Доступність посилання

ТОП новини

Охорона від Росії («СХЕМИ» | ВИПУСК №88)


Також у випуску: Федеральний суддя США – про українську «кулуарщину»

Охорона від Росії

Електромережі, що несуть світло по країні; газопроводи, якими до Європи іде газ під час збройного конфлікту можуть стати потенційною мішенню для диверсій. Як трапилося, що охорону українських стратегічних об’єктів довірили фірмам російського бізнесмена, який до того ж працює на ФСБ та Міноборони Росії – постачає пристрої радіозв’язку для російських військ та спецслужб!?

Про те, хто стоїть на сторожі державних стратегічних підприємств України, – у сюжеті Олександра Чорновалова.


Федеральний суддя США про українську «кулуарщину»

У минулому випуску ми розповіли про нардепа від Блоку Порошенка Олександра Грановського, якого називають куратором від влади у прокуратурі та судах. Ми показали, як він чаює з впливовими представниками цих гілок влади – які мали б бути незалежними.

Наш матеріал викликав значний резонанс та розголос. Водночас ми побачили, що частина суспільства не вбачає у цьому нічого поганого – що судова система піддається впливу влади, а прокурори надають певні послуги політикам. Тому ми вирішили придивитись на Захід – чи толерантне до цього суспільство, скажімо, у Штатах? Про це ми поговорили з Федеральним суддею США українського походження Богданом Футеєм.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

  • Зображення 16x9

    Валерія Єгошина

    Журналістка-розслідувачка проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми».

    Лауреатка нагороди «Top 30 Under 30» від KyivPost (2019). Переможниця Національного конкурсу розслідувальних робіт та спеціальних репортажів на Mezhyhirya Festival-2018. Переможниця конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2017 рік). Фіналістка низки українських та закордонних конкурсів журналістських робіт.

    Переможниця спецномінації  «Cльози окупанта» конкурсу «Честь професії» (2022) з матеріалом «Плеяда у*банів», «Путін – с*ка», «Шойгу – профан». Російські полковники обговорюють керівництво армії РФ».

    У 2023 році розслідування авторства Валерії Єгошиної та Кіри Толстякової «Як добровольці масово ховали мирних містян і хто саме з військових РФ вбивав в Ізюмі?» отримало спеціальну відзнаку Certificate of Exсellence у фіналі міжнародної премії у сфері журналістики розслідувань Global Shining Light Award 2023 року від Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN). 

    За освітою соціологиня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG