Доступність посилання

ТОП новини

Електронна система для вступу запрацює без збоїв уже 13 липня – представник Міносвіти


Особливістю цьогорічної вступної кампанії є те, що абітурієнти мають подавати документи у виші виключно через електронну базу. Через це вже у перші дні її роботи фіксувалось багато збоїв. У Міністерстві освіти та науки запевняють, що вже в середу, 13 липня, все злагоджено працюватиме. Заступник директора департаменту вищої освіти цього відомства Микола Фоменко розказав Радіо Свобода про інші особливості вступної кампанії-2016.

– На жаль, кожного року одне й те саме повторюється. Вже говорили про те, що дуже великий наплив подачі електронних заяв і дещо система зависала. Я вчора (у вівторок – ред.) ввечері мав розмову із виконуючим обов’язки директора ДП «Інфоресурс». Фактично система працює цілодобово, тобто всі заяви, які були отримані, опрацьовуються вночі. Я думаю, що вже протягом сьогоднішнього дня ситуація стабілізується, тобто все буде нормально.

– Які проблеми, крім електронної системи, вже даються взнаки чи ще очікуються, на Ваш погляд? Зокрема, цього року не буде, так званих, «хвиль зарахування», а буде система пріоритетності. Наскільки чітко ця система спрацює?

– Дійсно, буде система пріоритетів. Тобто, кожен вступник повинен буде визначити серед 15-ти заяв, якщо він буде їх подавати, пріоритети, тобто те, яка заява для нього буде найголовнішою. Я не думаю, що тут у нас повинні бути проблеми чи ми їх очікуємо. Я думаю, що єдина державна електронна база з питань освіти справиться з цим питанням. Але пріоритетність є дуже важливою ознакою, і я радив би вступникам при подачі документів все-таки розібратися в цій ситуації.

– Якщо раптом абітурієнти змінять пріоритети за ці кілька тижнів, поки триватиме кампанія, можна буде щось вирішити в цьому плані?

Треба дуже уважно підходити до вибору закладів і спеціальностей, на які подаються заяви

– Справа в тому, що тут умовами прийому передбачена можливість зміни заяви, тобто місця подання заяви. Але мова іде лише про ті випадки, коли це пов’язано з технічними проблемами. Тому я ще раз повторюю, що треба дуже уважно підходити до вибору закладів і спеціальностей, на які подаються заяви.

– Якась підтримка надається абітурієнтам з Криму та Донбасу?

– З першого липня в Мністерстві освіти і науки працюють консультативні телефони, їх в цьому році чотири. Один, стаціонарний, я хочу назвати його: 481-32-15, і три мобільних телефони, з них два виключно для мешканців території Криму, Донецької та Луганської областей. Тому, якщо виникають якісь запитання чи проблемні питання, то я раджу звертатися на консультативні телефони.

Якщо говорити про переведення мешканців з окупованих територій, то, я хочу сказати, що вищі навчальні заклади дуже уважно до цього ставляться, дуже позитивно, і фактично ми вже маємо понад 600 звернень на гарячу лінію. В принципі, скарг на те, що не враховують заяви цих людей, на неправомірні дії, що відбуваються, немає, тобто все іде нормально.

– Чи немає скарг щодо вступу для учасників АТО та їхніх дітей? Які особливості ці категорії мають?

– Умовами вступу в цьому році передбачено вибір. Якщо вони не встигли зареєструватися до зовнішнього незалежного оцінювання, вони можуть вступати за вступними екзаменами за їх вибором. Я думаю, що в цьому плані ми теж робимо і будемо робити максимально, для того, щоб інтереси цих людей були чітко враховані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG