Доступність посилання

ТОП новини

Україна підпише Мінськ-3? (Огляд преси)


На Україну чекають нові демарші, домовленості, компроміси. Потрібно запасатися терпінням. І зміцнювати оборону

Тижневик «Дзеркало тижня» стверджує, що закон про вибори на окупованих територіях вже майже узгоджений із зарубіжними експертами і найближчим часом буде поданий у Верховну Раду. Видання пише, що навіть якщо закон і буде ухвалений до кінця поточної сесії, проведення виборчої кампанії, щонайменше до кінця нинішнього року, малоймовірне. Останнім часом в українському політикумі трохи поменшало тих, хто вважає навіть імітацію виборів на окупованих територіях можливою. Відтак, дискусія буде тривалою, складною й предметною. На Україну чекають нові демарші, домовленості, компроміси. Потрібно запасатися терпінням. І зміцнювати оборону. Адже, як нагадує «Дзеркало тижня», Мінськ-1 був підписаний після Іловайська. А Мінськ-2 – після Дебальцевого...

Україна, що воює і живе в умовах економічної кризи залишається неймовірно щедрою країною, констатує тижневик «Новое время». Вона змирилася з існуванням помітного числа держкомпаній, збитки яких за останні два роки досягли 124 мільярдів гривень. Це майже п'ята частина доходів держбюджету на 2016 рік. Влада не тільки не карає керівників цих підприємств, але і продовжує відкладати приватизацію подібних проблемних активів. Держкомпанії й надалі залишаються тягарем для бюджету і дійними коровами для близьких до влади бізнесменів. Тижневик на прикладі трьох подібних структур розповідає про те, як і куди йдуть бюджетні гроші. Так, у статті «Бюджетні діри» видання інформує, що менеджери державного Київського бронетанкового заводу лише при закупівлі обладнання за завищеною ціною хотіли отримати відкат у 500 тисяч євро.

У цьому ж числі «Новое время» переконує, що Україні пора відкинути страхи і ввести подвійне громадянство. Тих, хто хоче працювати на благо країни, потрібно позбавити від необхідності вибирати, з яким паспортом жити.

Також «Новое время» пропонує публікацію російського журналіста Євгена Кисельова, в якій він розмірковує, чи зможуть росіяни та українці коли-небудь святкувати День примирення, і з чого цей процес має розпочатися. Він вважає, для того, щоб примирення відбулося, потрібні глибокі цивілізаційні зміни в самій Росії, які триватимуть багато десятиліть. Бо нинішній конфлікт між Україною і Росією, як і нова Холодна війна між Росією і Заходом, в основі своїй є конфліктом двох різних цивілізацій, двох різних систем цінностей. А такі конфлікти можуть тривати дуже довго, наголошує дописувач тижневика у статті «Без образ».

Дописувачу «Українського тижня» нинішня місія Юрія Луценка нагадує ту, яку він свого часу виконував на посаді міністра внутрішніх справ: декларувати й декорувати боротьбу та реформи. Автор статті зазначає, що новоспеченого очільника ГПУ важко назвати політиком іншого покоління чи «новим обличчям», яке може чимось здивувати. Заголовок публікації – «Бандитам – тюрми!»-2».

Новий міністр екології Остап Семерак розповів тижневику «Фокус» про масштаби корупції в міністерстві і плани боротьби з хабарництвом інспекторів, копачами бурштину і незаконною вирубкою лісу. Заголовок статті – «Все запущено».

А в матеріалі «ЕксПАТовая ситуація» «Фокус» стверджує, що запрошені в Україну іноземні фахівці не можуть ефективно працювати через бюрократію і спротив старої системи.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG