Доступність посилання

ТОП новини

Кризові зустрічі на найвищому рівні після британського референдуму


Держсекретар США Джон Керрі зустрінеться із керівництвом ЄС та Великобританії

Держсекретар США Джон Керрі візьме участь у низці дипломатичних заходів в Брюсселі та Лондоні 27 червня. Зустрічі зумовлені результатами голосування британців про вихід із Європейського союзу, так званий Brexit. Британські ринки відкрилися у понеділок падінням, незважаючи на намагання британських політиків заспокоїти інвесторів.

У столиці Бельгії Джон Керрі зустрінеться із Федерікою Могеріні, верховним представником ЄС із зовнішньої та безпекової політики.

Держсекретар підкреслює, наскільки складною буде ситуація, якщо й інші країни-члени ЄС захочуть взяти приклад із Великобританії, і як це в подальшому буде послаблювати Європейський союз.

Потім Джон Керрі прибуде до Лондона, де матиме зустріч із Філом Гамондом, міністром закордонних справ Великої Британії. Вони обговорять подальші відносини між США та Великою Британією після референдуму 23 червня, на якому британці вирішили покинути ЄС.

26 червня в Римі Джон Керрі закликав Велику Британію та ЄС співпрацювати, щоб заспокоїти фінансові ринки після британського волевиявлення.

Дипломат підтвердив, що США мають «особливі стосунки» із Великобританією і наголосив на «важливих відносинах з Європою, ЄС для Сполучених Штатів».

Британці не хочуть виходити з ЄС негайно?

У Лондоні 27 червня прем’єр-міністр Великої Британії Девід Камерон скликав перше засідання уряду після референдуму і наголосив, що парламентська опозиція занурюється в ще глибшу кризу.

Камерон раніше оголосив, що піде з посади восени і передасть повноваження щодо Brexit, своєму наступникові.

На лідера лейбористів, опозиційного британського політика Джеремі Корбіна також тиснуть, щоб він пішов у відставку. Низка його колег з тіньового уряду 26 червня подала у відставку на знак протесту через надто слабку, на їхню думку, проєвропейську лінію Корбіна.

Британський міністр фінансів Джордж Осборн 27 червня намагався заспокоїти інвесторів іще перед відкриттям біржі в Британії. Але, попри заяви міністра про стабільність, курс британської валюти і біржові індекси продовжували падіння.

Знекровлення фінансового ринку розпочалося минулого тижня – світові ринки втратили 2,1 трильйона доларів, а фунт відносно американського долара впав до 31-річного мінімуму.

Боріс Джонсон, лідер кампанії по виходу Великобританії із ЄС Leave і фаворит на посаду майбутнього прем’єр-міністра намагається розвіяти побоювання.

26 червня в колонці газеті Daily Telegraph Джонсон пише, що Велика Британія буде напрацьовувати «нові та кращі стосунки із ЄС, які будуть базуватися на вільному ринку та партнерстві, швидше, ніж у федеральній системі».

Він також каже, що «не треба так поспішати», щоб Великобританія виходила з ЄС негайно.

Брюссель: вихід має бути якнайшвидшим

Але лідери ЄС почали тиснути на Великобританію, щоб країна розпочала комплекс заходів з виходу з об’єднання 28 країн якомога швидше.

Мартін Шульц, голова Європейського парламенту, попередив 26 червня, що період невизначеності «призведе до більшої незахищеності, чим ускладнюватиме роботу», і додав що саміт лідерів ЄС цього тижня це той «вірний час», щоб розпочати процедуру виходу.

На зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Берліні 25 червня, представники шести країн-засновниць спільноти закликали Великобританію розпочати процес виходу «якнайшвидше, наскільки це можливо».

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен заявила 26 червня, що, незважаючи ні на що, вона буде виступати за те, щоб Шотландія залишилася в блоці ЄС, включно з можливим ветуванням виходу Великобританії з організації.

Але французький президент Франсуа Олланд заявив, що немає дороги назад: «Що колись було немислимим, стало незворотнім».

28-29 червня в Брюсселі відбудеться саміт ЄС, під час якого домінуватимуть голоси, щоб Великобританія покинула блок.

«Велика Британія без Шотландії вже не буде велика»?

Водночас не вщухають інші дипломатичні консультації. Голова Європейської Ради Дональд Туск зустрінеться із президентом Франції Франсуа Олландом в Парижі.

У Берліні Туск проведе переговори із канцлером Німеччини Анґелою Меркель. Зустріч відбудеться після її переговорів із Олландом та італійським прем’єр-міністром Матео Ренці.

Разом з тим союзник Меркель заявив, що до ЄС може увійти незалежна Шотландія.

«ЄС у майбутньому й надалі матиме 28 членів, так як я очікую на новий референдум у Шотландії, який тоді буде успішним», – заявив німецький депутат, голова комітету Бундестагу у справах ЄС Гюнтер Кріхбаум в інтерв’ю газеті Welt Am Sonntag.

У 2014 році 55 відсотків шотландців проти 45 відсотків проголосували за те, щоб залишитися у складі Великої Британії, але відтоді кількість прихильників незалежності, за даними опитувань, збільшилася.

Франк-Вальтер Штайнмайєр, міністр закордонних справ Німеччини, зустрінеться в Празі із представниками Вишеградської групи – Чеської Республіки, Словаччини, Польщі та Угорщини.

Реагуючи на британський референдум, президент Чехії Мілош Земан висловив думку, що «Велика Британія без Шотландії вже не буде велика». В інтерв’ю телеканалу Prima чеський лідер також заявив, що Велика Британія після референдуму буде слабшою, а ЄС – набагато слабшим.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG