Доступність посилання

ТОП новини

Яких реформ в Україні насправді хоче МВФ?


Текст законопроекту містить дещо більше, ніж вимагає МВФ – Южаніна

18 травня у Києві завершує роботу місія МВФ. В українському уряді сподіваються на отримання чергового траншу фінансової допомоги вже у червні. Водночас у Верховній Раді очікує розгляду цілий пакет законопроектів, неухвалення яких може стати на заваді відновленню співпраці з фондом. Експерти вважають, що співпраця з МВФ Україні конче потрібна, але не за рахунок простих громадян.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Міністерстві фінансів очікують, що рада директорів Міжнародного валютного фонду вже в червні розгляне питання про продовження співпраці з Україною і до кінця першого півріччя надійде черговий транш кредиту в розмірі 1,7 мільярда доларів. Як повідомив журналістам заступник міністра фінансів Юрій Буца, проблемних чи неузгоджених з місією фонду питань щодо оновленого тексту меморандуму немає. Щоправда, низку законопроектів з «пакету МВФ», що стосуються питань митниці, приватизації, енергетики, дерегуляції тощо, цього тижня ще має розглянути Верховна Рада, анонсував спікер Андрій Парубій.

Та вже один з перших документів з цього переліку депутати напередодні так і не змогли внести до порядку денного. Йдеться про зміни до Митного кодексу стосовно оптимізації територіальних фіскальних органів. Як пояснила голова парламентського комітету з питань податкової і митної політики Ніна Южаніна, цей законопроект відхиляється вже вчетверте. І щоб знайти компроміс, урядовці мають зустрітися з членами профільного комітету і пояснити депутатам суть законодавчих змін.

«З депутатами треба розмовляти, особливо з членами профільного комітету. І з’ясувати дослівно, яка вимога МВФ щодо структурної реформи ДФС (Державної фіскальної служби) в частині митниці, дослівно перекласти значення всіх слів, які вказані у вимозі МВФ. І потім з’ясувати, чи це саме вказано в проекті закону. На погляд наших колег-депутатів і членів комітету в тому числі, текст законопроекту містить дещо більше, ніж вимагає МВФ», – зазначила народний депутат.

Ще одним болючим питанням у співпраці України та МВФ може стати пенсійна реформа, вважає економіст Олександр Охріменко. Для ліквідації дефіциту Пенсійного фонду, що є, на думку експерта, цілком слушною вимогою, уряд насамперед мав би переглянути кількість пільгових та спеціальних пенсій, каже він.

Якщо забрати пенсію в депутатів, суддів, прокурорів – хтось теж буде незадоволений. От чи піде на це уряд, наскільки він готовий на це піти – я не впевнений
Олександр Охріменко

«Але я так розумію, що з політичної точки зору – це дуже болюче питання. Тому що, наприклад, якщо забрати пенсію в депутатів, суддів, прокурорів – хтось теж буде незадоволений. От чи піде на це уряд, наскільки він готовий на це піти – я не впевнений», – сказав він.

Також проблематичною темою, на думку експерта, може стати боротьба з олігархами-монополістами в енергетичному секторі України.

Україна виконала дві ключові умови МВФ: політичну й економічну – Новак

Україна може розраховувати на відновлення співпраці з МВФ та отримання чергового траншу, оскільки виконала дві ключові вимоги, політичну й економічну: формування нового Кабінету Міністрів призупинило на сьогодні політичну кризу в країні, а проблему дефіциту «Нафтогазу» вирішено шляхом підвищення цін на газ і, відповідно, тарифів на житлово-комунальні послуги. Про це заявив голова Комітету економістів України Андрій Новак. За його словами, МВФ насамперед вимагає від уряду платоспроможного малодефіцитного держбюджету, а вже як цього досягає країна – внутрішнє питання уряду.

Вирішення проблем платоспроможності державного бюджету українськими урядами здійснюється, м’яко кажучи, не на користь українських громадян, простих споживачів
Андрій Новак

«На сьогодні всі без винятку українські уряди цю проблему вирішують виключно за рахунок підвищення цін, тарифів і збільшення податкового навантаження. Українські уряди не бачать, що «Нафтогаз» – це найбільша корупційна схема, а його дефіцит вирішують виключно за рахунок підвищення цін і тарифів. Українські уряди не роблять справжньої пенсійної реформи з переходом з однорівневої солідарної системи на трирівневу, а вирішують цю проблему тільки через підвищення пенсійного віку або оподаткування пенсіонерів. Українські уряди не вирішують проблем корупції та хабарництва на митниці, а подають в черговий раз будь-які зміни, будь-яку псевдоактивну діяльність як вимоги МВФ. Тобто вирішення проблем платоспроможності державного бюджету українськими урядами здійснюється, м’яко кажучи, не на користь українських громадян, простих споживачів», – наголосив економіст.

Водночас Андрій Новак переконаний, що співпраця з МВФ потрібна Україні не тільки з економічної та фінансової, а й політичної точки зору, оскільки є орієнтиром для інших міжнародних кредиторів та інвесторів.

Місія Міжнародного валютного фонду працює у Києві з 10 по 18 травня з метою обговорення і завершення другого перегляду програми реформ, схваленої в березні 2015 року. В рамках цієї програми, загальним обсягом понад 17 мільярдів доларів, Україна отримала два транші у сумі майже 7 мільярдів доларів. Результатом роботи місії МВФ може стати отримання Україною чергового траншу кредиту на 1,7 мільярда доларів, що дасть змогу також залучити фінансову допомогу від інших кредиторів, зокрема Європейського Союзу й уряду США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG