Доступність посилання

ТОП новини

9 травня у Львові буде спокійним і без провокацій – силовики


©Shutterstock
©Shutterstock

Цього дня у місті посилили заходи безпеки, що не допустити провокацій

Львів – У Львові традиційно День пам’яті і примирення, а також завершення радянсько-німецької війни вшанували 8 травня покладанням квітів і запаленням свічок. Сьогодні у місті посилені заходи, щоб не допустити будь-які провокації у зв’язку з 9 травня – Днем перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, до якого у львів’ян ставлення переважно негативне.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Жодна з політичних партій чи громадських організацій не зверталась у Львівську міськраду по дозвіл на проведення будь-якого заходу 9 травня з нагоди Дня перемоги. Одна ветеранська організація повідомила правоохоронців про те, що зранку 9 травня її представники покладатимуть квіти на Пагорбі слави, де поховані радянські солдати і працівники НКВС.

Ніяких провокацій не очікуємо, ми провели роботу з учасниками, буде спокійно, як останні два роки
Дмитро Загарія

«Ніхто більше заявок не подавав. Ніяких провокацій не очікуємо, ми провели роботу з учасниками, буде спокійно, як останні два роки», – каже виконувач обов’язки начальника Головного управління Національної поліції у Львівській області Дмитро Загарія.

Про те, що не буде жодних провокацій у Львові 9 травня запевняють і в управління СБУ.

«На сьогоднішню хвилину все гаразд. Ті заходи, які ми провели, все стабілізували», – говорить начальник управління СБУ у Львівській області Віктор Андрейчук.

Мова про обшук, що був проведений працівниками СБУ наприкінці квітня у помешканні одного з активістів анархічного руху. Проти молодого чоловіка відкрито кримінальну справу за статтею «дії, вчинені з метою повалення конституційного ладу або захоплення державної влади». Такі звинувачення СБУ друзі активіста називають «політично мотивованими репресіями проти незалежних активістів».

Жодних акцій не організовують і представники ВО «Свобода», хоча прийдуть на Пагорб слави лише для того, щоб стежити за порядком.
Востаннє у Львові була організована провокація на День перемоги 9 травня 2011 року, тоді це було зроблено за вказівкою влади з Києві, підтримано силовиками і місцевими активістами та політиками. Втім останні два роки 9 травня у Львові зводиться до покладання квітів на Пагорбі слави прихильниками комуністів. Зазвичай хтось один приносить червоний прапор, який старається розгорнути на кілька хвилин і стяг виривають громадські активісти.

Національна пам’ять має об’єднувати

В Україні має бути державна національна пам’ять, яка б об’єднувала, а не роз’єднувала людей, наголошує дослідник історії ХХ століття Микола Посівнич.

Є політична складова, виймаючи скелети з шаф, хочуть собі капітал і гарну картинку для ЗМІ
Микола Посівнич

«Є політична складова, виймаючи скелети з шаф, хочуть собі капітал і гарну картинку для ЗМІ. Якщо цей момент не відкинемо, то Львів, як маркер, буде проявлятись», – зауважив історик.

День пам’яті та примирення львів’яни останні роки вшановують 8 травня, запалюючи свічки і покладаючи квіти на місця, де загинули люди різних національностей від окупаційних режимів, зазнали репресій. Цьогоріч на захід прийшло обмаль осіб. Другу світову війну слід переосмислити через призму сучасних подій в Україні, коли на Донбасі гинуть люди.

Як би ми не ставились до влади, яка вела війну, ми маємо дати можливість людям прийти і покласти квіти на могили друзів
Юрій Досяк

«Як би ми не ставились до влади, яка вела війну, ми маємо дати можливість людям прийти і покласти квіти на могили друзів, – каже учасник АТО, громадський активіст Юрій Досяк.

На його думку, організовувати провокації у Львові вигідно певним середовищам, щоб створювати негативну картинку для світу про Львів, нав’язати штучно містові «фашизм» і нетерпимість, наголошує активіст.
Щороку менше залишається справжніх ветеранів Другої світової війни, але війна щоразу нагадує про себе. Бо останки воїнів досі знаходять у землі. Напередодні Дня пам’яті на Львівщині у Рава-Руській перепоховали останки 25 солдатів, які загинули у роки Першої та Другої світових воєн, воїнів, які служили у ворогуючих арміях.

На цю ж тему:

08.05.2016
На сході Європи триває безпрецедентне з часів Гітлера і Сталіна порушення міжнародного права – Порошенко

«Дуже ціную готовність наших солдат та офіцерів... наступати до повного звільнення української території від російських окупантів» далі

08.05.2016
Парубій: Росія забула уроки війни і розпалює її у Європі

«Вирішального значення набуває загальнонаціональне єднання українського суспільства заради нашої нової перемоги» далі

07.05.2016
Друга світова. Нині у ролі окупанта виступає не Гітлер, а Путін

«Ті, хто на повний голос кричать із усіх репродукторів «діди воювали», продовжують справу нацистів» далі

05.05.2016
Історики розвінчують міфи СРСР про Другу світову і звертають увагу на роль українок

«Історичні міфи є такою самою зброєю, як кулі у війні звичайній» – історик Сергій Громенко далі
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG