Доступність посилання

ТОП новини

Депутати закликали Вселенського патріарха надати автокефалію православній церкві України


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Рада України ухвалила звернення до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія 1-го із закликом надати автокефалію православній церкві в Україні.

За цю постанову під час засідання парламенту проголосували 245 народних депутатів.

У своєму зверненні Верховна Рада закликає Варфоломія визнати недійсним акт 1686 року, згідно з яким «на порушення канонів» Київська митрополія була приєднана до Московського патріархату.

«Український парламент закликає Вселенського патріарха взяти активну участь у подоланні наслідків церковного розділення шляхом скликання під егідою Вселенського патріархату Всеукраїнського об’єднавчого собору, який вирішив би всі спірні питання і об’єднав українське православ’я», – мовиться у зверненні.

Депутати наголошують, що вже два роки Україна потерпає від збройної агресії з боку Росії, визнаної державою-агресором. «Триває розв’язана і штучно підтримувана сьогодні Росією війна на Донбасі. В умовах, що склалися, народ України вже не сприймає ідею церковного єднання з патріархом Московським Кирилом, який не лише не виступив на захист православних християн України, які потерпають від російської агресії, але й став одним із чільних ідеологів «русского мира», а, отже, й одним з архітекторів нинішньої гібридної війни Росії проти України», – мовиться у тексті.

У 1686 році Вселенський патріарх Діонісій 4-й і Собор архиєреїв у Константинополі видали томос (грамоту) про передачу Київської митрополії, що була частиною Константинопольського патріархату, в канонічну юрисдикцію Московського патріархату. Це відбулося завдяки тискові, з одного боку, і щедрим дарам із іншого, з боку Москви. Уже через кілька тижнів синод Вселенського патріархату за цей акт мздоїмства-«симонії» усунув Діонісія 4-го з патріаршого престолу, але рішення щодо Київської митрополії не скасував.

Відтоді у Вселенському патріархаті вже не раз говорили про порушення канонічного порядку під час подій 1686 року, але так само не скасовували рішення про передачу Київської митрополії.

На цю ж тему:

15.06.2016
Єдину Помісну церкву мають створювати віряни і священики-патріоти – експерти

Керівництво і спецслужби України мають взяти курс на «демонтаж» Московського патріархату – Самохвалова далі

09.05.2016
УПЦ (Московського патріархату). Троянські коні «русского мира»

У війні, яку веде Росія проти України, УПЦ (МП) відіграє далеко не останню роль далі

15.05.2016
Митрополит Онуфрій на Соборі РПЦ говорив, що ми проти сепаратизму в Україні – речник УПЦ (МП)

«Нещодавно Зорян Шкіряк сказав, що нібито священики УПЦ співпрацюють з ФСБ. Вибачте, а докази є?» – протоієрей Данилевич далі
XS
SM
MD
LG