Доступність посилання

ТОП новини

За збитий «Боїнг» на Донбасі відповідальні Міноборони Росії і Путін – Bellingcat


Військовослужбовці 2-го дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади поруч із установкою «Бук» на навчаннях
Військовослужбовці 2-го дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади поруч із установкою «Бук» на навчаннях

Стали відомі імена російських військових, які можуть бути причетні до катастрофи «Боїнга» на Донбасі

Активісти міжнародної групи Bellingcat, яка займається розслідуваннями за відкритими джерелами, опублікували інформацію про російських військових, які можуть бути причетними до катастрофи «Боїнга» Малайзійських авіаліній над Донбасом у липні 2014 року. Ці дані можуть бути використані Міжнародною слідчою групою, яка займається розслідуванням трагедії.

Нове розслідування Bellingcat практично цілком присвячене 53-ій зенітно-ракетній бригаді, яка базується у Курську. Саме звідти, як вдалося з'ясувати активістам у Росії, Україні та інших країнах за допомогою дослідження відкритих джерел (насамперед, відео з місця подій і записів російських військових у соціальних мережах), влітку 2014 року на кордон Росії та України в Ростовській області були перекинуті установки «Бук». Одна з них була помічена в населеному пункті Сніжне під Донецьком напередодні трагедії, жертвами якої стали 298 осіб.

Практично всі розслідування про причетність російської армії до катастрофи «Боїнга» під Донецьком почалися з цих фото, опублікованих у журналі Paris Match. На них «Бук» з номером «3X2» (де Х – нечитабельна цифра) помічений у Донецьку в день катастрофи лайнера (відео-колаж Bellingcat):


Бортовий номер цього «Бука» не можна прочитати повністю – в ньому відсутня середня з трьох цифр. У цьому і попередніх розслідуваннях він фігурує як «Бук 3X2». Саме з нього, за версією Bellingcat, і був збитий «Боїнг-777» Малайзійських авіаліній, що прямував рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур. Автори розслідування дійшли висновку, що «Бук» 3X2 був у складі колони, яка прямувала з Курська, замість установки з номером 222, яка, можливо, вийшла з ладу. Перша цифра в цьому номері означає дивізіон, друга – батарею, а третя – машину в батареї.

Виходячи з цього припущення, активісти Bellingcat роблять висновок, що саме екіпаж і бойовий розрахунок «Бука» 222 в тому злощасному «відрядженні» на схід України і був приставлений до нової установки, тієї самої, з якої було збито літак. Фотографії та особисті дані солдат 53-ї бригади, які працювали на «Буці» 222, а також дані інших бойових розрахунків «Буків» з цього дивізіону вдалося знайти в соціальних мережах. Однак у новому розслідуванні Bellingcat ці дані змінені, а фотографії військовослужбовців заретушовані. За словами авторів, військовослужбовці першого та третього дивізіонів не причетні до катастрофи і навіть не були на кордоні Росії і України – їхні публікації в соціальних мережах були використані лише у допоміжних цілях, для демонстрації схеми розгортання бригади. Особи бійців другого дивізіону, причетність яких, як мінімум, до доставки «Буків» до російсько-українського кордону підтверджується, заретушовані з іншої причини: в розслідуванні відзначається, що основну відповідальність за подію несуть не рядові військовослужбовці, а їхні командири – аж до верховного головнокомандувача Володимира Путіна.

Ланцюжок, яким передавалося рішення про використання російських «Буків» у війні в Україні – інфографіка Bellingcat:

Однак дані без замальовування і зі справжніми іменами і прізвищами солдатів, зазначають автори, так само були передані Міжнародній слідчій групі (Joint investigation team, JIT), яка займається офіційним кримінальним розслідуванням і виявленням причетних до трагедії осіб. Групу очолює прокуратура Нідерландів, представники якої раніше підтвердили, що отримали повну версію розслідування і уважно її вивчать.

Шляхи доставки «Буків» до російсько-українського кордону, виявлені активістами Bellingcat в одному з попередніх розслідувань
Шляхи доставки «Буків» до російсько-українського кордону, виявлені активістами Bellingcat в одному з попередніх розслідувань

Усього активістам Bellingcat вдалося ідентифікувати 14 офіцерів 53-ї зенітно–ракетної бригади, які можуть бути причетними до катастрофи «Боїнга». Військовослужбовці, як виявилося, не соромлячись викладали в інтернет конфіденційні документи, наприклад, списки особового складу.

Один зі списків військовослужбовців 53-ї бригади, опублікованих самими солдатами у соціальних мережах
Один зі списків військовослужбовців 53-ї бригади, опублікованих самими солдатами у соціальних мережах

«У розслідуванні викладено докладну інформацію про структуру командування бригади і дивізіону, які надали ймовірне знаряддя вбивства пасажирів MH17 (а підлеглі цьому командуванню військовослужбовці, можливо, привели його в дію). Ми надали інформацію про 14 офіцерів 2-го дивізіону 53-ї бригади (частково приховавши їх особистості), в тому числі про командирів розрахунків «Буків», що входили до цього дивізіону. Ми докладно розповіли про Сергія Борисовича Мучкаєва, командира 53-ї зенітно-ракетної бригади, а також його вище командування, в тому числі про начальника протиповітряної оборони 20-ї гвардійської загальновійськової армії Олексія Золотова та начальника протиповітряної оборони Західного військового округу Андрія Коханова. При цьому відповідальність за вбивство пасажирів MH17 зі зброї, наданої російськими Збройними силами та, ймовірно, керованої російськими військовими, в результаті несе Міністерство оборони Російської Федерації і верховний головнокомандувач збройних сил Росії Володимир Путін», – йдеться в опублікованому на сайті Bellingcat стислому викладі розслідування.

Повну російськомовну версію документа скоро опублікує російська група розслідувачів Conflict Intelligence Team, яка також займається документуванням участі російських військових у війні на сході України. У середу один з її учасників, Руслан Льовієв, повідомив у Facebook про погрози на свою адресу телефоном.

На запитання Радіо Свобода про нове розслідування відповідає один з його авторів Арік Толер:

Сергій Мучкаєв, командир 53-ї бригади, винен. Також ми називаємо в нашій доповіді імена 14 офіцерів
Арік Толер


– Ми, як і раніше, не знаємо, хто був за кермом «Бука», хто саме збив «Боїнг». Але ми думаємо, що встановили особи офіцерів і командирів, які віддавали наказ. Наприклад, це Сергій Мучкаєв, командир 53-ї бригади. Ми думаємо, що він винен. Він не був за кермом «Бука» в Україні, але він винен. Також ми називаємо в нашій доповіді імена 14 офіцерів. Ми не знаємо, хто з них був в Україні, але ми знаємо, що один або двоє з них були.

– Яким був ланцюжок ухвалення рішень про доставку «Буків» на кордон з Україною і їх використання в збройному конфлікті на боці сепаратистів?

Думаємо, що рішення привезти «Буки» до кордону України і Росії ухвалювалося Міністерством оборони Росії. Як і рішення дати «Бук» сепаратистам і використовувати його проти української авіації
Арік Толер

– Ми думаємо, що рішення привезти «Буки» до кордону України і Росії ухвалювалося Міністерством оборони Росії. Як і рішення дати «Бук» сепаратистам і використовувати його проти української авіації.

– Чому у вашому розслідуванні заретушовані особи солдатів, а особи офіцерів і командирів – ні? Чи означає це, що ви не готові покласти персональну відповідальність за збитий «Боїнг» на рядових виконавців – чи це пов'язане з тим, що поки немає стовідсоткових даних про те, хто саме був у складі бойового обслуговування «Бука» 3Х2, з якого, за вашою версією, був збитий «Боїнг»?

Прості солдати не винні, але офіцери і командири відповідальні за цю трагедію
Арік Толер

– Через обидві причини. Ми заретушували особи солдатів першого і третього дивізіонів, тому що ми точно знаємо, що вони не мають стосунку до цієї історії, вони не були на кордоні з Україною. Особи солдатів другого дивізіону заретушовані, тому що вони не публічні персонажі. Основна відповідальність на офіцерах і командирах. Прості солдати не винні, але офіцери і командири відповідальні за цю трагедію.

Політична карикатура Олексія Кустовського
Політична карикатура Олексія Кустовського

– Чи продовжить Bellingcat розслідувати обставини катастрофи рейсу MH17? Або цим розслідуванням ви ставите крапку і тепер будете чекати офіційних висновків Міжнародної слідчої групи?

Через тиждень-два ми опублікуємо розслідування, в якому розповімо, які автомобілі перевозили «Бук», який збив «Боїнг», звідки був зроблений пуск ракети
Арік Толер

– Зараз ми розслідуємо інші аспекти трагедії. Наприклад, через тиждень-два ми опублікуємо розслідування, в якому розповімо, які автомобілі перевозили «Бук», який збив «Боїнг», звідки був зроблений пуск ракети. «Азлмаз-Антей» стверджує, що пуск був проведений з села Зарощенське. Ми доведемо, що ніяких пусків ракет «Бука» з Зарощенська ніколи не проводилося.

– Звідки тоді була запущена та ракета?

– Ракета була запущена приблизно за 4 кілометри на південь від Сніжного.

– Міжнародна слідча група підтвердила вам, що отримала ваше розслідування і буде використовувати його у своїй роботі?

Командир 53-ї зенітно-ракетної бригади Сергій Мучкаєв
Командир 53-ї зенітно-ракетної бригади Сергій Мучкаєв

– Так, нідерландці сказали нам, що вони отримали його. Очільник Міжнародної слідчої групи Фред Вестербеке написав листа родичам жертв катастрофи, в якому зазначив, що група вивчає наші матеріали. Але ми не знаємо, які саме з наданих нами матеріалів вони вивчають, точніше, ми не знаємо, які з наших матеріалів є для них новими, а про що вони знали і до нас.

Інформація про можливу причетність деяких зі згаданих у розслідуванні Bellingcat командирів 53-ї зенітно-ракетної бригади з'являлася в інтернеті і раніше. Українська група Informnapalm, яка також спеціалізується на розвідці за відкритими джерелами (Open Source Investigation, OSINT), зазначає у публікації на своєму сайті, що «Костянтин М.», який фігурує в розслідуванні Bellingcat як командир одного з розрахунків «Буків» 53-ї бригади – це старший лейтенант Костянтин Мишкін. Як вдалося з'ясувати з його фотографій у соціальній мережі «ВКонтакте», в період з 2011 по 2015 рік він був нагороджений «Георгіївським хрестом ІV ступеня». Підставою для подання до цієї нагороди, серед іншого, є «подвиги і відзначення в бойових діях на території інших держав при підтримці або відновленні міжнародного миру і безпеки, які є зразками хоробрості, самовідданості і військової майстерності». Після того, як активісти Informnapalm виявили профіль Мишкова в соціальній мережі, він був спішно видалений – виходячи з цього, волонтери групи роблять висновок, що нагорода могла бути вручена військовослужбовцю за операцію з доставки «Бука» до Донецької області України.

Костянтин Мишкін та його нова нагорода
Костянтин Мишкін та його нова нагорода

У жовтні 2015 року свій звіт про причини катастрофи «Боїнга-777» в Донецькій області України опублікувала Рада безпеки Нідерландів. У ньому підтверджується версія про те, що літак був збитий з російської установки «Бук». Російська влада відкидає як висновки, які є в звіті, так і дані незалежних розслідувань. На думку чиновників «Росавіації» і представників Міністерства оборони Росії, «Боїнг» міг бути збитий з українського «Бука» з території, непідконтрольної сепаратистам «ДНР». Водночас спроба створити міжнародний трибунал з розслідування причин трагедії була заблокована Росією в Раді безпеки ООН. Точна дата завершення кримінального розслідування катастрофи, яке проводить Міжнародна слідча група, поки не названа – однак, як припускають журналісти і спостерігачі, винні в катастрофі літака можуть бути названі вже в 2016 році.

Оригінал матеріалуна сайті Російської служби Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Марк Крутов

    Редактор інформаційної служби та інформаційних програм Російської редакції Радіо Свобода. Співпрацюю з Російською редакцією Радіо Свобода з 2003 року. Народився в 1977 році в Москві. Закінчив РДГУ (спеціальність – філологія). Працював перекладачем з англійської мови, редактором інтернет-сайту «Русское бюро новостей», директором телевізійної програми «В поисках приключений», публікувався в російських газетах і журналах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG