території, непідконтрольної сепаратистам. У російських ЗМІ також активно просувається версія про українські штурмовики чи й винищувачі, нібито помічені в небі незадовго до катастрофи рейсу MH17. Ця ж версія згадується (і визнається надто малоймовірною) у фільмі ВВС, присвяченому конспірологічним теоріям навколо катастрофи «Боїнга», і саме демонстрація фільму (вона відбулася увечері 3 травня), за словами авторів нового розслідування Bellingcat, частково спонукає їх публікувати результати своєї роботи саме зараз.

Точна дата завершення кримінального розслідування катастрофи, яке здійснює Міжнародна слідча група, поки не відома. Можливо, винні в катастрофі літака будуть названі вже наприкінці 2016 року. Жертвами трагедії, що сталася 17 липня 2014 року, стали 298 осіб – катастрофа «Боїнга-777» увійшла в десятку найбільших за всю історію авіації і стала наймасштабнішою за кількістю жертв на пострадянському просторі у XXI столітті.

Оригінал матеріалуна сайті Російської редакції Радіо Свобода

На цю ж тему:

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського
04.05.2016
Шукати винних у збитті «Боїнга» MH17 мають насамперед російські журналісти – волонтер

Волонтери кажуть, що участь російської армії у вбивстві майже 300 пасажирів літака рейсу MH17, є безсумнівною. Росія заперечує їхні докази далі

25.02.2016
Компенсації від Гіркіна за загиблих пасажирів MH-17 вимагають у суді США

Представники 18 загиблих пасажирів «Боїнга» «Малайзійських авіаліній» подали позов до суду Чикаго проти громадянина Росії Ігоря Гіркіна далі

24.02.2016
За збитий «Боїнг» на Донбасі відповідальні Міноборони Росії і Путін – Bellingcat

Стали відомі імена російських військових, які можуть бути причетні до катастрофи «Боїнга» на Донбасі далі

18.04.2016
Росія понад 300 разів обстрілювала Україну з «Градів» зі своєї території – Bellingcat

Це підтверджено аналізом супутникових даних – керівник організації Еліот Гіґґінс далі
  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG