Доступність посилання

ТОП новини

Від Порошенка чекають нового Центрвиборчкому


©Shutterstock
©Shutterstock

Жодна з фракцій і груп не має бути проігнорована під час оновлення складу Центральної виборчої комісії – «Опора»

Київ – Верховна Рада цього тижня очікує від президента кандидатур на посади членів Центральної виборчої комісії, склад якої вже майже два роки як потребує оновлення. Законне оновлення складу ЦВК обов’язково повинно враховувати інтереси усіх політичних сил, наголошують експерти, це легітимізує Центрвиборчком та сприятиме реформуванню виборчого законодавства.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:52 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Кандидатури до складу Центральної виборчої комісії можуть бути внесені на розгляд Верховної Ради вже на цьому пленарному тижні. Про це заявив народний депутат фракції БПП Володимир Ар’єв, повідомляє прес-служба політсили.

Його колега по фракції, член парламентського комітету з питань правової політики і правосуддя, екс-голова Комітету виборців Олександр Черненко вважає, що в разі надходження такої пропозиції від президента проблем з її затвердженням депутатами не буде, адже всі фракції і групи запропонували главі держави свої кандидатури до складу ЦВК.

«Я думаю що, коли буде таке подання, воно врахує інтереси політичних сил в парламенті, то воно буде проголосовано без проблем, тому що затягувати вже далі нікуди це питання», – сказав депутат.

Склад Центрвиборчкому вже давно потребує оновлення, адже семирічний термін повноважень дванадцятьох із п’ятнадцяти членів комісії завершився ще у червні 2014 року. Але депутати подовжили їхні повноваження на невизначений термін для того, щоб результати тодішніх президентських виборів оголосила легітимна ЦВК. Тепер, з наближенням довиборів у кількох мажоритарних округах, оновлення ЦВК стає важливим і нагальним. На цьому, зокрема, наголосив гендиректор Комітету виборців Олексій Кошель.

«Дуже важливо, щоб вибори у чотирьох округах, які відбудуться в липні, а наголошую, що це можуть бути також вибори і по семи виборчих округах, щоб ці вибори організовував новий склад Центральної виборчої комісії. Для нового складу ЦВК це було б дуже гарним стартом і вони б апробували свою роботу на проміжних виборах», – вважає він.

На думку Олексія Кошеля, новий склад ЦВК мав би брати активну участь у проведенні виборчої реформи, а саме в розробці процедурної частини нового виборчого законодавства, а також в реформуванні самої Центральної виборчої комісії.

Задовольнити інтереси всіх

Усі фракції і групи українського парламенту ще наприкінці минулого року подали президентові свої пропозиції, загалом 30 прізвищ. Найбільше, 16 кандидатур, запропонувала фракція «Блоку Петра Порошенка». Пізніше «Опозиційний блок» відкликав подані ним шість кандидатур і замінив однією – чинного голови ЦВК Михайла Охендовського.

Згідно із законом, президент має врахувати пропозиції парламентарів. При цьому слід задовольнити інтереси усіх депутатських фракцій і груп, наголосив аналітик громадянської мережі «Опора» Олександр Клюжев.

«Жодна з фракцій і груп не має бути проігнорована під час оновлення складу Центральної виборчої комісії. Ця умова забезпечить довіру до нового складу ЦВК з боку самих політичних сил, і жодна з політичних сил не зможе сказати, що оновлений склад ЦВК є підконтрольним лише одній політичній групі», – сказав експерт.

За словами Олександра Клюжева, законне оновлення складу Центрвиборчкому також легітимізує його в очах громадськості, а ще надасть можливість цьому органу працювати над удосконаленням інституту виборів в Україні.

«Треба розуміти, що ЦВК та її повноваження – це не лише конкретний виборчий процес. Це по суті, планування заходів з удосконалення інституту виборів в Україні. Наприклад, пілотні експерименти з цифрових виборів, система відкритих електронних даних, запровадження системи навчання членів виборчих комісій тощо. Комплекс таких реформ є колосальним», – наголосив аналітик «Опори».

У свою чергу Олексій Кошель додає, що повноваження Центрвиборчкому можуть бути суттєво розширені.

«Було би доцільно за зразком Грузії розширити повноваження Центральної виборчої комісії, щоб вони, до прикладу, могли організовувати або принаймні розробляти механізми до проведення виборів, скажімо, в системі вищої школи: вибори ректорів вишів, вибори членів кореспондентів та академіків академії наук. Грузинська ЦВК, до прикладу, організовує вибори директорів шкіл», – сказав голова КВУ.

Низка громадських та експертних організацій нещодавно закликала президента Петра Порошенка невідкладно зареєструвати у Верховній Раді подання щодо призначення нових членів ЦВК.

У листопаді минулого року Вищий адміністративний суд України визнав протиправною бездіяльність президента Петра Порошенка щодо зміни чинного складу Центральної виборчої комісії. Водночас суд тоді відмовився зобов’язати президента внести до Верховної Ради подання щодо заміни членів ЦВК.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG