Доступність посилання

ТОП новини

Антикорупціонери «доборолися» до міжвідомчого конфлікту


Починають мірятися: у кого більше повноважень і хто більш повноважний орган у боротьбі з корупцією – Карпунцов

Між Національним антикорупційним бюро та військовою прокуратурою виник міжвідомчий конфлікт. Про це заявляють експерти, коментуючи обставини, за яких детективи Національного антикорупційного бюро України провели обшук у військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, дають підстави говорити про міжвідомчий конфлікт між правоохоронними відомствами.

Антикорупціонери «доборолися» до міжвідомчого конфлікту
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:13 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Вранці 29 червня детективи НАБУ провели обшуки за місцем проживання військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика. При цьому здобуто відомості, які будуть використані як докази у кримінальному провадженні за фактом незаконного збагачення. Як зазначає прес-служба НАБУ, Костянтин Кулик відмовився отримати письмове повідомлення про підозру, після чого зачинився у власному помешканні.

Натомість народний депутат Валерій Карпунцов, який раніше працював помічником генерального прокурора з особливих доручень, зазначає, що слідчі НАБУ діяли щонайменше непрофесійно.

«Обшукали і забули вручити підозру. Почали ломитися знову до нього, а він же, як людина, яка знає правила, каже: ідіть за новим дозволом суду. А тоді будете підозру вручати. І двері не відчиняв – підозру йому не вручили. З дому він також не виходив, бо боявся, що підозру вручать», – розповідає народний депутат в інтерв’ю Радіо Свобода.

Дивні «маневри» довкола справи Курченка

Також Валерій Карпунцов наголошує, що в цей час прокурор мав би представляти обвинувачення в суді у справі колишнього заступника міністра економіки Олександра Сухомлина, який проходить у справі Сергія Курченка – бізнесмена, близького до «сім’ї» екс-президента Віктора Януковича.

«На мою думку, ідеться про те, що починають мірятися: у кого більше повноважень і хто більш повноважний орган у сфері боротьби із корупцією», – вважає Валерій Карпунцов.

Обвинувачення в отриманні нерухомості, яка не відповідає його статкам, були висунуті військовому прокурору сил АТО Костянтинові Кулику ще наприкінці минулого року. І той досі не дав з цього приводу вичерпних пояснень. Проте, коментуючи ситуацію, колишній речник голови СБУ Станіслав Речинський зазначає, що слідчі дії у справі Кулика дивним чином збігаються з розглядом справи Курченка.

Слідчі дії почалися, як тільки почалися арешти у справі Курченка
Станіслав Речинський

«Оці слідчі дії почалися, як тільки почалися арешти у справі Курченка. На кожну слідчу дію – виклик Куликові. Відповідно, там відписуються: перенесіть на тиждень. А через тиждень – не треба, кажуть», – розповідає він.

За словами експерта, складається враження, наче НАБУ свідомо намагається гальмувати розслідування справи Курченка. Крім того, керівник військової прокуратури Анатолій Матіос висунув свою кандидатуру на посаду керівника Державного бюро розслідувань – саме ця структура, серед іншого, розслідуватиме справи проти працівників НАБУ.

«Вірогідно, в НАБУ на чолі Державного бюро розслідувань воліли би бачити іншу людину. У мене відчуття, що це прив’язано саме до цих подій: справа Курченка і вірогідність того, що Матіос очолить ДБР», – вважає Станіслав Речинський.

Генпрокурор їх помирить?

Військова прокуратура веде низку гучних антикорупційних розслідувань. Між тим, раніше керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький обурювався з приводу того, що інші органи втручаються у справи з компетенції антикорупційних органів.

Член Національної ради з питань антикорупційної політики Андрій Марусов зазначає, що таке втручання може мати дуже негативні наслідки.

Є ризик, що у суді адвокати корупціонерів зможуть розвалювати ці справи із дуже простим аргументом – що ця справа не є в підслідності тієї чи іншої правоохоронної структури
Андрій Марусов

«Просто є цілком очевидний ризик, що врешті-решт у суді адвокати корупціонерів зможуть розвалювати ці справи із дуже простим аргументом – що ця справа не є в підслідності тієї чи іншої правоохоронної структури», – каже він.

Експерти зазначають, що конфлікт між правоохоронними відомствами потребує врегулювання. На думку Валерія Карпунцова, арбітром у цьому міжвідомчому конфлікті мав би стати генеральний прокурор.

«Це все-таки вертикаль генерального прокурора. Тут певний конфлікт на рівні антикорупційної прокуратури і військової прокуратури, але вони знаходяться у вертикалі, на вершині якої стоїть генеральний прокурор», – вважає він.

Натомість Станіслав Речинський зазначає, що у цьому конфлікті годі шукати арбітра. Адже це побічний ефект від того, що створені незалежні одна від одної правоохоронної структури.

На дотичну тему:

25.12.2015
Військово-побутовий конфлікт із політично-корупційним підтекстом

Колишнього військовослужбовця затримали за бійку після того, як він оприлюднив компромат на прокурора сил АТО далі

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG