Доступність посилання

ТОП новини

Про гуманітарні проблеми в Україні говоритимуть на світовому саміті


Зруйнована вибухом школа-інтернат у місті Сватове, Луганщина, жовтень 2015 року
Зруйнована вибухом школа-інтернат у місті Сватове, Луганщина, жовтень 2015 року

Напад Росії на Україну призвів до глобальної кризи – Рефат Чубаров

У понеділок у найбільшому місті Туреччини Стамбулі розпочинає роботу перший Всесвітній гуманітарний саміт, що проводиться під егідою ООН. Його метою є визначення конкретних кроків, необхідних для покращення реагування на сучасні гуманітарні виклики, зокрема спричинені конфліктами, і вироблення адекватних механізмів запобігання виникненню нових гуманітарних проблем. Українська делегація, очолювана президентом Петром Порошенком, акцентуватиме на проблемах людей в анексованому Криму та на окупованих територіях Донбасу.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Ініціатором першого в історії Всесвітнього гуманітарного саміту виступив генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун, котрий його необхідність обґрунтував тим, що «людство переживає найбільшу гуманітарну катастрофу з часів Другої світової війни». Очікується, що у заході, підготовка якого тривала три роки, візьмуть участь близько 60-ти глав держав і урядів, представники неурядових організацій, міжнародних гуманітарних установ.

Українську делегацію очолює президент Петро Порошенко. Як повідомляє офіційний сайт, український президент виступить у рамках пленарного засідання, візьме участь у роботі круглого столу, присвяченого ролі політичного лідерства у попередженні та припиненні конфліктів, а також проведе низку двосторонніх зустрічей.

Петро Порошенко днями заявляв, що на саміті планує обговорити з провідними світовими лідерами питання деокупації Криму, захисту прав кримських татар та інших народів в окупованому Криму. У складі української делегації до Стамбула зокрема вирушили лідери кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв та Рефат Чубаров. У коментарі Радіо Свобода Рефат Чубаров наголосив на важливості саміту.

«Те, що вже збирається такий гуманітарний саміт – це вже дуже великий позитив. Чи вдасться з першого разу виходити на такі кардинальні рішення на тлі існуючих багатьох криз, в тому числі такої глобальної кризи, до якої призвів напад Росії на Україну, побачимо за результатами. Знаю одне, що президент Російської Федерації вже визначився, що не буде брати участь у цьому саміті», – сказав лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Російські ЗМІ повідомили, що в робочому графіку Володимира Путіна не знайшлося місця для цієї поїздки, тож російську делегацію на саміті очолюватиме заступник міністра з надзвичайних ситуацій. А також, що Росія не підписуватиме підсумкової заяви саміту.

Україна долає нечувані гуманітарні виклики – правозахисниця

Російська окупаційна влада поводить проти корінного кримськотатарського народу політику системних репресій, заявила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук. Вона назвала ще кілька блоків гуманітарних викликів, які Україна змушена долати внаслідок двох років збройного конфлікту з Росією. Насамперед – це рекордна кількість вимушених переселенців з Криму і Донбасу, яких за офіційними даними Мінсоцполітики зареєстровано понад 1 мільйон 700 тисяч. Ці люди потребують житла, харчів, предметів першої необхідності, інтеграції в нову громаду. Ще один комплекс гуманітарних проблем – це доля більше трьох мільйонів людей, які проживають на окупованій території Донбасу, захист особливо вразливих груп.

«Тут досить широке коло питань, починаючи зі зруйнованої інфраструктури, доступу до води, проблем з електроенергією, і закінчуючи захистом особливо вразливих груп: це люди похилого віку, пацієнти лікарень або інтернатів закритого типу. Питання гуманітарної допомоги, особливо з огляду на те, що незаконні збройні формування заборонили роботу лікарів без кордонів, переслідують волонтерів, які намагаються хоч якимось чином допомогти цим людям, є надзвичайно актуальним», – наголосила Олександра Матвійчук.

Правозахисниця сподівається, що Україні в рамках саміту вдасться привернути увагу світового співтовариства і залучити його представників до вирішення цих гуманітарних проблем, більшість яких досі лягає на плечі волонтерів.

Всесвітній гуманітарний саміт відбудеться у Стамбулі 23-24 травня. За підсумками саміту буде підготовлено доповідь, яку генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун представить на засіданні Генасамблеї ООН.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG